Iesenii care stau in frig la inceput de iarna

joi, 08 noiembrie 2007, 00:55
3 MIN
 Iesenii care stau in frig la inceput de iarna

 

 Marul discordiei il reprezinta facturi neachitate de ani de zile. Deocamdata, la nivelul municipiului nu exista o evidenta a blocurilor care nu beneficiaza de energie termica.

"Nu am renuntat la CET de bine ce era" 

 De mai bine de o saptamina, iesenii cauta tot felul de solutii pentru a se incalzi in conditiile in care frigul se inaspreste de la o zi la alta. Oficialii CET sustin ca nu sint probleme in furnizarea agentului termic. „Noi furnizam agent termic. Cine doreste, nu are decit sa dea drumul la gigacalorimetru“, a declarat Ovidiu Mihaiuc, purtatorul de cuvint al CET Iasi.

Pentru a vedea daca lucrurile stau intr-adevar asa, reporterii „Ziarului de Iasi“ au ales la intimplare mai multe blocuri si au discutat cu locatarii. Unii dintre cei chestionati nu beneficiau de caldura.

La blocul V2 din cartierul Dacia, instalatiile sint dezafectate de citiva ani buni. „Nu-mi amintesc de cind nu s-a mai dat caldura. Erau si probleme cu instalatiile, erau si datorii. Pina la urma a ramas asa. Fiecare a facut ce a stiu mai bine. Majoritatea si-au montat centrale. Eu imi pun acum geamuri termopan“, a declarat Vasile Alexa.

Nici in blocul DA5 din Zimbru nu este caldura. Motivul il reprezinta datorii totale la intretinere de 200.000 lei. Locatarii recunosc ca sint datorii, dar in loc sa incerce sa rezolve aceasta problema si sa beneficieze de agent termic de la CET, fiecare si-a cautat o solutie proprie.

„Care a putut si-a montat centrala de apartament. Nu am renuntat la CET de bine ce era. Pina ce ajungea sa se incalzeasca apa calda asteptai mult si bine. Asa, cu o centrala sau un boiler ti-ai rezolvat problema. Platesti exact cit consumi si nu depinzi de nimeni“, este de parere un locatar.

„Locatarii trebuie sa vorbeasca cu administratorii“

In blocul F7 de pe Aleea Prof. I. Simionescu s-a reluat furnizarea energiei termice de citeva zile. Locatarii sint multumiti, dar isi pun problema cit va tine deoarece sint datorii. Nimeni nu stie din cauza cui a rabdat de frig, iar o parte nici nu au habar cine este administratorul asociatiei. „Cit a fost frig am cautat si noi sa ne incalzim cum putem. Noi nu stam prea mult pe-acasa, iar cind a fost cazul, ne-am imbracat mai gros“, a explicat Ecaterina Niculita.

Femeia a mai adaugat ca apa calda nu a avut din luna aprilie. Acesta nu este singurul caz. Ceilalti locatari au incercat cu un calorifer electric, imbracaminte mai groasa sa-si asigure un confort termic cit de cit acceptabil.

Intrebati citi ieseni nu au caldura, din diferite motive, reprezentantii termocentralei iesene au ridicat din umeri. „In aceste zile se face o centralizare a datelor“, a fost raspunsul dat de oficialii furnizorului de apa calda si caldura.

Sefii CET sustin ca acolo unde nu se furnizeaza caldura ar trebui luati la intrebari administratorii de asociatii. „Daca nu vin sa-si recunoasca debitele si sa faca o reesalonare, noi nu avem cum sa le furnizam energie termica. Locatarii trebuie sa vorbeasca cu administratorii pentru a primi caldura“, a spus Mihaiuc.

De cealalta parte, administratorii arata spre locatari. „De obicei, locatarii solicita sa se dea drumul la caldura. Apar insa situatii cind unii vor iar altii nu si atunci administratorul este la mijloc. Problema este ca pretul gigacaloriei este prea mare, iar oamenii nu au bani“, a replicat Dumitru Bucur, din partea Grupului Asociatiilor de Proprietari.

Conform datelor furnizate de Termo Service, 25 de blocuri din cele 538 administrate nu beneficiaza de caldura. Conform spuselor lui Cristian Andries, directorul Termo Service, cauza principala o reprezinta tot datoriile. „Mergem cu presedintii de asociatii la negocieri, pentru a se relua furnizarea caldurii. De asemenea, cautam sa incheiem si conventii individuale de plata. Avem citeva cazuri in care instalatiile vechi au cedat si lumea nu intelege ca trebuie schimbate“, a declarat Andries.

Comentarii