Un profesor de la Agronomie breveteaza un antidot la antrax

marți, 10 mai 2005, 23:00
2 MIN
 Un profesor de la Agronomie breveteaza un antidot la antrax

Profesorul iesean care sustine ca a descoperit antidotul impotriva antraxului isi va breveta inventia in cursul acestei saptamini la OSIM: „Miine sau poimiine voi trimite inventia in forma finala la Bucuresti si la inceputul saptaminii viitoare voi sti cu siguranta daca a fost sau nu brevetata”, spune prof.dr. Ioan Coman de la Facultatea de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”.
Dupa ani de zile de munca in laborator, profesorul Ioan Coman crede ca i-a venit de hac antraxului printr-o formula pe care nu o poate dezvalui deocamdata intrucit se teme ca altcineva i-ar putea fura patentul: „Sint combinate trei ingrediente care se potenteaza reciproc. Este vorba de un sulfactant, un acid organic si un depozitar metaloid, toate in concentratii de zece ori mai mici decit concentratia recomandata in literatura de specialitate. Concentratia se va masura in gram la mie, si nu in gram la suta”, descrie prof.dr. Ioan Coman inventia sa.
Formula medicamentoasa intitulata „All-dec Forte” ar trebui practic sa distruga intr-un singur minut sporii de bacillus anthracis, fara sa afecteze insa si sanatatea umana. Contaminarea cu antrax se manifesta printr-o mica roseata pe piele care se transforma intr-o ridicatura ce se umple cu lichid si care apoi se intareste si se innegreste in centru. Ganglionii se maresc, apar febra si durerile de cap, greata si varsaturi, care pot cauza decesul daca nu este administrat imediat tratament de specialitate. „Substanta nu afecteaza nici o suprafata a corpului uman pe care este aplicata. Ea va fi comercializata sub forma lichida, la sticluta, modul de utilizare fiind sub forma de stropire”, precizeaza prof.dr. Ioan Coman.
Medicamentul universitarului iesean ar putea fi utilizat, dupa cum spune acesta, ca dezinfectant atit in spitale, policlinici, scoli, unitati militare, cit si restaurante si cantine: „Ar putea fi folosit peste tot unde exista riscul unei infectii epidemiologice, adica in spatiile in care se intilnesc multi oameni”, mai spune prof.dr. Ioan Coman.
Profesorul iesean sustine ca inventia sa este unicat la nivel national, un medicament asemanator existind doar in Marea Britanie: „In Anglia el se numeste «Vircons», dar este foarte scump, adica 1,2 milioane de lei. «All-dec Forte» o sa coste doar 100.000 de lei”, completeaza prof.dr. Ioan Coman.
Potrivit profesorului Coman, efectul distructiv al inventiei sale asupra sporilor de bacillus anthracis a fost deja confirmat de filiala ieseana a Institutului National de Cercetere si Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino”. (Cristina ORHEANU)

Comentarii