Bugetul de un miliard

Subtitlu

miercuri, 11 martie 2009, 00:08
8 MIN
 Bugetul de un miliard

Sefii din Palatul Roznovanu le-au pregatit iesenilor cel mai mare buget al municipiului estimat de pina acum. Aproape un miliard de lei, adica aproape 10.000 de miliarde lei vechi. Documentatia a fost prezentata ieri si va fi supusa dezbaterii publice pentru o perioada de 15 zile. Primarul Gheorghe Nichita a scos ieri in evidenta o situatie roz a veniturilor si cheltuielilor preconizate pentru anul 2009. Proiectul propus de edil tradeaza insa o serie de lacune. Multe din venituri au fost supraevaluate pentru a permite si cheltuieli mai mari. Si criza isi arata coltii si afecteaza in principal dobinzile ce trebuie achitate de municipalitate pentru imprumuturile contractate anii trecuti. In acelasi timp, edilul sef pare mai preocupat de politica nationala decit de problemele iesenilor. "Ziarul de Iasi" va prezinta astazi cele mai importante prevederi ale bugetului local pentru anul 2009, cele mai insemnate investitii publice care s-ar putea realiza in acest an.

Buget de 980 de milioane lei

In ultimii ani, bugetul municipiului a crescut aproape constant. Chiar si acum, cind criza financiara a afectat majoritatea sectoarelor din economie, bugetul este pe un trend ascendent. Daca anul trecut municipalitatea a beneficiat de o propunere de buget general de 896 milioane lei, acum prevederea este de 980 milioane lei.

Bugetul general al municipiului este compus din mai multe componente. Astfel, pe linga bugetul local propriu-zis, Nichita mai are la dispozitie fonduri imprumutate, fonduri nerambursabile, fonduri din taxe speciale. Bugetul general al municipiului este intregit si de veniturile institutiilor subordonate Consiliului Local. Adunate, toate aceste fonduri reprezinta bugetul general al municipiului in valoare de 980 milioane lei.

"Veniturile bugetului local sint formate in principal din trei mari componente. Una este cea a impozitelor si taxelor colectate la nivel local, in valoare de 171 milioane lei. Aici intra si aproximativ 23 milioane lei, impozitele pe proprietate platite de persoanele fizice. O a doua categorie o reprezinta cotele defalcate din impozitul pe venit in valoare de aproximativ 235 milioane lei. Apoi mai avem cotele defalcate din TVA, in valoare de 212 milioane lei", a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Incasari estimate cu 50% mai mari din impozitele pe proprietate

Veniturile de la bugetul local sint completate de diferite subventii alocate de la bugetul de stat. Veniturile estimate a fi incasate de municipalitate sint insa extrem de mari in comparatie cu executia de anul trecut. Un astfel de exemplu este suma de la capitolul impozite si taxe pe proprietate. Aici, in 2008 s-au incasat doar 48,1 milioane lei. Anul acesta suma estimata este cu 50% mai mare si a ajuns la 75,2 milioane lei.

"Este adevarat ca este prinsa o suma mai mare, dar am faut acest lucru pentru ca bugetul sa fie flexibil, sa putem prinde mai multe proiecte. Apoi, vom vedea cum stam cu incasarile. Si legea ne obliga sa prindem ramasitele anilor din urma. Pe total buget ar fi o suma de 100 milioane lei care trebuie recuperata", a afirmat Nichita.

Politica de supraevaluare a veniturilor este criticata de specialisti.

Fostul consilier local Tiberiu Brailean sustine ca municipalitatea ar trebui sa acorde o mai mare atentie recuperarii datoriilor. "Inainte sa vii si sa tot ceri bani de la Guvern, ar trebui sa iti poti incasa banii de pe plan local. Ei prind acum in buget, ca vor incasa mult din ramasite. Sa zicem ca vor incasa in jur de 30% din aceste sume, dar nu vor incasa in jur de 30% din sumele aferente anului 2009. Sint datorii vechi de patru-cinci ani, pe care este greu sa le mai incasezi. Ar trebui o mai mare atentie la incasarea datoriilor la bugetul local. Nu poti sa gindesti ca le prindem acum si vedem ce facem noi pe parcurs", a explicat Brailean.

Si consilierul local liberal Radu Botez sustine ca veniturile estimate de municipalitate sint foarte optimiste. "Sint citeva capitole in care se prezinta majorari foarte mari, fata de anul trecut. Sa speram ca se incaseaza, dar trebuie sa fim foarte atenti la cheltuieli. Cred ca nici cotele din TVA nu vor fi cele prevazute acum. Nu vad in bugetul local o strategie. Nu vad un buget care sa ajute intreprinzatorii in aceasta perioada de criza. Cred ca nimeni nu s-a gindit la asa ceva, desi multe fonduri de la ei vin la buget", a spus Botez.

Nici democrat-liberalul Sorin Ionescu nu crede in veniturile estimate de municipalitate. "Nu cred ca se va incasa nici macar la nivelul de anul trecut. Sint venituri virtuale. Nu am analizat inca bugetul, deci nu pot sa fac prea multe comentarii", a adaugat Ionescu.

Investitii mutate de pe un an pe altul

Iesenii vor avea un oras plin de santiere si in 2009. Sume importante de la bugetul local, dar si din imprumuturi, au fost alocate pentru lucrarile de investitii. In mare parte, vor fi continuate lucrari deja incepute, foarte putine fiind investitiile noi propuse de Primarie.

Multe din propunerile de investitii se regasesc de altfel constant in ultimii ani in lista de prioritati a bugetului. Lipsa de fonduri a condus la aminarea acestora. "Aproape o treime din bugetul general al municipiului este alocata investitiilor, adica o suma de 286 milioane lei. Aproape 89 milioane lei reprezinta investitii din bugetul local, alte 113 milioane lei din credite de la BERD pentru sina si din Dexia. La acestea se adauga 72 milioane lei din fonduri nerambursabile si alte 8,5 milioane lei din fondul de rulment si 2,5 milioane lei de la institutiile subordonate", a adaugat Nichita.

Astfel, printre cele mai mari investitii propuse pentru 2009 se numara continuarea lucrarilor de extindere la Strandul Municipal din zona Cicoarei cu 1,5 milioane lei, continuarea programului de reabilitare termica a blocurilor, pentru care s-a prevazut o suma de 3,7 milioane lei.

"Am prins o suma de 119.000 lei, pentru plata documentatiei facute anul trecut la Gradina Zoologica. Am prins si o suma mica pentru eventualitatea in care se obtine o finantare si sa avem pozitie de buget. Continuam programul de extindere a canalizarilor cu 3 milioane lei. Anul acesta vrem sa realizam si prima etapa din noul Adapost pentru animale de la Tomesti. Avem un milion lei pentru a face lucrarile necesare pentru zona cu animale mici", a precizat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

Creditul Dexia, baza investitiilor Primariei

Un alt proiect important ce ar urma sa fie demarat in acest an vizeaza iluminatul public. Sefii Primariei intentioneaza sa realizeze un sistem automat de aprindere a iluminatului stradal, dar si o retea separata pentru iluminatul festiv din zona centrala. Pentru demararea acestor lucrari s-a prins in buget o suma de 5 milioane lei.

In acest an se va continua realizarea de documentatii pentru Planul Urbanistic General cu 900.000 lei, pentru un studiu de solutii privind cele peste 170 de hectare cistigate de Primarie in Moara de Vint, pentru documentatii necesare realizarii unei autogari sau amenajarea riului Bahlui cu 350.000 lei. Alte 1,6 milioane lei au fost alocate pentru cazul in care Bazarul va fi mutat in acest an. Cofinantarea depozitului ecologic de la Tutora va scoate alte 4 milioane lei de la bugetul local.

Sume enorme de la capitolul investitii vor ajunge la cofinantarea lucrarilor BERD de la sinele de tramvai, 31,7 milioane lei, dar si 8,8 milioane lei pentru plata de TVA la lucrarile finantate prin creditul Dexia. Anul acesta se vor cheltui prin BERD alte aproape 34 milioane lei pentru finalizarea contractului de modernizare a liniilor de tramvai.

"Din Dexia am prins fonduri pentru continuarea modernizarii de strazi. In functie de cum vor fi lucrarile in acest an, vrem sa includem si noi strazi la modernizare. Avem prevazute peste 35 milioane lei pentru finalizarea etapelor I si II. Vom continua si lucrarile de amenajare a trotuarelor cu pavele cu 5,5 milioane lei, dar si lucrari de 6,7 milioane lei pe tronsonul Piata Chirila – Doi Baieti", a completat Chirica.

O suma de 12 milioane lei este prevazuta din imprumutul Dexia pentru plata contractelor prin care s-a concesionat iluminatul public. Alte peste 10 milioane lei vor merge in locuintele sociale din Metalurgie. "Avem si o serie de cheltuieli obligatorii, care tin de functionarea orasului. Sint sume importante prevazute pentru salubritate, 12 milioane lei, pentru spatii verzi, 15 milioane lei, 20 milioane lei pentru reparatiile strazilor, 5,5 milioane lei facturile de la iluminatul public, 13 milioane lei pentru Politia Comunitara sau subventii de 34,4 milioane lei la CET si RATP", a afirmat Nichita.

De doua ori mai multi bani pentru Poli decit pentru spitale

El a precizat ca anul acesta bugetul local va contine un fond de rezerva de 28 milioane lei, adica 4,5% din buget, limita maxima legala fiind de 5%. Nici echipa de fotbal nu a fost uitata de edil. Fundatia Sportului Iesean va primi de la bugetul local o suma de 7,7 milioane lei. Majoritatea banilor de la aceasta fundatie se duc spre echipa Politehnica.

Prin comparatie, cele trei spitale iesene, aflate in grija municipalitatii, au prins in buget o suma totala de 3,2 milioane lei. "Cred ca la sanatate este foarte putin. Mi se pare foarte mare diferenta la invatamint. Din totalul capitolului de 218 milioane lei, 188 milioane lei reprezinta salariile profesorilor si doar 5 milioane lei investitii. Este o discrepanta mare, dar care se intilneste in toata tara", a completat Botez. In total, pe salarii se vor cheltui 235 de milioane de lei.

Comparativ cu prevederile anului 2008, fonduri duble de la bugetul local ar urma sa fie alocate pentru capitolul de transport si pentru cel de combustibili si energie. Practic, la transporturi s-a prins o suma de 92,6 milioane de lei, fata de 45 milioane de lei in 2008, iar pentru CET s-au alocat 44,7 milioane de lei, fata de 24 milioane de lei.

Primaria s-a ingropat in datorii

Una din marile probleme ale anului 2008 va fi pentru municipalitate plata comisioanelor, a dobinzilor, dar si rambursarea imprumuturilor facute in ultimii ani de primarul Gheorghe Nichita. "Se poate observa o valoare mare a cheltuielilor cu dobinzile la imprumuturi. Avem si credite externe, in valuta, si credite interne. Este o suma foarte mare si sint doar dobinzi", a adaugat Botez.

Astfel, sefii Primariei au estimat ca in acest an vor trebui sa cheltuiasca de la bugetul local peste 50 milioane lei pentru achitarea de costuri aferente imprumuturilor. Suma reprezinta 12,5% din veniturile proprii estimate la putin peste 400 milioane lei.

Conform oficialilor din Primarie insa, anul acesta gradul de indatorare al municipiului ar urma sa atinga cota de 20% (in conditiile in care ar creste dobinzile si nu s-ar incasa veiturile prognozate) fata de un maxim de 30% prevazut de lege. Concret, daca Primaria atinge pragul de 30%, nu va mai putea contracta imprumuturi. Legea prevede si o exceptie. Oficialii din Palatul Roznovanu sutin ca legea ofera posibilitatea ca Primaria sa imprumute bani pentru cofinantarea de proiecte europene, fara a se mai lua in calcul gradul de indatorare.

Municipalitatea are in prezent un credit de 100 milioane lei contractat de la Dexia, obligatiuni municipale emise in valoare de alte 100 milioane lei. Primaria a imprumutat si 62 milioane lei (15 milioane euro n.r.) de la BERD pentru modernizarea liniilor de tramvai, dar a garantat si imprumutul de 86 milioane lei (20 milioane euro n.r.) luat de CET pentru investitii in retele.

Un alt contract garantat de municipalitate este cel prin care RATP a cumparat cele 50 de autobuze MAZ. Valoarea totala a contractului a fost de 43 milioane lei (10 milioane euro). Gradul maxim de indatorare estimat pentru toate aceste imprumuturi trebuia atins in anii 2010 – 2012. Criza financiara care a dus la majorarea dobinzilor si diferente de curs valutar a dat peste cap insa calculele initiale.

 

BUGETUL GENERAL AL MUNICIPIULUI IASI

Comentarii