Saptamina grevelor

marți, 25 ianuarie 2000, 00:00
4 MIN
 Saptamina grevelor

Incepind de astazi, intreaga tara este cuprinsa de febra grevelor. Rind pe rind, si-au anuntat intentiile de a intra in greva profesorii si ceferistii, iar astazi se va decide daca vor incepe protestele si avocatii. "Saptamina grevelor" va debuta astazi in forta, odata cu refuzul profesorilor de a mai intra in clase si de a incheia mediile. In noaptea de luni spre marti, incepind cu ora 0:00, feroviarii vor declansa din nou greva generala, suspendata de Curtea Suprema de Justitie (CSJ) in luna decembrie. Indiferent de domeniul in care activeaza, revendicarile sindicalistilor sint in esenta aceleasi: majorarea salariilor. Momentul ales de sindicalisti pentru solicitarea cresterii salariilor nu este unul intimplator. In aceste zile incep primele discutii pentru conturarea bugetului pe anul 2000. Ca in fiecare an, Guvernul este asaltat din toate partile de solicitari de majorare a bugetului unui domeniu sau al altuia. Ca si in anii trecuti, aceste presiuni exercitate asupra Guvernului se intensifica pe masura ce se apropie data de aprobare a noului buget, anuntata pentru inceputul lunii martie. Dupa ce va fi aprobata legea bugetului pe anul 2000, cererile de mariri salariale vor avea mult mai putine sanse de reusita, avind de contestat o lege deja aparuta.
Ceferistii cer marire cu 56%, Basescu nu da mai mult de 20%
Reinceperea conflictului de munca dintre ceferisti si administratia Cailor Ferate va conduce la reeditarea scenariului de la inceputul lunii decembrie. In timpul negocierilor, sindicalistii din caile ferate si-au redus pretentiile de majorari salariale de la 70%, cit cereau initial, la 56%. Nici acest procent nu este insa acceptat de ministrul Transporturilor, Traian Basescu, care spune ca nu poate oferi o majorare mai mare de 20%. Nemultumiti de aceasta oferta, sindicalistii vor incepe greva generala din chiar primul minut in care expira termenul de 45 de zile, dat de CSJ. Astfel, incepind cu ora 24 a acestei nopti, ceferistii vor refuza sa mai lucreze, ceea ce va conduce din nou la paralizarea traficului feroviar in toata tara. "Am pastrat tot timpul legatura cu liderii nostri de sindicat de la Bucuresti, si, dupa modul in care decurg negocierile, este aproape sigur ca de marti vom reinepe greva", ne-a declarat Gheorghe Horopciuc, liderul mecanicilor de locomotiva din Depoul Iasi. Inca nu se stie care vor fi rutele asigurate de Regionala, conform obligatiei SNCFR de a functiona, in conditii de greva generala, la o treime din capacitatea normala.
Greva la infinit
De aceasta data, cele doua parti vor trebui sa ajunga la un compromis, CSJ nemaiavind voie sa intervina in conflictul de munca de la calea ferata. Odata cu intrarea in vigoare a noii legi privind conflictul de munca, o greva nu mai poate fi suspendata numai din cauza pierderilor economice provocate agentului economic. Pina cind cele doua parti vor ajunge totusi la un acord, cei mai afectati vor fi calatorii. Confuzie pe peroane, aglomerare in salile de asteptare, nervi la ghiseele de informatii – acestea sint principalele elemente ale grevei feroviarilor din decembrie care nu vor intirzia sa apara si in ianuarie. Desi aveau experienta protestului de la sfirsitul anului trecut, atit sindicalistii, cit si administratia cailor ferate repeta aceleasi greseli. Ambele parti declara ca se afla pe pozitii ireconciliabile, fiecare asteptind ca celalalt sa cedeze.
Ceferistii cistiga maximum 3,8 milioane de lei
Atmosfera era destul de calma la lasarea serii pe peronul Garii din Iasi. Putinii calatori care treceau grabiti pe peroanele Garii cunosteau stadiul in care se afla negocierile, insa asteptau cu rabdare sosirea zilei de marti. "Bineinteles ca sint si eu curios sa vad daca ajung la un acord. Nu stiu ce-am sa ma fac daca vor reincepe greva. Cu autobuzul, un drum de acasa pina la serviciu ma costa 30.000 de lei pe zi, in timp ce cu trenul nu ma costa decit 10.000. Asta inseamna ca, in fiecare zi, eu dau din buzunar in plus 20.000 lei", ne-a spus cu naduf Ion Apostolache. "Plec acum la Bucuresti si trebuie sa stau cel putin trei zile. Eu ii inteleg ca au salarii destul de mici, dar as vrea sa-mi spuna cineva cu ce-am sa ma intorc", a adaugat si Lucian Bratu. Sindicalistii de rind se declara la fel de hotariti ca si liderii lor. "Cu banii pe care ii iau acum, abia imi ajung sa cumpar de mincare pentru familie. Intretinerea n-am mai platit-o de sase luni, iar cel mic umbla cu pantofi in mijlocul iernii pentru ca n-am avut bani sa-i cumpar niste ghete", ne-a spus Ion Ifrim, impiegat de miscare in Gara din Iasi. Salariile ceferistilor variaza intre 1,2 milioane de lei si 3,8 milioane. Ei spun ca salariul mediu net este de circa 1,7 milioane de lei, suma considerata prea mica fata de munca depusa. (Adrian MITESCU)

Comentarii