Secrete industriale vindute la Iasi prin mica publicitate

duminică, 01 septembrie 2002, 23:00
4 MIN
 Secrete industriale vindute la Iasi prin mica publicitate

Amatorii de chilipiruri gasite prin intermediul anunturilor de mica publicitate au avut, in aceasta saptamina, ocazia unica de a cumpara retetele margarinelor Holland, Linco, Matinal sau Unirea. Nastrusnica initiativa a unui fost angajat al companiei iesene "Bruni Food" ar trebui sa dea de gindit patronilor asupra modalitatilor de recrutare si evaluare a angajatilor. Pentru a se proteja impotriva unei actiuni a fabricii "Bruni Food", el a folosit un subterfugiu, sustinind ca isi "vinde experienta". Fie din razbunare, fie din motive de ordin financiar, atunci cind se ajunge la disponibilizari, contractele de confidentialitate, prin care angajatii se obliga sa respecte secretele profesionale, ajung sa nu mai valoreze nici cit o ceapa degerata. Specialistii spun ca am putea avea de a face cu primul caz din Iasi suspect de furt de proprietate industriala in care este implicata o companie multinationala.
O echipa de concediati este gata sa produca margarina
Un fost angajat al companiei "Bruni Food", producatoarea cunoscutelor marci Holland, Matinal, Unirea sau Linco s-a hotarit, nici mai mult, nici mai putin sa vinda, prin mica publicitate, retetele cunoscutelor margarine. Este primul caz din Iasi cind o companie multinationala se confrunta cu o astfel de "razbunare" din partea unui fost angajat. De fapt, este vorba despre o echipa de 6-7 disponibilizati din luna iulie a.c., pregatiti in orice moment sa demareze, in alta fabrica, procesul complet de fabricatie al celor patru tipuri de margarina.
Romica C., "creierul" acestei afaceri, a lucrat timp de 5 ani la "Bruni Food" ca operator pe linia de productie si apoi ca agent de vinzari. El declara ca a apelat la aceasta forma extrema de razbunare pentru ca firma la care a lucrat atitia ani, l-a pus pe lista disponibilizatilor fara sa tina cont ca are familie si copii de intretinut. "Stiam inca din luna octombrie a anului trecut ca sint pe lista neagra, alaturi de inca 19 colegi. Avusesem divergente cu maistrul echipei in care lucram si vreo doua abateri minore in legatura cu intretinerea utilajelor. M-am gindit ca nu au fost corecti, m-am consultat si cu alti colegi nemultumiti si am hotarit sa profitam de faptul ca stim, de la A la Z, tehnologia si retetele de fabricatie a margarinelor. Tin sa precizez ca eu nu vind retetele margarinelor, ci experienta mea de cinci ani in domeniu. Chiar si in anunt am folosit cuvintele «cunosc reteta la margarinele…» ", ne spune fostul angajat al "Bruni Food".
A primit citeva zeci de telefoane
Vineri, in a patra zi de aparitie a anuntului, Romica se mindrea deja cu "citeva zeci de telefoane ale potentialilor clienti". El ne spune ca initial se gindise la citeva milioane, dar ultimul telefon, primit de la o persoana care s-a recomandat director al unei firme din Basarabia, l-a facut sa reconsidere situatia. "Cred ca ar fi mai avantajoasa o forma de parteneriat. I-am spus omului ca, daca se hotaraste, eu imi adun echipa intr-o zi. Sintem cinci fosti operatori pe linia de productie si citeva femei care au lucrat la ambalare, gata sa ne apucam de productie. Cel mai priceput dintre noi este la Petrosani, dar mi-a promis ca, daca vine vreo oferta serioasa, ajunge la Iasi cu primul tren", marturiseste Romica. Intrebat daca nu ii este frica de faptul ca firma il poate da pe mina Politiei pentru furt de proprietate industriala sau divulgarea secretului profesional, fostul agent de vinzari de la "Bruni", ne spune, senin, ca nu a furat nimic, decit experienta profesionala, iar acest lucru nu este pedepsit de lege.
"Bruni Food": "Stim cine se afla in spatele acestei initiative"
Directorul companiei "Bruni Food", Gabriel Terinte, este, insa, de alta parere. "Stim cine se afla in spatele acestei initiative si vom face plingere la Politie in cel mai scurt timp, pentru furt de proprietate industriala. Retetele margarinelor fabricate de «Bruni Food» sint proprietatea companiei si protejate prin inscrierea lor la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci. Ca sa nu mai vorbim ca toti fostii angajati au semnat contracte de confidentialitate. Restructurarile sint procese prin care trec toate companiile, dar acest act este fara precedent", declara Terinte. Acesta explica faptul ca criteriile pe care s-au intocmit listele cu personalul ce urma a fi disponibilizat au fost cele legale. S-a tinut seama de vechime, performante, dar si de abaterile angajatilor. "Romica a facut parte din categoria celor consemnati cu abateri disciplinare, fiind prins in doua rinduri ca nu respecta normele interne ale companiei", ne-a declarat Terinte.
Legea 64 din 1991, cea care reglementeaza si protejeaza proprietatea industriala in Romania, prevede sanctiuni numai cu amenda, in cuantum stabilit de judecatorul care solutioneaza speta. "Legea care protejeaza proprietatea industriala prevede ca sanctiune pentru furtul in acest domeniu doar amenda. Reclamantul, proprietarul inventiei, poate da in judecata pe cel care i-a uzurpat drepturile iar, pe linga amenda, se mai pot cere si despagubiri. Daca, insa, cel lezat face plingere la Politie, cazul intra in sfera penalului. Daca furtul este dovedit, pedeapsa consta in ani buni de inchisoare. Oricum, este primul caz din Iasi suspect de furt de proprietate industriala in care este implicata o companie multinationala", explica Marian Berdan, directorul firmei "Electra" si consilier in probleme de proprietate industriala. (Claudia ENEA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii