Stentel, mosier peste noapte

vineri, 20 octombrie 2000, 23:00
4 MIN
 Stentel, mosier peste noapte

Constantin Stentel a devenit epigonul lui Puiu Constantinescu, colonelul de la Circulatie trecut in rezerva anul trecut. Stentel a falimentat politic, fostul vicepresedinte de Consiliu Judetean iesind pe usa din spate in alegerile din vara, dar s-a ales cu citeva invataminte care, odata puse in practica, i-ar putea asigura o batrinete fericita. Primarul Constantin Simirad a dezvaluit ieri ca Stentel solicita comisiei locale de fond funciar 2,5 hectare in interiorul orasului. Dosarul agrar al lui Constantin Stentel seamana izbitor cu cel al fostului sef al Politiei Rutiere, Puiu Constantinescu. Reteta prin care Stentel incearca sa se aleaga cu o avere pornind de la nimic este pe cit de complicata pe atit de sireata: a cumparat actiuni ieftine la un IAS din judetul Botosani, le-a schimbat apoi cu actiuni la "Vinifruct" Iasi, care are terenuri la capatul Copoului, iar acum cere pamint in interiorul orasului, in schimbul actiunilor. Asemenea tranzactii sint accesibile doar unui grup restrins de initiati si oameni influenti din agricultura, nefiind la indemina nici unui fost cooperator de rind. Constantin Simirad a caracterizat sec acest dosar: "S-a pus la cale o noua giganta afacere a agronomilor".
Primul nume descoperit la Primarie este cel al fostului vicepresedinte al CJ, Constantin Stentel. Apoi, au urmat numele directorului "Vinifruct" Copou, Constantin Laiu, directorului tehnic, Constantin Nichita, precum si cele ale unor angajati in functii de raspundere la "Vinifruct", Valeriu Cotea si Valeria Olaru.
Legatura intre aceste persoane este aceeasi metoda de improprietarire cu paminturi pe care nu le-au detinut niciodata in Iasi sau nu au constituit mosteniri de pe urma unor membri ai familiei. Au cumparat actiuni de la diverse persoane, iar apoi au facut cerere la Primarie de punere in posesie cu suprafetele respective de teren.
Legea 1/2000 permite restituirea suprafetelor de teren in fizic pe amplasamentul fostelor IAS-uri, dar numai proprietarilor de drept ai pamintului. Prefectul Florin Vitan a explicat ca Stentel si ceilalti directori de la "Vinifruct" nu se incadreaza in prevederile acestei legi deoarece au cumparat actiuni de pe piata libera si le-au transferat apoi in patrimoniul unui alt IAS. Transferul s-a facut prin Notariat, prin intelegerea intre cele doua societati comerciale, insa prefectul a sustinut ca asemenea tranzactii nu sint reglementate de Legea 1/2000. "In nici un caz nu se pot converti in fizic actiunile tranzactionate prin Notariat. Pot depune cereri de puneri in posesie cu terenuri in perimetrul fostelor IAS-uri numai fostii proprietari. Daca domnul Constantin Stentel si ceilalti de la «Vinifruct» vor depune cereri de validare la comisia judeteana de fond funciar, in nici un caz nu vor primi aprobare. Cazul domnului Stentel este identic cu cel al colonelului Puiu Constantinescu, care si-a transferat actiuni de la Galati la Iasi, iar apoi a obtinut titlu de proprietate".
Constantin Stentel a cerut 2,5 ha de teren in intravilanul municipiului Iasi, Constantin Laiu revendica 5 ha, Constantin Nechita – 1,5 ha, Valeriu Cotea – 1,9 ha, Valeria Olaru – 2 ha, Constantin Profir – 4 ha. Constantin Stentel a cumparat actiuni la "Agromec" Ripiceni, din judetul Botosani. Pe 6 iulie 1999, la notarul Gheorghe Zaharia din Iasi s-a autentificat un schimb de actiuni intre "Agromec" Ripiceni si "Vinifruct" Copou, in contul actiunilor detinute de Constantin Stentel. Apoi, acesta a adresat Primariei Iasi o cerere de punere in posesie pe teritoriul municipiului in contul actiunilor detinute la "Vinifruct" Copou.
Situatia celor din conducerea "Vinifruct" este oarecum diferita. Ei au cumparat actiuni de la fosti proprietari de terenuri in cadrul "Vinifruct"’, putindu-se deduce ca au mostenit de la acestia, odata cu actiunile, si calitatea de proprietari, dar acest aspect poate fi clarificat numai de catre juristii specializati in probleme de fond funciar. Constantin Laiu a cumparat actiuni de la Ionel Popovici, din judetul Tulcea, si de la Maria Frunza, din Tirgu-Neamt, ambii actionari la "Vinifruct", pentru o suprafata de 5 ha. Constantin Nechita a cumparat actiuni tot de la Maria Frunza, pentru 2 ha de teren. Valeriu Cotea, Constantin Profir si Valeria Olaru au cumparat la rindul lor actiuni de la fosti proprietari.
Constantin Stentel nu a fost dispus sa acorde nici un fel de declaratii: "Nu am ce sa explic. Sa se faca dupa lege si atita tot".
Constantin Laiu, directorul "Vinifruct", sustine ca este o procedura legala, iar toate documentele sint in regula. El a promis ca va prezenta presei dosarele existente la "Vinifruct", ieri neaflindu-se in localitate.
Primarul Constantin Simirad a cerut juristilor sa descurce itele acestei afaceri. "Este posibil sa fie o invirteala legala. Eu nu pot fi de acord cu aceste lucruri. Daca voi fi obligat sa semnez fisele de puneri in posesie, le voi cere sa-si ia pamintul pe fostele amplasamente, unde au fost actionari, nu unde vor ei", a explicat acesta. (Fanica DUMITRASCU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii