ISJ i-a oferit lui Isvoranu privilegii de profesor de exceptie

Subtitlu

vineri, 02 martie 2007, 00:12
4 MIN
 ISJ i-a oferit lui Isvoranu privilegii de profesor de exceptie

Liderul Federatiei Sindicale "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, isi va amina pensionarea, primind pentru al doilea an consecutiv prelungire de activitate la catedra. Decizia a fost luata de conducerea ISJ, care a aprobat cererile a 40 de dascali, din totalul de 100. Selectia s-a facut pe baza criteriului performantei la catedra, criteriul invocat anual de ISJ. Cu toate ca de 16 ani a abandonat profesia de dascal in favoarea celei de sindicalist, inspectorii scolari au considerat ca Isvoranu a avut performante la catedra mai mari decit alti peste 60 de profesori care, desi au activat probabil fara intrerupere, vor fi nevoiti sa se pensioneze.

Isvoranu, titular cu doua jumatati de norma

Gheorghe Isvoranu ocupa postul de profesor titular la Colegiul "Costache Negruzzi" si la Scoala nr.13 din cartierul Alexandru cel Bun, cu cite o jumatate de norma. Ca profesor de matematica, nu a mai tinut ore la catedra din 1991 deoarece Ministerul Educatiei le asigura liderilor de sindicat plata salariilor de profesor, precum si rezervarea catedrei, care poate fi ocupata doar prin suplinire sau detasare. In plus, pentru activitatea sindicala nu exista virsta de pensionare, ceea ce inseamna ca Gheorghe Isvoranu va putea ramine lider Uniunii Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar (USLIP) si "Spiru Haret" si dupa ce va iesi la pensie.
Potrivit metodologiei, singurul criteriu pe care trebuie sa il indeplineasca un cadru didactic pentru a solicita prelungirea activitatii este sa fie profesor titular. Conditia de a fi prelungit, de maximum trei ori, este existenta unui numar suficient de catedre vacante pentru solutionarea restringerilor de activitate. Pentru ca numarul cererilor este mare, ISJ aproba prelungirile analizind performanta profesorilor. "Putini stiu, dar Gheorghe Isvoranu a avut rezultate exceptionale si a fost foarte apreciat", afirma inspectorul scolar adjunct, Nelu Tudorache, referindu-se la cariera la clasa a liderului de sindicat, insa cea dinainte de 1991. In plus, mentinerea liderului sindical ca titular in invatamint este vazuta de ISJ drept un punct pozitiv: faptul ca Gheorghe Isvoranu nu profeseaza inseamna ca pe locul lui pot fi angajate cadre didactice tinere detasate sau suplinitoare, asa ca, practic, nu ia locul nimanui. "Cred ca dascalii nu doresc sa se pensioneze deoarece ar trebui sa treaca un prag psihologic. Este a doua solicitare de prelungire de activitate venita din partea lui Gheorghe Isvoranu. Eu nu stiu de ce profesorii prefera sa ramina in invatamint, deoarece pensia si niste ore la cumul ar aduna o remuneratie mai mare decit salariul de dascal", a declarat Tudorache. Situatia este insa putin diferita in cazul liderilor de sindicat. Pentru ca nu predau, nu pot lua nici ore la cumul, iar pensia de profesor ar fi cu siguranta mai mica decit leafa de dascal activ.

"Nu sint singurul"

Liderul Federatiei sindicale "Spiru Haret" si al USLIP, Gheorghe Isvoranu, considera ca este absolut normal sa ceara un drept care i se cuvine conform legii. "Faptul ca ISJ mi-a aprobat prelungirea de activitate nu inseamna ca bat palma cu reprezentantii guvernului in interesul propriu, ci ca sintem in relatii de parteneriat corecte. Beneficiez de un anumit drept, si nu sint singurul", a precizat Isvoranu. Liderul de sindicat mai argumenteaza ca, desi nu a mai predat de mult timp, activitatea sa a fost mereu indreptata "spre a face ceva". "Particip la toate forurile in care se iau hotariri decisive pentru educatie si sustin punctul de vedere al profesorilor vizavi de schimbarile din legislatie, din metodologii sau statut", a mai declarat Isvoranu. Cu toate acestea, prelungirea de activitate se refera la calitatea pe care o are dascalul la catedra, dar si aici Isvoranu are argumente. "Nu sint singurul lider de sindicat care a solicitat vreodata prelungire de activitate. Similar, nici reprezentantii din MEdC nu au activitate la catedra si beneficiaza si ei, conform legii, de prelungire de activitate", a mai spus el. Liderul USLIP ataca initiativa unor cadre didactice de a publica pe forumul profesorilor gazduit de site-ul MEdC afirmatii anonime defaimatoare privind tocmai decizia ISJ de prelungire a activitatii. "Cred ca bataia este mult mai lunga, de atac asupra Sindicatului «Spiru Haret», vazut de guvern si celelalte sindicate din educatie ca o oaie neagra", a incheiat Isvoranu.
In consiliul de administratie al ISJ au fost aprobate 34 din cele peste 100 de solicitari, alti 6 profesori obtinind dreptul de a ramine la catedra in urma contestatiilor. Dosarele au fost validate cu acordul reprezentantilor sindicatelor iesene din educatie, deci inclusiv cu acordul liderului USLIP, Gheorghe Isvoranu. La matematica au fost aprobate 3 din 11 solicitari.

Comentarii