"Sint si ma simt singura"

vineri, 26 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 "Sint si ma simt singura"

"Sint si ma simt singura, de aceea am venit aici. Am avut un prieten de care m-am despartit de un an si de atunci nu reusesc sa-mi revin", au fost primele cuvinte ale Lilianei, o tinara micuta, imbacata destul de modest, prezenta pentru prima data la o intilnire a celor care s-au inscris in Clubul singuraticilor. La inceput cu privirea fixata pe virful pantofilor, framintindu-si degetele si cu un glas sovaielnic, Liliana incepe sa povesteasca de ce a cerut ajutorul celor de la Club si pe masura ce la discutii participa toata lumea, capata incredere si ridica privirea. In stinga ei, o femeie de 45 de ani asculta cu atentie si mai intervine citeodata in discutie cu sfaturi din experienta ei de viata. In urma cu un an si jumatate si-a pierdut sotul si de atunci s-a interiorizat si nu a mai iesea din casa decit insotita de fiica ei si numai dupa lungi insistente. "Nu mai exista un barbat ca el. Era un om extraordinar care de cite ori ma vedea abatuta facea imposibilul sa ma scoata din aceasta stare. Dupa intilnirile de aici am reusit sa-mi revin cite putin si sper sa fie bine", povesteste Ioana, care in urma cu doua saptamini a fost in stare sa-si recapete increderea in sine si a participat la nunta fiicei sale.
Intilnirile de acest gen se desfasoara intr-o incapere aranjata cu gust, tocmai pentru a crea o atmosfera cit mai destinsa, care sa faciliteze comunicarea fara nici un fel de inhibitie. La intilnirea de acum doua seri, au participat opt persoane, dar doua dintre ele nu au scos nici un cuvint, ascultind doar cu atentie ce s-a discutat si aprobind uneori cu miscari usoare de cap. Unul dintre tineri, de vreo 20 de ani, are ochelari cu multe dioptrii, o privire sasie si sta pe scaunul din colt, rozindu-si usor unghiile. Din cind in cind isi schimba pozitia dar, desi pare ca asculta cu mare atentie si ar vrea sa spuna si el ceva, nu indrazneste. Colegul sau din stinga, este micut, indesat, si din cind in cind fixeaza cu o privire ciudata pe cei care iau cuvintul si zimbeste citeodata fara motiv. Cel care a monopolizat aproape intreaga seara este un barbat la vreo 65 de ani, fost balerin, care are cite o vorba buna si un sfat pentru tinerii, considerati de el fara experienta. "Aceasta se capata in timp, din bune si rele. Citeodata, ca sa-ti gasesti pe cineva care sa-ti umple singuratatea ai nevoie de instinct nativ. Niciodata insa nu poti sti daca va fi bine sau rau. Dupa 40 de ani de casnicie imi vine cumplit de greu sa-mi revin dupa decesul sotiei. Aici am reusit sa-mi revin putin cite putin, dar nimeni nu-i poate lua locul", spune acesta cu ochii inlacrimati la amintirea clipelor placute petrecute cu femeia vietii sale. Incet, incet, atmosfera s-a destins si toti cei care venisera pentru prima data au putut sa-si spuna necazul fara a se jena, acesta fiind primul pas pentru a scapa de singuratate.
Rolul cel mai important la aceste intilniri il are initiatorul programului, dr. Gabriel Crumpei care a canalizat discutia astfel incit fiecare sa-si recapete increderea in sine si sa depaseasca singuratatea apasatoare.
"Solo Club" a fost infiintat in luna iulie si are deja 40 de membri. Medicul spune ca a infiintat acest club dupa ce a constatat ca singuratatea era, adesea, confundata cu depresia. Aceasta poate fi atit de apasatoare incit determina un sentiment puternic de inutilitate si izolare. "Uneori se poate ajunge la stari grave de depresii, deznadejde, de aceea ne-am gindit ca un loc unde fiecare sa vina si sa incerce sa scape de singuratate este foarte bine venit. Noi dorim ca pe linga aceste intilniri prin care singuraticii isi recapata treptat increderea in sine, psihoterapie individuala sau de grup, sa organizam excursii, iesiri la restaurante, la teatru, activitati care te invata cum sa-ti faci prieteni, sa poti accepta si sa fii acceptat de ceilalti sa te cunosti mai bine sau sa-ti identifici defectele si sa-ti pui in valoare calitatile. Speram sa reusim tot ce ne-am propus pentru ca am constatat mari progrese la cei care vin aici", a precizat psihiatrul Gabriel Crumpei. Cei care vor sa scape de singuratate se pot inscrie gratis in acest club, la telefon 276.144 sau direct la sediul de la etajul trei al Policlinicii nr. 1. (Cristian DONOSE)

Comentarii