In cartiere, drumurile se curata de zapada si in functie de VIP-uri

sâmbătă, 19 decembrie 2009, 01:18
4 MIN
 In cartiere, drumurile se curata de zapada si in functie de VIP-uri

Sansa de a avea o strada curata tine foarte mult de locatari si de vecini. De exemplu, iesenii care locuiesc pe acceasi strada cu primarul Gheorghe Nichita sau Cosmin Coman, seful Directiei de Programe si Servicii pentru Comunitate, s-au bucurat de strazi lipsite de zapada si au putut circula in conditii decente. Desi reprezentantii Citadin au afirmat ca s-a intervenit pe toate strazile principale si s-a intrat chiar si in cartiere, acest lucru nu s-a prea vazut.

De exemplu, in Tatarasi, pe strada Stejar, oamenii s-au plins de faptul ca nametii sint pina la genunchi. "E urit tare, dar asa e in fiecare iarna. Nimeni nu intra sa curete. Masinile aduna zapada pe stradudetele mici si le infunda", a declarat Catalin Bodoasca, care locuieste la blocul A2, de pe strada Stejar.

Probleme au fost semnalate si in zona Cantemir. "Nu a trecut nici o lama, nimic. Zapada e batatorita. S-a imprastiat zilele trecute niste nisip. In rest, trebuie sa circuli cu grija, sa nu-ti rupi picioarele", a afirmat Madalina Mitran, care locuieste pe strada Decebal.

Pe strada Petre Andrei, unde locuieste primarul, s-a lucrat in schimb cu mult sirg. Dupa interventia echipelor Citadin care au curatat strada, angajatii Salubris au trecut la adunarea zapezii, lasind o curatenie exemplara.

Va spune ceva strada Valea Adinca? Desi probabil ca multi dintre ieseni nici nu au auzit de aceasta strada, ocupa insa un loc fruntas in ceea ce priveste aspectul dupa ninsorile cazute. Coincidenta sau nu, pe strada Valea Adinca locuieste Cosmin Coman, seful Directiei de Programe si Servicii pentru Comunitate. Acesta a explicat ca nu a intervenit pentru a se face curat pe strada pe care locuieste. Totusi, pe strazile paralele, zapada era neatinsa. "Dimineata (n.r. – vineri) nu era facut nimic. Probabil ca s-a facut curat pentru ca este drumul care duce la pepiniere. Nu am vorbit cu nimeni ca sa intervina", a declarat Coman.

"Au fost atacate toate strazile si s-a intrat si in cartiere"

Vecinii presedintelui Consiliului Judetean (CJ) nu au avut insa parte de nici un beneficiu. Pe strada Valeni, unde locuieste Constantin Simirad, seful CJ, zapada se asternuse intr-un strat gros: nici o urma de utilaj de deszapezire. "Au trecut si au lasat o dira de nisip, pe mijlocul strazii, de parca noi aici circulam numai pe o roata. Punem mina pe lopeti si ne facem singuri curatenie", a specificat unul dintre vecinii lui Simirad.

Seful CJ a declarat ca nu a intervenit la nimeni pentru a i se face curat pe strada. "La altii poate e altfel, ca boierii is boieri. E treaba primarului si o face cum crede el mai bine. Cred ca sint sute de strazi ca a mea", a declarat Simirad.

Nici pe strada Baltagului, unde locuieste viceprimarul Gabriel Grigore, nu se intervenise pentru curatarea zapezii. Directorul Citadin a replicat ca nu s-au facut discriminari in ceea ce priveste deszapezirea, desi printre strazile "luna", se numara si cea unde isi construieste casa.

Mai mult, reporterii "Ziarului de Iasi" au surprins un incarcator frontal in plina actiune chiar pe strada Paun, care face legatura si cu Fundac Paun, unde are o proprietate Catalin Neculau, seful Citadin. "Casa nu este gata si nici nu locuiesc acolo. Puteti sa veniti sa vedeti in Oancea, unde stau eu acum. Au fost atacate toate strazile si s-a intrat si in cartiere. A continuat sa ninga si una e sa vedeti o strada pe care s-a intrat recent si alta o strada pe care s-a intrat la interval de citeva ore. Este o gaselnita sa spuneti ca am intervenit cu prioritate pe anumite strazi", s-a aparat Neculau. Acesta a adaugat ca se lucreaza in regim permanent si se imprastie material andirepant pe strazi.

Cum apar niste fulgi de nea, apar si problemele

Conducerea Citadin a specificat ca se imprastie circa 250 de tone de material la fiecare 12 ore. Ninsoarea a dat batai de cap si ieri autoritatilor. Daca precipitatiile au lipsit, pe strazi s-a circulat un pic mai bine. Cum a inceput sa ninga iar, masinile s-au impotmolit din nou in straturi groase de zapada.

"Daca mai ninge foarte tare, va trebui sa lucram in special pe strazile principale. Cum se va opri ninsoarea vom intra din nou in cartiere. S-a lucrat prin Nicolina, Ticau, Copou, Bucium, Galata, dar si alte zone. In perioada urmatoare, precipitatiile ar urma sa mai scada in intensitate, iar de luni incepe sa se mai incalzeasca", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

Traficul a dat peste cap si circulatia mijloacelor de transport in comun. In rondul Tutora, reteaua fir contact a fost rupta, cel mai probabil de o masina sau un utilaj care a agatat firele. "La 5.20, un tramvai a intrat in rond si din cauza faptului ca era intuneric nu s-a observat ca reteaua era rupta. A fost afectat pantograful vagonului. Lucrarile de reparatii in zona au durat pina in jurul orei 7", a explicat Adrian Mihai, purtatorul de cuvint al regiei de transport.

Acesta a specificat ca frigul a creat probleme si la citeva mijloace de transport. Astfel, un microbuz, 2 autobuze si 4 tramvaie au fost retrase de pe trasee in urma unor defectiuni.

"Din cauza temperaturilor scazute s-au format au aparut probleme la instalatiile de aer, formindu-se dopuri de gheata. Au fost afectate sistemele de frinare si cele de deschidere a usilor. Si la tramvaie am avut citeva probleme. Vagoanele au fost retrase la depou si inlocuite cu altele dupa ce din cauza zapezii adunate au fost afectati senzorii de inchidere a usilor", a mentionat Mihai.

Comentarii