La coada pentru zile in plus de viata

Subtitlu

vineri, 05 martie 2010, 13:07
6 MIN
 La coada pentru zile in plus de viata

Nu mai putin de 85 de persoane fac zilnic, in medie, tratament la acceleratorul liniar de particule din Clinica de Radioterapie din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon". Oamenii ajung aici cu diverse tipuri de cancer in stadii de cele mai multe ori terminale. Acceleratorul ii poate ajuta sa-si prelungeasca viata, si chiar sa o imbunatateasca, in masura in care este posibil. In acelasi timp, medicii spun ca terapia prin accelerator face minuni in cazul in care cancerul este in stadiu incipient. Desi nu a trecut inca suficient timp de cind a inceput munca la accelerator pentru a putea fi realizate statistici, medicii au constatat in multe cazuri ca tumoarea cu care se prezentase pacientul initial a disparut in urma tratamentului, iar cancerul nu a recidivat. In stadiile avansate de boala se poate obtine o stagnare a tumorii pentru o anumita perioada. In unele tipuri de cancer, cum ar fi cel de col uterin, pronosticul de supravietuire la cinci ani este chiar de 70%. Din pacate, in toata zona Moldovei este un singur accelerator liniar de particule, cel de la Spitalul „Sf. Spiridon", si toti bolnavii cu indicatie de accelerator din judetele invecinate vin la Iasi. Nu pot intra mai mult de 85 de bolnavi pe zi la accelerator pentru ca s-ar strica, iar programarile s-au facut deja pina in luna mai.

"Ma simt mult mai bine acum. Sper sa ma fac bine"

Mircea Florescu are 54 de ani si de mai bine de un an este "client fidel" al spitalelor. Ceea ce la inceput parea o simpla amigdalita s-a transformat dupa saptamini de investigatii si tratamente medicale ineficiente intr-un diagnostic teribil: boala Hodgkin. Aceasta boala este o forma de cancer al sistemului limfatic in care celulele se divid anormal si se raspindesc in afara acestuia. Pe masura ce boala progreseaza, afecteaza capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor. Boala debuteaza cu noduli limfatici localizati in partea superioara a corpului. De altfel, asa si-a descoperit si Mircea problema de sanatate. "Prin ianuarie anul trecut am simtit o umflatura la git. Am luat un tratament o saptamina, dar nu a avut efect. Am mers la ORL si am mai facut alt tratament inca doua saptamini. Nu functiona nimic insa. Atunci mi-au zis sa vin la Iasi", a povestit barbatul, care este de loc din Piatra Neamt. Prima oprire la Iasi a fost Clinica de Chirurgie Maxilo-Faciala din Spitalul „Sf. Spiridon". Aici i s-a luat biopsie, iar rezultatele care au venit dupa doua saptamini au aratat boala Hodgkin. A urmat transferul la Clinica de Hematologie, in care a facut 12 cure de medicatie din doua in doua saptamini, pina in luna noiembrie a anului trecut. Dupa ce a terminat terapia cu medicamente, a fost programat la cea cu acceleratorul de particule, unde trebuia sa faca 15 sedinte. La momentul in care am vorbit cu el se afla deja la a opta sedinta. "Ma simt mult mai bine acum. Ganglionul si-a dat drumul, e mult mai mic. Nu am fost operat inca, dar eu sper sa fie bine pina la urma", spune omul zimbind optimist. De asemenea, desi a fost un fumator inrait timp de aproape 40 de ani, boala l-a determinat sa rareasca considerabil numarul de tigari fumate zilnic si e increzator ca va renunta complet in curind.

Terapia nu e decisa in functie de marimea tumorii, ci de stadiul bolii

Ca Mircea sint in fiecare zi alte zeci de oameni care spera ca acceleratorul sa le redea sanatatea. Medicii spun ca au avut ocazia sa vada suficiente cazuri de persoane care s-au intors la o viata normala dupa ce au trecut prin terapia prin acceleratorul de particule. Totul depinde insa de cit de repede vine omul la spital si implicit de stadiul bolii. "Nu facem tratament in functie de marimea tumorii, ci in functie de stadiul bolii, daca acesta permite iradierea. Avem pacienti care vin cu boala cu metastaze si care nu stiu de ce au nevoie. Iradierea este recomandata doar cind boala este localizata si in anumite cazuri de metastaza. Pacientul trebuie sa vina in timp util, insa unii vin cind abia se tin pe picioare sau sint paralizati. In astfel de cazuri nu mai putem face nici noi nimic; ca orice terapie, acceleratorul are limitele lui", a declarat dr. Iuliana Giurgiu, medic specialist radioterapie.

Cele mai bune rezultate se obtin la cancerele de col si la cancerele de sin

Terapia la accelerator poate avea pina la maximum 35 de sedinte. Pacientii cu metastaze extinse primesc o doza mare de iradiere intr-o sedinta si apoi revin la citeva saptamini sau luni in functie de cum le cedeaza durerea. Cel mai fericit caz este reprezentat de sterilizarea tumorii, practic vindecarea completa. De asemenea, se poate obtine o micsorare a tumorii, mai ales daca iradierea se face inainte de o interventie chirurgicala. In anumite stadii avansate de boala se poate obtine si o stagnare a tumorii pentru o anumita perioada. "Dupa terapia cu acceleratorul se reduce foarte mult riscul de reaparitie a cancerului si scad sansele de recidiva. Spre exemplu, in cancerul de col uterin la stadiul 2B, pronosticul de supravietuire la cinci ani este de 60-70%, iar in stadiul 3B, supravietuirea este de 30-40%, procent foarte bun avind in vedere faptul ca este un stadiu foarte avansat de boala. Cu acceleratorul tintim mai bine tumoarea, facem un plan mult mai tintit, scazind astfel si efectele adverse. Stim exact profunzimea si dimensiunile tumorii, stim unde sa aplicam concret", a mai spus dr. Giurgiu.

Medicii spun ca cea mai mare parte dintre tipurile de cancer pot fi tratate la accelerator. Citeva insa, fie sint rezistente la aceasta terapie, respectiv melanomul, fie nu au indicatie pentru asa ceva, cum ar fi cancerul de colon. La Iasi nu se iradiaza stomacul, pancreasul si inima. Nici tumorile la ficat nu prea au indicatie de accelerator. Medicii spun ca cele mai frecvente tipuri de cancer pe care le-au tratat aici au fost cancerul de col uterin si cancerul de sin, la femei, si tumorile ORL si cancerul de rect, la barbati. "In cazul copiilor trebuie avuta mare grija la iradiere, pentru ca este in crestere si, daca ii afectezi oasele, ii poti intirzia dezvoltarea. Si iradierea cerebrala poate da mai tirziu tulburari. La batrini insa, unde statusul de performanta nu este atit de bun, nu facem iradiere definitiva, pentru ca risca sa moara de la alte complicatii. Nu poti decit sa-l ajuti sa aiba o calitate a vietii cit mai buna", a adaugat medicul specialist.

O sedinta dureaza cel mult doua minute

Spre deosebire de alte terapii care folosesc iradierea, acceleratorul de particule are o mai mare acuratete. "Este vorba de electroni si fotoni de diferite energii care practic ard tumoarea. La chimioterapie, perfuzia trece prin tot organismul, aici iradiem doar un anumit spatiu. Tumorile nu au margini definite, sint neregulate, astfel ca stabilim noi un cimp de iradiere, ca un dreptunghi, spre exemplu. Va fi iradiat doar tesutul care intra in cimpul dreptunghiular de iradiere, sanatos sau bolnav", a declarat Mihaela Dulcescu, fizician medical.

In ciuda numeroaselor beneficii, terapia prin accelerator are si efecte adverse deloc de neglijat. La colul uterin poate aparea diareea, radioepitelita (arderea pielii), toxicitatea vezicala, urinat dificil si usturator. Dupa sase luni pot aparea rectoragia, fistule, fibroze in cazul pacentilor mai plinuti.

O sedinta la accelerator dureaza pina la cinci minute, insa iradierea propriu-zisa este de doar citeva secunde sau cel mult doua minute. Dureaza mai mult pozitionarea pacientului astfel incit laserul sa tinteasca exact cimpul de iradiere. Pacientul trebuie sa stea nemiscat, si nu simte absolut nimic in momentul iradierii. "Am inceput munca aici in toamna lui 2007, nu a trecut suficient timp sa facem un studiu elaborat. Am insa pacienti care vin la control si care au fost de la inceput cu noi. In una din zilele de control, din cele zece paciente pe care le-am vazut, cam sase erau de la inceputul lui 2008 si erau foarte bine, le-am trecut deja la controale la sase luni. Cu cit descoperi boala mai repede, cu atit sansele de vindecare sint mai mari. Screening-ul duce la o descoperire precoce si creste supravietuirea foarte mult. Acceleratorul face minuni, dar numai in stadii incipiente ale bolii", a afirmat dr. Giurgiu.

Comentarii