Subiectele la capacitate, mai usoare decit se asteptau elevii

luni, 17 iunie 2002, 23:00
5 MIN
 Subiectele la capacitate, mai usoare decit se asteptau elevii

"Elevii trebuiau sa fie atenti la caracterizare"
Elevii examinati au intrat in sali incepind cu ora 8:30. Profesorii din comisiile de supraveghere au dat startul examenului propriu-zis, in jurul orei 10:20, dupa ce subiectele au fost copiate la xerox. Odata ce elevii au intrat in sali, parintii acestora nu au mai stiut nimic de ei, timp de aproape doua ore. "In acest an, totul a fost foarte strict. Este aproape ora 12, si noi nu stim nici macar ce subiect a picat. Aceste masuri de siguranta sint totusi benefice, cred, avind in vedere experienta anilor trecuti", a spus Lambrina Radu, bunica unei concurente de la Colegiul "National", unde primul elev care a iesit de la examen a fost Florin Gavril. "Subiectul a fost foarte usor, pe ansamblu. Situatii dificile am intimpinat poate, la punctul III, la sinonime si la familia lexicala. Supravegherea la clasa a fost una foarte stricta", a mentionat Florin. Atit elevii, cit si profesorii s-au aratat surprinsi de lejeritatea subiectelor, in comparatie cu cele date la simularea examenului. "Complexitatea nu depaseste nivelul mediu. La partea a treia (care cerea redactarea unei compuneri in care sa descrie personajul principal dintr-o schita studiata in scoala – n.r.), de asemenea, nu ar trebui sa fie probleme, cu exceptia faptului ca elevii trebuia sa fi scris o pagina pentru a primi cele 18 puncte pentru redactare. Ar mai fi trebuit sa fie atenti la caracterizare, pentru ca de obicei ei merg pe firul epic al schitei, si uita de cerinta subiectului", a explicat Claudia Ciobanu, inspector de Limba romana.
Corectarea la Romana se va termina miercuri
Dupa scurgerea celor doua ore regulamentare pentru tratarea subiectelor, tezele din fiecare centru de examen au fost sigilate si numerotate. "Acestea sint predate cu tot cu borderouri celor opt centre de corectare, unde se renumeroteaza si se repartizeaza corectorilor", a precizat Mihai Dumitriu. La corectarea tezelor la Limba si literatura romana iau parte 240 de profesori. La fiecare centru de corectare vor fi distribuite aproximativ 1.500 de teze, fiecarei echipe de corectori formata din doua persoane fiindu-i repartizate cite 50 de lucrari. Ieri la ora 14, la sediul Inspectoratului fiecare centru de corectare a fost reprezentat de cite doi profesori, pentru a fi instruiti pe baza baremului de corectare. "Corectarea lucrarilor la Romana se va termina cel mai tirziu miercuri, cind se va sustine proba la alegere", a completat Claudia Ciobanu.
2000 de elevi nu s-au inscris la capacitate
Dupa prima zi de examen, statisticile arata ca, in judetul Iasi, doar 11.034 de elevi absolventi ai claselor a VIII-a s-au prezentat la examinare. "In cataloagele claselor erau trecuti la inceputul acestui an scolar, 13.400 de elevi, dintre care 11.334 si-au depus dosare pentru a sustine examenul", a declarat ieri Mihai Dumitriu, care pune absenta celor mai multi dintre cei aproximativ 2000 de elevi ai claselor a VIII-a de la examenul de capacitate pe seama corigentelor sau a situatiilor de repetentie. Cea mai slaba prezenta la examen s-a inregistrat la centrul din Tibanesti, unde, din 243 de inscrisi, s-au prezentat la examen doar 213.
Urmatoarea proba a examenului de capacitate se sustine astazi, la Matematica. Varianta de examen va fi extrasa la ora 9:55, in direct, la posturile nationale de radio. Miine, 19 iunie, absolventii claselor a VIII-a vor fi examinati la Geografie sau Istorie. (Marinela RATA)
O fetita a intirziat la examen pentru ca a venit pe jos din satul vecin
O fetita din satul Humozu, comuna Siretel, nu a putut fi impiedicata sa ajunga la examen nici de ploaie si nici de drumul lung pe care il avea de strabatut pina la centrul de examen, la Scoala din Lespezi. Silvia Ioana Oproiu a mers ieri-dimineata pe jos 12 kilometri si a ajuns la scoala unde era repartizata la ora 10:10, cu 40 de minute intirziere fata de ora limita de intrare in sali, 9:30. Cu toate acestea, presedintele comisiei, Doina Steva, director al Scolii nr. 26, din Iasi, a lasat-o sa intre, cu permisiunea Inspectoratului. La Colegiul National, un batrin al carui nepot sustinea examenul a incercat sa intre in scoala facind presiuni asupra ingrijitoarelor, care s-au plins ca au fost injurate si amenintate. In timp ce copiii de la Colegiul "Costache Negruzzi" sustineau proba de ieri a capacitatii, parintii acestora erau preocupati de gustarile de la protocol pentru profesorii din comisia de supraveghere. (M.R.)
"Am ametit de vreo doua ori, dar am terminat lucrarea la Romana"
Ducindu-si miinile la frunte si oftind, Bogdan Alistar a spus imediat ce a iesit din examen: "Subiectele au fost usoare. Dar ma doare putin capul, de la atita concentrare". Inainte de a intra in examen, Bogdan a recunoscut ca a avut emotii, dar nu pentru ca a sustinut in spital prima proba a capacitatii, ci pur si simplu din cauza examenului in sine: "Am avut ceva emotii pina s-au dat subiectele, dar cind am vazut ca sint usoare, m-am linistit. L-am caracterizat pe Ionel din schita «Vizita», si in rest cred ca am facut aproape totul bine. Sper sa iau o nota mare", a spus Bogdan. Baiatul, in virsta de 14 ani, elev in clasa a VIII-a la scoala Letcani, a fost nevoit sa dea capacitatea in spital, el fiind internat in urma cu zece zile pentru a fi operat de apendicita. "Cred ca eu am fost mai emotionata ca el. Dar bine ca a stiut", a spus Lacramioara Alistar, mama baiatului.
Tot in spital a dat examen si o eleva de la Scoala "Alexandru Vlahuta", operata lunea trecuta de apendicita. Dupa aproape trei ore de emotii din partea mamei care a patrulat pe holurile Spitalului CFR, Ana Maria Nechifor a terminat cu bine prima proba a examenului. "Am facut tot. Am cam ametit de vreo doua ori dar am avut ceai si suc si mi-am revenit ca sa pot termina examenul", ne-a spus Ana Maria. Cele doua profesoare din comisie au fost impresionate de vointa fetei care a umplut doua foi de examen. "S-a descurcat foarte bine avind in vedere ca a fost operata nu cu mult timp in urma. Este o fetita foarte buna, si ii doresc sa se descurce cel putin la fel de bine si la celelalte probe", ne-a spus invatatoarea Maria Rusu una dintre membrele comisiei de examinare. (S.R., C.D.)

Comentarii