Un iesean din 100 este implicat in organizarea alegerilor

sâmbătă, 27 noiembrie 2004, 00:00
4 MIN
 Un iesean din 100 este implicat in organizarea alegerilor

Urnele de vot se vor deschide miine dimineata la ora 7. Aproximativ 652.000 de ieseni sint asteptati pentru a alege unul dintre cei 12 candidati la presedintie si unul dintre cele 43 de partide inscrise in cursa electorala pentru Parlament. „Din punctul nostru de vedere, totul este pregatit pentru desfasurarea alegerilor. Asteptam cetatenii sa se prezinte la urne in numar cit mai mare, pentru ca doar o data la patru ani au sansa sa decida cine se va afla in fruntea tarii in urmatorul mandat”, a declarat prefectul Spiridon Cretu.
2.250.000 de buletine de vot la Iasi
Pentru cei 652.000 de votanti ieseni trecuti in listele electorale permanente au fost amenajate 635 sectii de votare, 226 din acestea aflindu-se in muncipiu. Un numar de 43 de sectii au fost amenajate in garile din Iasi si Pascani, la penitenciar, in unitatile militare, spitale si campusurile studentesti. Au fost tiparite 2.250.000 de buletine de vot, respectiv cite 750.000 pentru alegerea presedintelui, a deputatilor si a senatorilor. In sectiile de vot au fost amenajate 3.000 de cabine de vot, pentru alegatori fiind pregatite 3.810 stampile. Pe usile sectiilor au fost afisate 1.400 de liste cu racordarea strazilor si satelor la sectiile de votare. „S-au achizitionat tot felul de materiale pentru alegeri, de la creioane si pixuri pina la folie de plastic, pentru ca mochetele din sectii sa nu se murdareasca”, a spus Claudia Postolache, sefa directiei de prognoze si programe guvernamentale din cadrul Prefecturii.
Ce a cumparat Prefectura
Pe listele de achizitii ale Prefecturii s-au aflat in aceste zile 700 tuburi de lipici, 2.100 de dosare plic, 650 de buretiere, 1.150 de tusiere, 570 de tuburi de neon, 440 de steaguri, 650 cutii de plastilina pentru sigilii, 700 ghemuri de sfoara, 5.715 creioane si doua cafetiere. „La Biroul Electoral Judetean s-a dat initial cafetiera de la serviciul de protocol al Prefecturii. Aceasta insa s-a spart, asa ca s-au cumparat doua: una pentru BEJ, iar cealalta pentru a o inlocui pe cea sparta”, a explicat un functionar din cadrul Prefecturii.
In ultimele doua zile, la BEJ au fost inregistrate 114 contestatii referitoare la desemnarea membrilor birourilor din sectiile de votare. Totodata, un numar de aproximativ 200 de persoane s-au retras din conducerea birourilor de sectie. „Unii au invocat motive de sanatate. Altii au plecat intre timp din tara”, a spus judecatoarea Anda Ciocinta, presedintele BEJ.
7.000 de ieseni implicati in organizare
Sectiile de votare vor fi pazite in ziua votului de 650 de politisti sau jandarmi si 110 de gardieni publici. La acestia se vor adauga politisti de frontiera, pompieri si angajati ai Inspectoratului de Protectie Civila. Alegerile vor fi supravegheate de 400 de observatori din partea Eurodemos si 102 din partea ProDemocratia. „A fost aprobata prezenta si a doi observatori straini, respectiv un francez si un croat, ambii din partea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa”, a precizat prefectul. In sectiile de vot amenajate in scoli si gradinite, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean a dispus ca un cadru didactic sa faca de garda in ziua alegerilor, pentru a preintimpina eventualele probleme. In total, in perioada campaniei electorale si in organizarea alegerilor au fost implicati aproximativ 7.000 de ieseni. Adica aprioape un iesean din 100. (Alex ZANOAGA)
Caseta:
Procedura de vot
Sectiile de votare vor fi deschise duminica de la ora 7.00 pina la ora 21.00. La intrarea in sectia de vot, alegatorul va primi trei buletine si o stampila cu inscriptia „votat”. Este interzisa prezenta unei alte persoane in afara alegatorului in cabina de vot. Daca tusul de pe stampila se usuca inainte ca alegatorul sa-si exercite dreptul de vot, acesta poate solicita membrilor biroului o alta stampila. Dupa votare, stampila se inapoiaza presedintelui sectiei. Cartile de alegator nu pot fi folosite la acest scrutin, in locul lor putind fi utilizate buletinele, cartile de identitate, pasapoartele de serviciu sau cele diplomatice. Dreptul de vot poate fi exercitat la orice sectie din tara. Daca alegatorul nu isi exercita dreptul in sectia la care este arondat, acesta va fi inscris in listele electorale suplimentare. Urna volanta va putea fi solicitata doar de bolnavii nedeplasabili, in baza unei cereri scrise, la care se anexeaza un certificat medical care sa demonstreze faptul ca bolnavul sufera de o afectiune care nu-i permite deplasarea.
Si cei de la Socola voteaza
Pacientii Spitalului Universitar „Socola” Iasi vor putea participa si ei la alegerile de duminica. Ei vor putea vota chiar in incinta spitalului, unde va fi amenjata o sectie de votare pentru bolnavi si personalul medical ce va lucra duminica. „Nu scrie nicaieri intr-o lege ca bolnavii internati intr-un spital de psihiatrie, cu diverse probleme psihice, nu pot vota. De altfel, de fiecare data cind s-au organizat alegeri locale sau generale bolnavii de la noi care au dorit au putut vota in sectia amenajata in spital”, a spus prof.dr. Petru Boisteanu, directorul Spitalului „Socola” Iasi. Acesta a mai precizat ca si pacientii internati la saloane „fara clanta” vor putea vota. Asta daca isi exprima dorinta de a pune stampila pe un buletin de vot. „Atunci cind acesti pacienti solicita sa voteze, se merge cu urna mobila la ei. Se intimpla destul de rar lucrul acesta, si de cele mai multe ori bolnavii respectivi stampileaza de cite sapte ori buletinul, neintelegind ca astfel votul lor este de fapt unul nul”, a mai precizat dr. Boisteanu. (S.R.)

Comentarii