Inventatorul iPod: Azi, la Iasi, am baut pentru prima oara lapte de vaca natural

Subtitlu

sâmbătă, 14 mai 2011, 17:52
4 MIN
 Inventatorul iPod: Azi, la Iasi, am baut pentru prima oara lapte de vaca natural

Nu a cistigat bani de pe urma inventiei

Kane Kramer pe treptele de la Universitatea "Al. I.Cuza"

Kane Kramer se afla la Iasi pentru a doua oara in ultimii trei ani, in calitate de presedinte al juriului in cadrul evenimentului Euroinvent, desfasurat in perioada 12-14 mai. A declarat ca universitatile iesene au creat o traditie in domeniul inovatiei si creativitatii tehnologice si ca de fiecare data ramine uluit de ideile profesorilor ieseni. "Ma intristeaza viteza cu care inventiile sint implementate pe piata. Universitatile iesene au o multitudine de inventii, dar care patrund foarte greu in mediul de afaceri. Desi este adevarat ca multe din cele mai pretioase inventii ale lumii s-au plimbat multi ani pe la tirguri si saloane de inventica pina cineva sa le remarce. Aceste saloane ofera oamenilor din industrie ocazia sa creeze noi produse. Viitorul tehnologiei este la aceste saloane de inventica, nu la magazin", a precizat Kane Kramer, care a spus ca foarte multi inventatori, din dorinta de a convinge societatea de utilitatea ideilor lor, ajung chiar pina la nebunie.

A explicat ca este foarte greu pentru un inventator sa-si apere creatia si mai apoi sa supravietuiasca din ideile sale. Desi iPod-ul este deja un gadget folosit de multa lume, Kane Kramer nu a cistigat nici un ban de pe urma inventiei sale. In 1979, Kramer a inventat ceea ce astazi este cunoscut ca iPod. Kramer si-a brevetat inventia si a infiintat o companie pentru a dezvolta ideea. Insa, in 1988, dupa o separare in consiliul director, barbatul nu a putut sa stringa cele 60.000 de lire necesare pentru a reinnoi brevetul asupra inventiei in 120 de tari, astfel incit tehnologia a devenit proprietate publica. In 2008, Apple a fost constrinsa sa recunoasca ca englezul Kramer a inventat tehnologia care sta la baza iPod-ului.

Kramer mai are un as in mineca

In tot acest timp, Kramer nu a renuntat la ideile sale pe care a incercat sa le puna in practica. "Este usor sa obtii succes pentru o inventie, dar este foarte greu sa o transformi intr-un produs viabil care sa-si gaseasca locul pe piata. Si este frustrant pentru un inventator care are idei bune sa convinga societatea in care traieste ca produsul lui este util", a precizat Kramer.

A povestit ca participa la toate tirgurile si saloanele internationale de inventica pentru ca aici isi regaseste "sufletele pereche", oameni care au o multitudine de idei si care se zbat pentru ele. "Mereu ma straduiesc sa fiu in pas cu toate inventiile, si asta pentru ca acestea sint cheia spre progres si spre alte inventii", spune el.

Recent, Kramer a dezvoltat o idee care va avea mai mult succes decit iPod-ul. Noua sa inventie va permite inregistrarea convorbirilor telefonice si expedierea lor catre o a treia parte, care transcrie si "legalizeaza" convorbirea. "Aceasta poate fi folosita atunci cind doi parteneri vor conveni asupra unei afaceri telefonic, iar marturia acordului va fi inregistrata si listata de catre agentii nationale specifice. Ca mijloc de comunicare este mai important. Si acum resimt acceasi lipsa de intelegere fata de acest produs ca si atunci cind am inventat iPod-ul. Cu siguranta acesta va fi implementat, insa pina atunci el nu va fi inteles, doar dupa accea lumea ii va recunoaste utilitatea", a spus Kramer care a precizat ca Monicall, cum se numeste dispozitivul, nu  va avea o raspindire la fel de mare ca iPod-ul.

Lucruri cu adevarat valoroase

Chiar daca este utilizat peste tot in lume, in Romania iPod-ul nu are o cautare atit de mare, a spus Kramer. "De cind am venit aici, am vazut foarte putini oameni care sa aiba iPod, si asta pentru ca este un produs destul de scump si nu este accesibil unei categorii mari de persoane. Aici exista poate mai multi oameni saraci decit in alte tari, si din aceasta cauza Apple ar trebui sa-si adapteze oferta in functie de fiecare stat si sa creeze produse mai accesibile", a precizat Kramer.

Englezul crede ca desi Romania mai are de recuperat la capitolul tehnolologie comunicationala, aceasta are cele mai sanatoase produse alimentare. A spus ca Romania este una din putinele tari pe care le-a vazut in care tehnologia nu a otravit alimentele. "Ceea ce iubesc in legatura cu Romania este nutritia sanatoasa, multitudinea de produse organice. Astazi am baut pentru prima oara in viata lapte de vaca natural si gustul lui este incredibil. Acestea sint lucruri cu adevarat valoroase", a declarat Kramer, care a precizat ca Romania este una din putinele tari in care progresul tehnologic nu a otravit modul sanatos de viata.

Comentarii