JALE IN SPITALE

Subtitlu

duminică, 08 august 2010, 20:32
12 MIN
 JALE IN SPITALE

Aveti nevoie de o operatie? Sau poate doar de o internare pentru tratament? Pregatiti de acasa bani pentru medicamente si materiale sanitare. Spitalele iesene au ajuns efectiv la fundul sacului. Daca in unele unitati sanitare precum "Sf. Spiridon", Urgente sau Spitalul de Copii inca mai exista un mic stoc de urgenta, in altele pacientii isi cumpara absolut tot ce este necesar pentru a se vindeca, asa cum se intimpla la Spitalul de Boli Infectioase. Fie ca va trebui sa va procurati singur medicamentele, fie ca va trebui sa sponsorizati spitalul cu 250 sau 500 de lei pentru a va putea trata, cum este cazul in maternitati, cu toate ca sinteti asigurat, un lucru este sigur: va trebui sa suportati o buna parte din tratament. Managerii spitalelor explica faptul ca lipsa de fonduri si decontarile intirziate de la Casa de Asigurari au facut posibile aceste probleme. Tot mai multi dintre furnizorii de medicamente sau materiale sanitare ii ameninta acum ca le vor sista livrarile daca nu isi achita datoriile. "Nu pot sa ma laud ca la mine in spital pacientii nu trebuie sa isi cumpere nimic. Isi cumpara, in special antibiotice si antiinflamatoare, pentru ca acestea sint foarte scumpe, iar noi nu ni le permitem. Nu avem fonduri. Sigur ca avem in spital medicamente de baza, asiguram aceeasi substanta activa, dar pacientii prefera sa isi cumpere singuri alte medicamente, pentru ca sint mai performante", a declarat dr. Carmen Cumpat, managerul Spitalului de Recuperare. Din dorinta de a se face bine cit mai repede, iesenii scot, astfel, bani grei din buzunar, inlocuind lipsurile unui sistem sanitar el insusi bolnav.

Seful CJAS, catre directorii in nevoie: Cereti bani de la pacienti, este dreptul vostul!

Reprezentantii Casei de Asigurari au sustinut recet in cadrul unei conferinte de presa ca institutia a decontat serviciile realizate de catre spitale, insa in limita fondurilor colectate de la asigurati. "Casa si-a onorat platile conform contractului. Daca nu le ajung banii, sa reduca din cheltuielile salariale. Sau sa ceara bani de la pacienti, este dreptul lor", a afirmat atunci dr. Iulian Serban, directorul Casei de Asigurari.

Spitalele vor fi ajutate insa de catre Ministerul Sanatatii, care a emis un ordin impreuna cu presedintele Casei Nationale de Asigurari cu privire la datoriile unitatilor sanitare ce au depasit data scadenta de 31 martie. Ordinul prevede ca ministerul va transfera in Fondul Unic de Asigurari bani de la bugetul de stat care sa acopere datoriile spitalelor, atit ale celor descentralizate, cit si ale celor ramase sub egida ministerului. Datoriile spitalelor vor fi achitate, astfel, de catre minister prin Casa de Asigurari in perioada august – octombrie. La data de 31 martie, spitalele iesene aveau datorii trecute de data scadenta de aproape 22,5 milioane de lei, din care peste 10,5 milioane catre furnizorii de medicamente.

Directorul Casei Judetene de Asigurari a precizat intr-un comunicat postat recent pe site-ul Casei ca institutia pe care o conduce isi va onora toate datoriile catre spitale, conform contractului de anul acesta, si va plati inclusiv creditele de angajament din anul 2009 platibile in 2010, pina la finalul anului.

––-

Sf. Spiridon: "Stam foarte prost la perfuzii si perfuzoare"

Vineri dimineata, un barbat a iesit dintr-o farmacie din Piata Unirii numarind maruntisul care ii mai ramasese in portofel. Era imbracat in pijamale si avea o punga plina de medicamente. "Am venit sa iau reteta pentru un coleg de salon. Are o problema la git si nu poate iesi din spital. I-a zis medicul ce trebuie sa cumpere. Farmacista mi-a calculat toata reteta si ar fi trebuit sa dau aproape 400 de lei. N-am avut insa decit de 135 de lei sa iau medicamente. Nu stiu ce va face cu cele pe care n-am avut cu ce sa le cumpar", povesteste barbatul, care era internat in Clinica ORL a Spitalului "Sf. Spiridon". Reteta continea medicamente ca auronal, preductal, nitromint retard, monopril, nitroglicerina.

De altfel, medicii din spital recunosc ca se descurca din ce in ce mai greu. "Pina acum am avut si medicamente si materiale sanitare, insa am ajuns la fundul sacului. La noi inca nu se ajunsese la situatia in care sa punem pacientii la plata, insa nu stiu cum ne vom descurca. Stam foarte prost la perfuzii si perfuzoare, iar cei mai multi dintre pacienti nu pot fi aminati pentru ca nu stim daca in citeva luni situatia se va remedia", a declarat prof.dr. Stefan Georgescu, seful Clinicii de Chirurgie II din Spitalul "Sf. Spiridon".

Medicii spun ca nu se poate merge pe programari pentru ca multor pacienti li s-ar agrava foarte mult starea de sanatate daca ar fi pusi pe lista de asteptare. 

De altfel, pentru afectiunile cronice pacientii trebuie sa vina oricum cu medicamentele de acasa, pentru ca nu li se pot asigura din spital. "Noi am mai avut rezerve de medicamente si materiale sanitare, dar se termina si ele. Pacientii trebuie sa vina de acasa cu medicamentele pentru afectiunile cronice de care sufera, pentru ca nu avem cum sa le dam de aici. Situatia e foarte grea in toate spitalele, mai ales ca multi pacienti nici nu sint asigurati ca sa putem deconta serviciile medicale, nici n-au bani sa-si plateasca consultatia", a precizat si prof.dr. Carmen Vicol, sefa Clinicii de Chirurgie Maxilo-Faciala din acelasi spital.

––-

La maternitati se practica donatia sau taxa

Daca la Spitalul de Urgente si la cel de Recuperare pacientii isi iau unele medicamente sau materiale mai scumpe singuri, in maternitati practica este alta: sponsorizarea. Sub forma de donatie, pacientele ajuta spitalul sa se aprovizioneze si sa le poata trata. Pina de curind, in Maternitatea "Elena Doamna", pacientele plecau cu lista din spital la farmacie si isi procurau cele recomandate de medic pentru a putea naste. De la solutii perfuzabile, gen ser fiziologic, truse perfuzabile, unele calmante injectabile, manusi, seringi pina la creme pentru toaleta, viitoarea mamica scotea din buzunar intre 200 si 250 de lei. La acesti bani se adauga, bineinteles, trusoul bebelusului: pampersi, haine, ser, creme si altele.

Medicii au mai analizat insa strategia si au ajuns la concluzia ca ar putea aparea probleme. "Am avut o perioada in care veneau pacientele cu medicamente si materiale, pentru ca efectiv nu aveam. Doar ca ele le procurau de la diversi furnizori, iar noi nu mai stiam ce si de unde cumpara. Am zis ca, decit sa existe riscuri, mai bine sa le achizitionam noi de la furnizorii nostri, pe baza sponsorizarilor facute de paciente. Celor care nu sint necajite si nu vin in urgenta le explicam faptul ca avem probleme si ele inteleg. Ne doneaza 250 de lei, bani din care noi luam anticoagulant, solutii peruzabile, fese, seringi, printre altele. In general se intimpla in cazul cezarienelor «la rece», adica in rindul femeilor care ar putea naste normal, dar prefera cezariana", a afirmat dr. Maricica Pavaleanu, managerul Maternitatii "Elena Doamna".

Practica sponsorizarilor exista si in Maternitatea "Cuza Voda", aici suma fiind de 500 de lei. "Daca nu este o urgenta si gravida doreste neaparat sa nasca prin cezariana, atunci probabil medicul i-a cerut sa cumpere cele necesare pentru operatie. Sau i-a solicitat un gen de sponsorizare, nu o taxa, de 500 de lei. Mi se pare normal ca, acolo unde nu exista o indicatie de cezariana, pacienta sa isi achite, desi e mult spus, operatia. O cezariana costa 1.500 de lei. Noi am incheiat un contract cu Casa si ni se deconteaza doar cezarienele ce se incadreaza in 40% din nasteri, iar noi am depasit indicele, am ajuns la 46%. Deci ce este peste suporta spitalul, asa ca le solicitam pacientelor sa sponsorizeze si ele o parte. Oriunde in lume diferenta dintre o nastere normala si o cezariana la cerere se plateste", a declarat prof. dr. Maria Stamatin, directorul medical al Maternitatii "Cuza Voda".

Tot in Maternitatea Cuza Voda pacientele achita 50 de lei pentru fisa de internare de zi si 100 de lei pentru fisa de internare continua. Exista si o taxa de 40 de lei pentru primul test non stres si de 10 lei pentru testele repetate, un test ce masoara contractiile si care se realizeaza in cazul sarcinilor cu risc. Testul se realizeaza, in general, persoanelor din regiunea Moldovei si care nu sint internate in spital, explica medicii. In ceea ce priveste urgentele, in ambele maternitati ar exista un stoc de doua saptamini – o luna, spun directorii, in cazul in care furnizorii ar refuza sa mai onoreze comenzile.

––-

Recuperare: "Nu avem fonduri sa achizitionam tot ce e necesar si performant"

La Spitalul de Recuperare, pacientii isi cumpara deja din farmacii medicamentele necesare pentru tratament. Medicii spun ca spitalul nu isi permite sa le asigure pacientilor medicamentele cele mai bune de care ar avea nevoie. "Ceea ce avem noi in spital este de baza, avem substante active, dar sint medicamentele ieftine, pentru ca pe astea ni le permitem. Noi le explicam pacientilor si cei mai multi prefera sa isi cumpere din farmacii produsele mai scumpe si mai bune", a precizat Carmen Cumpat, managerul Spitalului de Recuperare.

La farmacia de la poarta spitalului cele mai vindute medicamente antiinflamatoare sint movalis, midocalm si tratul. In ceea ce priveste antibioticele, cele mai cautate sint ciprinol si augmentin, conform farmacistei de la Ropharma. Pacientii sint nevoiti, astfel, sa plateasca pentru citeva comprimate intre 10 si 50 de lei, sau citiva lei doar pe o fiola. Sint persoane care necesita tratament de 21 de zile sau chiar mai multe, astfel incit costurile totale pot ajunge la citeva sute de lei. Si aici medicamentele de baza din stoc ar fi de ajuns pentru maximum o luna, in cazul in care furnziorii ar refuza sa mai onoreze comenzile in lipsa banilor. "Noi nu avem datorii foarte mari la furnizori, nu se pune inca problema sa ne sisteze livrarile. Dar nici nu avem fonduri sa achizitionam tot ce e necesar si performant. In luna august scade numarul operatiilor si la Ortopedie si la ORL, asa ca sper sa ne descurcam", a adaugat directorul spitalului.

––-

Urgente: "Unica solutie va fi ca pacientii sa isi cumpere singuri tratamentul"

La Spitalul de Urgente, lipsa finantarii incepe sa se simta mai acut. Reprezentantii unitatii sanitare sustin ca zece furnizori dintre cei aproximativ o suta le-au trimis deja somatii de mediere, fiind in faza premergatoare a unui proces. Nici un furnizor nu a refuzat pina acum sa le livreze comenzile, insa acest lucru s-ar putea intimpla in orice moment. "Ei inca ne furnizeaza, dar avem somatii si ne ameninta ca nu ne vor mai aduce medicamentele sau materialele daca nu ne achitam datoriile. Noi le explicam faptul ca in ultimele luni de zile de la Casa de Asigurari am primit doar bani pentru salarii si o parte din utilitati. Nimic pentru materiale sanitare sau medicamente. Sintem nevoiti sa prescriem cu strictete antibioticele scumpe, le dam doar daca este obligatoriu, pe baza de referat. De asemenea, materialele perfuzabile sint foarte putine in stoc, iar asta si din cauza furnizorului, care nu ne-a onorat comanda la timp. Si cu implantele avem o problema, pentru ca nu avem fonduri sa le asiguram pe cele de care ar avea nevoie pacientii", a explicat dr. Vladimir Poroch, managerul Spitalului de Urgente.

Iesenii care sufera, de exemplu, o fractura de sold sint nevoiti sa scoata din buzunar chiar si 500 de lei pentru a-si asigura implantul. In fiecare zi se opereaza cite cinci fracturi ce acest gen.

Medicii de la Ortopedie sustin ca este pentru prima data cind, de trei luni de zile, pacientii isi procura singuri cele necesare pentru operatie. Iar previziunile nu sint deloc bune. "Avem stocuri de doua saptamini – o luna pentru urgente, dar daca nu ne achitam datoriile, in lipsa comenzilor, unica solutie va fi ca pacientii sa isi cumpere singuri tratamentul", a adaugat managerul spitalului.

––

Parhon: "Din 1989, n-am mai vazut o situatie atit de dramatica"

La Spitalul "C.I. Parhon", situatia este la fel de dramatica. "Pacientii sint nevoiti sa-si cumpere singuri medicamentele pentru ca noi sintem la limita cu majoritatea dintre ele. Nu mai sint nici bani pentru materiale de dializa si nici alt spital nu ne poate ajuta. La capitolul materiale sanitare stam jalnic. Mai multe firme ne-au amenintat ca ne dau in judecata pentru ca spitalul nu si-a platit datoriile", a declarat un medic din spital.

"De cind sint eu director aici, din 1989, n-am mai vazut o situatie atit de dramatica in toate spitalele. Cauzele principale sint reprezentate de criza economica generala si incompetenta celor din conducerea sistemului sanitar. Cineva ar trebui sa vada cum isi fac acestia treaba si sa-i dea afara pe incompetenti. Trebuie respectat faptul ca cel mai important lucru e sanatatea, si nu se pot face taieri in acest sistem. Cei care acuza ca e risipa in sistem doar fug de raspundere. Oricum, sint anumite spitale care ar trebui inchise, pentru ca nu justifica deloc fondurile pe care le primesc", a declarat prof.dr. Adrian Covic, managerul Spitalului "Parhon".

In alte unitati medicale se incearca limitarea numarului de pacientI, tocmai pentru a se putea incadra in ceea ce s-a negociat la inceputul anului cu CJAS. "Inca nu a platit nimeni nimic la noi si pacientii au primit tot tratamentul de care au avut nevoie, dar nu stim cit va mai dura aceasta situatie. Trebuie neaparat sa restringem numarul de internari pentru ca e dublu fata de cit s-a negociat cu CJAS si tot ce e in plus nu se deconteaza", a declarat prof.dr. Anca Trifan, managerul Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie Iasi.

––

La farmacia de linga Neuro se vind bine fesele, compresele si vitaminele

La Spitalul de Neurochirurgie, pacientii isi platesc tratamentul doar daca medicamentele nu se regasesc in spital, spun reprezentantii, iar tratamentul nu poate fi intrerupt si inlocuit. "Pacientii isi cumpara singuri medicamentele doar daca sint speciale, au venit in spital cu un tratament deja inceput si nu il pot intrerupe. Exista cazuri cind nu avem medicamentele in stoc si nici nu gasim de unde sa le comandam. Asa ca isi platesc singuri. Deocamdata avem o aprovizionare centrata pe medicamentele pe care le utilizam in general, un stoc de doua – trei saptamini, daca nu ne-ar mai furniza nimeni nimic", a mentionat dr. Florin Gramada, purtator de cuvint al Spitalului de Neurochirurgie.

Ceea ce lipsea in mod sigur din spital insa era substanta de contrast pentru RMN. "Nu avem substanta de contrast pentru RMN, pentru ca s-a epuizat cu cinci zile mai devreme decit prevazusem noi in luna iulie. Si atunci am dat comanda si asteptam, in citeva zile se va remedia situatia. Se amina RMN-urile pina atunci, nu o sa trimitem pacientii la clinici private", a adaugat medicul.

La farmacia situata linga poarta spitalului se cumpara insa unele medicamente sau materiale sanitare. "Vindem medicamente specifice bolilor neurologice, fese la 1,5 lei bucata, comprese tot la acelasi pret, si fiole cu vitamine sau pentru circulatie cerebrala care ajung tot la aproape 1,5 lei bucata. Vin si pacienti si cumpara, ii vezi ca sint in pijamale, insa vin si ieseni care nu sint internati", a explicat farmacista de la CarinaFarm.

––

Spitalul de Copii: "Stocul format ne ajunge o luna"

Cel mai bine in top pare a se situa Spitalul de Copii, in care nu a lipsit decit recipientul pentru recoltarea exudatului timp de doua saptamini, spun reprezentantii unitatii. "Unul dintre dezideratele mele este gratuitatea tratamentului. Am incercat intotdeauna sa le asiguram copiilor cele necesare. Am marit costurile de la 2 lei la 5 lei pentru foaia de observatie, ca sa ne putem acoperi macar costurile de birotica. Nu am marit-o la zeci sau 100 de lei, ca in alte spitale. Unul dintre avantaje e ca nu avem datorii foarte mari si furnizorii ne aduc in continuare medicamente si materiale. Am avut o problema, e adevarat, la recipientele pentru recoltarea exudatului, din cauza furnizorului care nu ni le-a adus la timp. Si a fost jenant, chiar daca un recipient costa 2 sau 3  lei, pentru ca a trebuit sa ii punem pe parinti sa si le cumpere. In rest nu am limitat investigatiile, iar stocul format ne-ar ajunge o luna pentru urgente", a precizat dr. Valentin Munteanu, managerul Spitalului de Copii.

––

Spitalul de Boli Infectioase: "Pacientii primesc de la medic lista de cumparaturi

Daca la "Sf. Spiridon" inca mai sint rezerve de medicamente si materiale sanitare intr-o anumita masura, nu acelasi lucru se poate spune despre Spitalul de Boli Infectioase. "Nu putea fi intrevazuta aceasta situatie. Criza de medicamente este majora si pacientii isi cumpara singuri medicamentele care li se dau pe o lista. Din fericire, pacientii au devenit intelegatori, constientizeaza ca nu e vina noastra pentru ce se intimpla acum, vad lista de medicamente ca pe o cheltuiala necesara", a afirmat dr. Mihnea Hurmuzache, seful Clinicii IV din Spitalul de Boli Infectioase.

In acelasi timp, nu de putine ori s-a intimplat ca medicii sa plateasca anumite medicamente din buzunarul lor pentru pacienti care nu au deloc bani.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii