Incalzirea globala loveste dur la CET Iasi

duminică, 28 ianuarie 2007, 20:49
2 MIN
 Incalzirea globala loveste dur la CET Iasi

Efectele negative generate de fenomenul de incalzire globala se rasfring si asupra societatii iesene de termoficare. De la an la an, aceasta a furnizat mai putina caldura iesenilor. Desi puterea termica maxima ce poate fi furnizata de CET Iasi este impresionanta, si ajunge la 3.464.640 Gcal, in prezent unitatea functioneaza la aproximativ 1/5 din capacitatea maxima. Potrivit reprezentantilor CET, pragul maxim de productie nu a fost atins niciodata. Calculul a fost facut plecind de la cantitatea maxima de agent termic ce o poate furniza CET, de 802 Gcal/h, si de la o durata a sezonului rece estimata la 180 zile. Din toata aceasta putere, CET a ajuns sa lucreze in 2006 doar la 20% din capacitate, furnizind 664.000 Gcal, numai catre populatie.

Temperatura medie creste cu 0,3 grade pe an

Cantitatea de caldura livrata populatiei a scazut de la an la an atit pe fondul debransarilor in masa, dar si pe cea a fenomenului de incalzire globala. Conform meteorologilor, vremea se afla intr-o continua incalzire. Numai in ultimii zece ani, s-a inregistrat o crestere de 0,3 grade Celsius. Meteorologii sustin ca aceasta valoare este destul de mare si ca efectele sint vizibile prin diferentele din ce in ce mai mici dintre sezonul rece si cel cald. "Acest fenomen de incalzire globala ne afecteaza prin temperaturi din ce in ce mai ridicate. In acest moment se inregistreaza cu 4-5 grade Celsius peste temperaturile normale. Totusi, asta nu inseamna ca nu vor exista oscilari, intre temperaturi crescute si foarte joase. Iernile nu vor disparea definitiv, ci vor fi mai blinde", a declarat Constantin Dracsineanu, directorul Centrului Regional Meteo "Moldova". In aceste conditii, societatea de termoficare ieseana a ajuns sa furnizeze de la 900.000 Gcal in 2002 la 664.000 Gcal in 2006. Din 2002 si pina in 2006 a scazut si numarul apartamentelor racordate la sistemul de incalzire centralizata, de la aproximativ 83.000 la 69.000. Interesant este insa ca a scazut si caldura medie furnizata "per apartament". Astfel, daca in sezonul rece 2002, un apartament inregistra un consum mediu pe oras de aproximativ 11 Gcal, in 2006, acesta a scazut la aproape 9,5 Gcal. Diferenta a aparut si ca urmare a faptului ca temperaturile exterioare ridicate au facut ca iesenii sa-si dea mai putina caldura.

Restructurare fortata

Indiferent de cauzele acesteia, cererea mica de agent termic forteaza CET sa se restructureze. Astfel, sefii societatii de termoficare au un plan de retehnologizare. Pe linga inlocuirea retelelor vechi si modernizarea punctelor termice, planul consta si in redimensionarea CET I, de la 150 MW la numai 25 MW. "Exista un plan de modernizare care prevede si redimensionarea centralei I, prin instalarea unei turbine pe gaze. Costurile se ridica la 25 milioane euro, iar daca ar fi bani, acest lucru s-ar putea realiza si intr-un an de zile. Planul nu tine de incalzirea sau racirea globala, ci de conditiile pietei", a declarat Dorin Ivana.

Comentarii