Record mondial la magie la Iasi

joi, 11 ianuarie 2001, 00:00
6 MIN
 Record mondial la magie la Iasi

Dezvaluirile de atunci aratau cum zeci de inalti functionari publici din institutii- cheie ale judetului au obtinut, prin metode ilegale, terenuri in Copou (Aleea Sadoveanu), Bucium sau in alte zone rezidentiale ale Iasului. Dupa campania editoriala din 1995-1996, o mare parte din improprietaririle de atunci au fost anulate in Justitie sau se afla, inca, in curs de anulare.
Iata, insa, ca "Monitorul" a intrat, acum, in posesia unor documente care demonstreaza ca sistemul transferurilor de terenuri in beneficiul proprietarilor a continuat si dupa 1995. In continuare, functionari cu posturi extrem de influente in administratia judeteana isi aduc in Iasi terenuri mostenite sau cumparate pe la Birlad, Vaslui, Galati, Botosani sau Pascani. Anul trecut, am prezentat modul in care col. Puiu Constantinescu, la acea data sef al Politiei Rutiere, a transferat peste 18 ha de teren din Galati in judetul Iasi, la Trifesti, pe o insula ca in povesti.
Astazi va prezentam un alt caz din categoria "Mosierilor cu cascheta", cel al colonelului Mircea Artenie, sef al Politiei Judetene. Acesta a obtinut acordul sa-si transfere 2,33 ha de teren de la Pascani intr-o zona rezidentiala a Iasului, intre viile de la Sorogari.
In zilele urmatoare, vom veni cu o alta mare surpriza: cazul unui cunoscut personaj public, care a condus pina in 1996, in precedenta guvernare PDSR, una din cele mai importante institutii din Iasi. Toader Berlea, fostul sef al FPS Iasi, a obtinut, de asemenea, transferul la Iasi a unei suprafete de teren din comuna Zorleni (linga Birlad).
Odata cu ascensiunea profesionala, colonelul Mircea Artenie, seful Politiei Judetene, a reusit sa obtina si statutul de privilegiat al Legii Fondului Funciar. In 1995, Artenie si fratii obtineau un transfer de teren intre "Agrocom" Strunga (aflat linga Pascani) si "Podgoria" Iasi (in zona Ciric, la o aruncatura de bat de Restaurantul "Little Texas"). Locatiile, in acest caz, sint esentiale: una era imasul de dupa Pascani si alta, viile de pe Sorogari, unde metrul patrat de teren se vinde pe dolari si unde pamintul este atit de gras, incit rasar numai vile de la doua etaje in sus. Transferul l-a semnat Dan Galea, prefectul din acea vreme. Lipsea, insa, un element esential pentru a fi legal: acordul Ministerului Agriculturii (conform art. 72 din Legea 18/1991). Omisiunea este uriasa, pentru ca un cetatean obisnuit cu pamintul la Cucuietii din Deal nu va reusi niciodata sa si-l transfere intr-o zona rezidentiala din capitala de judet. Pentru ca nu va obtine avizul ministerului. Nici colonelul Artenie nu l-a avut, dar si-a transferat terenul.
In urma cu un an, colonelul Mircea Artenie il lua la intrebari pe colegul Puiu Constantinescu in Consiliul de Judecata al Coloneilor, lasat, pina la urma, cu trecerea in rezerva a celui cercetat. Col. Constantinescu facuse acelasi gen de afacere, insa la proportii ceva mai mari. Acum, col. Artenie va da, la rindul sau, declaratii, pentru ca pina acum n-a vrut sa spuna nimic.
Sa-si aduca averea aproape de casa
Pe vremea cind ocupa un post de ofiter in cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Economico-Financiare, Mircea Artenie a reusit, aparent legal, sa-si transfere mosia de la Strunga tocmai la un kilometru de la iesirea din Iasi, in viile de la Sorogari. Motivatia acestuia a fost cit se poate de simpla: un om care mosteneste o suprafata de pamint intr-o comuna din judet si are domiciliul stabil in municipiul Iasi are tot dreptul sa-si aduca averea cit mai aproape de casa. In documentele care au stat la baza transferului terenului mostenit de seful Politiei de la Strunga in extravilanul municipiului Iasi nu exista nici o mentiune despre procedura prevazuta de Legea 18/1991 (Legea Fondului Funciar). Poate si pentru ca in articolele acestei legi nu exista nici o prevedere legala care sa admita un transfer de teren sau actiuni de la un fost IAS la altul, pentru simplul fapt ca pamintul avut cindva de o familie se afla la zeci de kilometri distanta de domiciliu. Daca, pentru un simplu cetatean, transferul unui teren dintr-o localitate in alta este, practic, imposibil, un ofiter de politie a facut ca totul sa para extrem de simplu.
"Va rugam in modul cel mai respectuos posibil…"
Comisia judeteana de Fond Funciar a decis, in 1991, reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafetei de 5,88 hectare, revendicata de Mircea Artenie si situata in extravilanul municipiului Pascani, din care 2,33 hectare fusesera predate statului in anul 1959. Din acest moment, Mircea Artenie, fratele sau, Vasile Artenie, si sora lor, Gabriela Plesca, au devenit actionari pe o suprafata de 2,33 ha, la fostul IAS de la Strunga. Timp de trei ani, fratii Artenie au acceptat acest statut. Restul de teren, pina la 5,88 ha, a ramas in fizic pe raza comunei Strunga.
In anul 1994, pe 23 octombrie, a aparut o cerere adresata "Agrocom" Strunga si "Podgoria" Copou, prin care s-a solicitat un transfer de actiuni: "Subsemnatii, Artenie Vasile, domiciliat in Iasi, str. Prudentei nr.10, Plesca Gabriela, domiciliata in Iasi, str. Barboi nr.9, si Artenie Mircea, domiciliat in Iasi, str. Pantelimon nr.9, prin prezenta, va expunem urmatoarea situatie:
Prin hotarirea nr. 6839 din 25.07.1991, emisa de Prefectura Iasi – Comisia Judeteana de Stabilire a drepturilor de proprietate privata asupra terenurilor -, ni s-a reconstituit dreptul de proprietate asupra suprafetei de 2,33 ha teren arabil, predate in proprietatea statului conform Decretului nr. 115/1959, aflat in actiuni la SC "Agrocom" SA Strunga.
Avind in vedere aceasta situatie, cit si faptul ca noi, toti cei trei mostenitori, locuim pe raza municipiului Iasi, va rugam, in modul cel mai respectuos posibil, sa va dati acordul in conformitate cu prevederile Legii 18/1991, pentru transferarea legala a actiunilor la o societate agricola de acelasi profil, din apropierea domiciliilor noastre".
Profitul afacerii are multe zerouri in coada
Cererea a fost avizata favorabil de conducatorii celor doua unitati. Peste un an, pe 23 martie 1995, a fost inregistrata o cerere la Prefectura, prin care s-a prezentat, de catre fratii Artenie, documentatia care ar putea constitui motivatia unei decizii de transfer al actiunilor. Din dosarul existent la Prefectura, a lipsit piesa esentiala: acordul Ministerului Agriculturii.
In articolul 72 al Legii 18/1991, este prevazut, la aliniatul 2, faptul ca "schimbul de terenuri dintre persoane juridice care au in administrare terenuri asupra carora statul are majoritatea actiunilor sau dintre acestea si persoanele fizice se face numai cu avizul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei sau al Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, dupa caz".
In decizia 7486, emisa de Comisia judeteana de Fond Funciar, pe 27 martie 1995, nu s-a facut nici o referire la acest aviz. Fostul prefect Dan Galea a semnat o decizie in care s-a precizat doar faptul ca exista acordul celor doua societati agricole, "Agrocom" Strunga si "Podgoria" Copou, temeiul legal fiind un articol din Legea 18 care nu are nici o legatura cu transferul de terenuri. Pentru a da o aparenta de legalitate, este mentionat articolul 93 din lege, care face, insa, referire la procedura scoaterii terenurilor din productia agricola sau silvica. Pe baza deciziei emise de comisie, Mircea Artenie, Vasile Artenie si Gabriela Plesca au fost trecuti pe anexa 19 la "Podgoria" Copou, in care sint mentionati actionarii societatii.
Suprafata corespunzatoare actiunilor a fost de 1,83 hectare teren agricol si 0,5 ha in fizic. Fiecaruia din cei trei i-au revenit cite 0,61 ha de teren. Timp de cinci ani, fratii Artenie au incasat dividende de la "Podgoria" Copou, sperind ca vor deveni proprietarii acestui teren conform Legii 1/2000, care da posibilitatea actionarilor de a deveni proprietari. Deocamdata, ei au in stapinire 5.000 mp, dar, daca legea Lupu va ajunge sa fie aplicata pina la capat, vor mai obtine inca 18.300 mp. La pretul mediu al terenurilor din zona Sorogari (ca locuri de casa), suprafata totala detinuta de familia Artenie valoreaza zeci de mii de dolari. (Fanica DUMITRASCU)

Comentarii