Un miliard de lei aruncati in lupta cu febra tifoida

luni, 29 iulie 2002, 23:00
3 MIN
 Un miliard de lei aruncati in lupta cu febra tifoida

Cei trei membri ai familiei Moroiu internati in spital acum aproape o luna, cu suspiciunea, confirmata mai apoi, de febra tifoida, au plecat acasa dupa ce tratamentul aplicat i-a vindecat. In prezent, la Spitalul de Boli Infectioase mai sint internate 44 de persoane, la care analizele serologice au scos in evidenta existenta anticorpilor caracteristici, dar care, spun medicii, pot fi date si de alte tipuri de salmonella. Tocmai de aceea pacientii sint internati si se continua investigatiile pentru a depista daca este vorba de salmonella tiphy, raspunzatoare de declansarea febrei tifoide. Pe de alta parte, cele doua unitati, fabrica de confectii DAR DC COM si Fabrica de Caramizi Ciurea ramin inchise pina cind se va finaliza decontaminarea spatiilor si surselor de apa, probabil pina la sfirsitul saptaminii.
S-a discutat cu fiecare persoana in parte
Epidemiologii ieseni au discutat pina acum si au prelevat probe de laborator de la aproximativ 800 de persoane; angajati ai celor doua societati in care lucreaza femeia bolnava si sotul acesteia, care insa este perfect sanatos. "S-a discutat cu fiecare persoana in parte pentru a ne lamuri daca, in urma cu o luna-doua, au prezentat simptome caracteristice febrei tifoide. De asemenea, s-au recoltat probe de laborator, coproculturi si singe. La nici una dintre persoanele care lucreaza in cele doua unitati nu s-a descoperit coprocultura pozitiva; deci, nu putem spune ca mai avem vreo confirmare de febra tifoida", ne-a spus dr. Irina Mitroi, director adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi. La examenele serologice au fost rezultate care se cereau investigatii suplimentare, nu neaparat altele, ci repetarea lor la 10-14 zile. Epidemiologii spun ca acesta a fost motivul pentru care 44 de persoane, salariati ai societatii de confectii, au fost internati in spital. Reactia serologica a indicat un anumit nivel al concentratiei de anticorpi care nu poate lamuri clar daca persoana a trecut prin boala; de aceea se impune repetarea analizelor. Nici una dintre cele 44 de persoane nu a prezentat simptomele clinice caracteristice febrei tifoide (febra puternica, tulburari digestive – scaune diareice si urme de singe – astenie puternica, eruptii pe corp si splina marita), ele urmind a sta in spital cel mult 10 zile.
Trebuie depistati purtatorii sanatosi
"Sarcina noastra este sa depistam purtatorii sanatosi ai salmonellei tiphy si sursa de infectie, pentru asta fiind nevoie de coproculturi repetate si eventual uroculturi. Purtatorul sanatos nu prezinta simptomele bolii, insa la anumite intervale de timp elimina bacteria, putind astfel imbolnavi si alte persoane. Acesta este motivul pentru care s-a preferat internarea in spital unde in acelasi timp va fi inceput si un tratament profilactic care trebuie administrat sub supraveghere medicala. Mentionez ca numarul crescut de anticorpi poate aparea de la orice tip de salmonella prezent in organism, investigatiile de laborator repetate avind rolul de a depista daca este salmonella tiphy", a mai spus dr. Mitroi. Evident ca toate suspiciunile se indreapta catre acest tip de salmonella, in conditiile in care directorul executiv al DAR DC COM, Felicia Moroiu, a fost confirmata ca fiind bolnava de febra tifoida.
Epidemiologii spun ca investigheaza si membrii familiilor celor 44 de persoane, dar ca nu au depsitat nimic deosebit. Ancheta epidemiologica si miile de analize de laborator au necesitat cheltuieli importante, mult peste bugetul alocat Spitalului de Boli Infectioase, laboratoarelor DSP si Institutului de Sanatate Publica, motiv pentru care Ministerul Sanatatii a alocat aproape un miliard de lei in plus. Specialistii cred ca nu vor mai fi alte internari cel putin in urmatoarea saptamina, poate doar dupa repetarea analizelor, dar sansele sint foarte reduse. Cele doua unitati ramin in continuare inchise pina la finalizarea decontaminarii spatiilor. (C. DONOSE)

Comentarii