In programul containerelor colorate, „Salubris” aproape ca iese in rosu

joi, 08 februarie 2007, 23:31
2 MIN
 In programul containerelor colorate, „Salubris” aproape ca iese in rosu

"Salubris" nu cistiga mai nimic din colectarea selectiva a deseurilor. In sapte luni de la demararea programului de colectare separata a plasticului si hirtiei, societatea de salubritate nu a incasat din vinzarea acestora decit 2.800 de lei. O suma aproximativ egala a fost cheltuita insa pentru colectarea, sortarea si ambalarea ambalajelor PET, hirtiei si cartoanelor. "La o prima evaluare, nu a iesit un profit. Cit am luat din vinzarea acestor deseuri, atit am cheltuit cu oamenii, transportul, balotarea si compactarea deseurilor. Deocamdata facem calculele pentru a vedea exact unde ne situam", a declarat Ioan Apostol, directorul "Salubris".

S-a reciclat doar 0,08% din gunoaie

De aproape jumatate de an, 11.000 de ieseni au fost inclusi intr-un sistem de colectare selectiva a gunoaielor. Concret, in centrul orasului au fost amplasate mai multe containere ecologice de diferite culori pentru aruncarea deseurilor. Cele galbene sint pentru ambalajele de plastic, iar cele albastre pentru hirtie. De asemenea, locatarii au la dispozitie si containere normale pentru aruncarea deseurilor care nu se incadreaza in cele doua categorii. Din luna iulie 2006, de cind a fost demarat acest proiect, "Salubris" a strins aproximativ 2,1 tone de ambalaje PET si 6,8 tone de hirtie si cartoane. Toate aceste deseuri au fost vindute unei firme din Constanta care se ocupa de reciclarea lor, pentru suma de aproape 2.800 lei. Concret, "Salubris" vinde kilogramul de PET compactat cu 70 de bani, iar kilogramul de hirtie reciclabila cu aproximativ 20 de bani. "Am ales sa lucram cu o firma din Constanta pentru ca a fost singura care ne-a permis sa livram si ambalajele PET si hirtia. In alte conditii, am fi fost nevoiti sa lucram cu doua firme, ceea ce ar fi complicat lucrurile", a explicat Apostol.
Conform precizarilor lui Apostol, in zona inclusa deocamdata in sistemul de colectare selectiva a deseurilor, doar aproximativ 5% din gunoaie sint reprezentate de ambalajele PET si doar 4% de hirtie. "Lumea trebuie sa constientizeze ca trebuie sa selecteze gunoaiele astfel incit activitatea de colectare sa se poata desfasura in bune conditii. Este o problema de oameni", a spus Apostol.
Cantitatea de gunoaie reciclate de "Salubris" la nivelul intregului oras este practic nesemnificativa. Concret, conform datelor oficiale ale "Salubris", Iasul produce zilnic aproximativ 1.600 mc de gunoaie. Dintre acestea, din iulie 2006 si pina acum, "Salubris" a reciclat zilnic doar 0,6 mc de ambalaje PET si 0,7 mc de hirtie. Adica, doar 0,08% din cantitatea totala de deseuri strinse din municipiu. "Vrem sa extindem la nivelul intregului oras sistemul de colectare selectiva a deseurilor. In citiva ani, vom putea implementa complet acest program. Depinde insa foarte mult de modul in care vor raspunde si iesenii la aceasta initiativa", a incheiat Apostol.

Comentarii