Un loc pe lista costa 10.000 de euro

joi, 13 mai 2004, 23:00
5 MIN
 Un loc pe lista costa 10.000 de euro

Fac legea in Iasi. La nevoie, il pot contrazice pe primar si-l pot obliga sa „joace” cum spun ei. De obicei lasa impresia ca stau in umbra executivului, insa ei sint cei care decid pe plan local, sint cei care aproba proiectele importante pentru cei 350.000 de cetateni. Primarul are obligatia sa le ceara acordul. Acestia sint consilierii locali de Iasi. Pe 6 iunie, din cei 500 de inscrisi trebuie sa alegeti 27. Care este de fapt miza acestei batalii? Cum se poate ajunge pe lista unui partid puternic, care sa intre in Consiliul Local? Cum se poate obtine un loc eligibil, care sa garanteze accesul in forul local? Evident, toti sefii partidelor din Iasi spun ca au cautat oameni respectabili, gospodari, cu o buna imagine publica. Insa lupta pentru putere ascunde si secrete. Un criteriu stiut, pe care nimeni nu-l rosteste raspicat, este cel al potentei financiare a candidatului. „Ziarul de Iasi” a intrat in culisele partidelor si va prezinta astazi cotatiile la bursa locala a fotoliilor de consilier. Evident, sumele vehiculate sint mult mai mari decit indemnizatiile pe care le vor primi alesii, cumulate timp de patru ani, durata unui mandat. Ramine atunci intrebarea: cum isi vor amortiza „investitiile” viitorii alesi locali? Puterea, influenta, dar si cariera politica, CL fiind considerat o rampa de lansare, ar putea fi citeva din explicatii.
PSD: 10.000 euro, suma maxima
Sumele puse „la bataie” de cel care se vrea in CL variaza, in functie de puterea partidului si de pozitia de pe lista. Astfel, cele mai „scumpe” sint locurile eligibile de pe listele PSD, partid care se asteapta sa fie foarte influent in viitoarea legislatura, pe plan local. Asadar, la PSD Iasi, potrivit estimarilor, sumele platite pentru un loc eligibil pe aceste liste ajung la 10.000 de euro. Adica peste 400 milioane lei, cam cit o garsoniera intr-o zona bunisoara. Suma variaza insa, in functie de pozitionarea pe lista. Saptamina trecuta, conducerea filialei iesene a PSD aprecia ca primele 15-16 pozitii de pe listele electorale sint eligibile. Ceea ce ar corespunde unui procent de 55-60% care ar urma sa fie obtinut in alegeri. Contactat telefonic, senatorul Ion Solcanu, seful PSD Iasi, sustine ca nu cunoaste contributiile membrilor aflati pe listele electorale. „N-am cerut nici un leu membrilor nostri pentru campanie. Am lasat la libera alegere a fiecaruia suma cu care doresc sa contribuie, in functie de posibilitati. Momentan, nu cunosc aceste sume, insa le voi consulta si le voi face publice in zilele care urmeaza”, ne-a declarat Solcanu. Declaratii similare am primit de la toti reprezentantii PSD carora le-am cerut sa vorbeasca in fata reportofonului.
PNL: 5.000 euro
In ceea ce priveste PNL, contributiile membrilor aflati pe liste au variat intre 500 si 4.000 de euro, dupa cum explica chiar seful filialei, Relu Fenechiu. Neoficial, sumele vehiculate sint ceva mai „consistente”, de pina la 5.000 de euro pentru un loc eligibil. „Am stabilit in interiorul partidului, prin vot democratic, sumele cu care trebuie sa contribuie membrii «de baza». In medie, suma este de 2.000 de euro/persoana. Insa am coborit acest prag in cazul membrilor care se bucura de incredere si notorietate pe plan local, precum si in cazul celor care s-au implicat activ in diverse actiuni la nivel de partid. Altii s-au angajat sa dea mai mult, pentru ca aveau de unde. Personal, voi contribui cu 20.000 de euro”, a subliniat Fenechiu, care candideaza atit pe listele CL, cit si pe cele de la judet. Acesta sustine ca poate proba in orice moment, cu chitante, modul in care PNL si-a constituit bugetul de campanie. Fenechiu a mai precizat ca banii vor fi folositi pentru aparitii in presa, publicitate stradala, concerte si alte actiuni electorale.
PD: 8.000 euro
Membrii PD de pe liste au cotizat si ei. „Fiecare candidat de pe listele noastre, indeosebi cei aflati pe pozitii eligibile, a inteles sa participe cu sume variabile la bugetul de campanie. Astfel, s-au angajat sa contribuie cu 1.500, mergind pina la 5.000 sau 7.000 de euro”, a declarat Adrian Mogos, seful democratilor ieseni. Surse neoficiale din cadrul partidului sustin insa ca au existat si contributii de 8.000 de euro.
Ceva mai „strinsi la punga” par sa fie candidatii PRM. „In cazul celor de pe listele CL, contributiile au fost de maximum 20 de milioane de lei”, a precizat deputatul Anghel Stanciu, presedintele filialei iesene a PRM. Astfel, pentru CL s-a contribuit cu maximum 400 de euro, insa unii membri au dat si 150 de euro.
Motivatia: putere, influenta, cariera
Un calcul simplu ne arata ca multi candidati nu isi vor amortiza niciodata cheltuielile, presupunind ca vor ajunge in CL. Astfel, indemnizatia unui consilier local se ridica la aproximativ 3 milioane de lei lunar. Daca luam in calcul un mandat de patru ani, adica 48 de luni, rezulta ca alesul va cistiga 144 de milioane de lei, adica echivalentul a 3.600 de euro. Adica, in cele mai multe cazuri, mai putin decit suma cu care a „cotizat” in campania electorala. Pare lipsit de sens ca un om sa arunce in vint mii de euro. Singura explicatie ar fi aceea ca miza nu este retributia de consilier local, ci puterea, influenta si oportunitatile pe care le aduce cu sine aceasta functie. Cariera politica ar fi o alta motivatie. Daca luam in considerare aceste atribute, investitia initiala va fi cu siguranta amortizata pe alte cai. Pentru ca un candidat sa poata intra in CL are nevoie de voturile a 3,7% din alegatori, adica aproximativ 10.000 de optiuni.
Cit costa un loc la CJ
Pentru Consiliul Judetean (CJ), contributiile candidatilor au fost, in medie, cu 20% mai mici decit la CL. Faptul este usor de explicat – miza este mai mica, atributiile si responsabilitatile CJ fiind restrinse in comparatie cu CL. O exceptie notabila este PRM, unde s-a „cotizat” mai mult la CJ decit la CL. „Nicolae Ivanciu a oferit 50 de milioane de lei”, a precizat Anghel Stanciu, seful PRM Iasi.
La alegerile trecute, sumele au fost mult mai mici
La precedentele alegeri locale, din anul 2000, s-au vehiculat sume mult mai mici. Atunci, o contributie de 2.000 de euro era o raritate. Cel putin asa sustin politicienii. „Cel mai mult au dat oamenii de afaceri din partid, pina la 40 de milioane de lei pe acea vreme. Simirad i-a scutit pe membrii bugetari de contributii”, isi aminteste un fost consilier al Partidului Moldovenilor. La acea vreme, in PSD se vehiculau sume care gravitau in jurul la 1.000 de euro. Doar liberalii aveau si atunci un „standard”: 2.000 de euro/caciula. (Mihai POPA)

Comentarii