La Iasi, pacientii dorm cite doi in pat sau pe banca in fata spitalului

miercuri, 25 iulie 2007, 00:03
4 MIN
 La Iasi, pacientii dorm cite doi in pat sau pe banca in fata spitalului

La Spitalul de Neurochirurgie, bolnavii stau cite doi in pat chiar daca temperaturile se apropie de 40 de grade. Usile si geamurile sint in permanenta deschise, prosoape ude se gasesc la fiecare pat. Unii pacienti si-au adus chiar ventilatoare de acasa. „Murim aici de cald, dar ce sa facem?! Decit sa stai o zi in spital pe o vreme ca asta, mai bine stai beat pe patul de-acasa, o saptamina“, a spus un pacient.

„Ne trezim cu cearsafurile ude. Cu apa nu ne putem racori, ca e calda“

Mirosul acru al cearsafurilor ude de transpiratie te izbeste inca de pe hol. Oamenii abia se misca pe paturi, respirind cu greutate din cauza temperaturilor mari. La Clinica de Neurologie II a Spitalului de Neurochirurgie, exista saloane cu sapte paturi si opt pacienti. „M-am internat ieri si mi-au zis sa stau aici cu inca cineva. Dormim asa, una la picioarele celeilalte, dar e tare cald si numai somn nu e asta. Nici lenjeria nu a fost schimbata ieri, cind m-am internat“, a spus mai mult soptind Maria Zacornea, pacienta venita din Rusenii Vechi. Cum patul n-are decit o singura perna, una dintre bolnave sta cu capul doar pe cearsaf, chinuindu-se sa doarma. In mijlocul zilei, pe o caldura sufocanta, oamenii incearca sa atipeasca, dar sfirsesc prin a motai doar, intorcindu-se de pe o parte pe alta in cautarea unui colt de racoare. Barbatii din spital se chinuie sa lupte impotriva caldurii doar in pantalonii de pijama. „Facem si noi ce putem. Ne trezim cu cearsafurile ude in fiecare dimineata. Cu apa nu ne putem racori pentru ca e calda. Nici nu cred ca e potabila pentru ca eu am avut probleme digestive din cauza ei“, a declarat Ion Potirnac, pacient al Spitalului de Neurochirurgie. Chinuiti de boala si de canicula, oamenii devin irascibili, zgomotosi. „Mai ridicam si noi vocea, ne mai enervam. Am tot spus ca e foarte cald aici, dar nimeni nu face nimic“, a declarat nemultumit Ion Potirnac. Incercind sa scape de caldura deschizind larg usi si geamuri, oamenii ajung sa se teama de curent. „Am venit aici cu probleme la picior si s-ar putea sa plec cu probleme la cap“, incearca sa faca haz de necaz acelasi pacient. Spitalul a fost vizitat in urma cu aproximativ o saptamina de o delegatie condusa de prefectul Nicusor Paduraru. El a remarcat atunci conditiile improprii in care stau pacientii si a recomandat conducerii spitalului mai multa grija in felul cum administreaza fondurile si trateaza bolnavii. De asemenea, dr. Mihnea Hurmuzache, directorul Autoritatii de Sanatate Publica Iasi, a precizat dupa acel control ca Ministerul Sanatatii va aloca o suma de bani pentru achizitionarea de aparate de aer conditionat. Insa toate acestea cer timp, iar pina atunci bolnavii mai au de suportat.

O coada de 4 ore  ceva obisnuit

De caldura sufera si cei care stau pe la cozile de la cabinetele medicilor din spitale. Prin geamurile deschise din Ambulatoriul Spitalului „Parhon“ intra caldura ca dintr-un cuptor. Oamenii asteapta totusi resemnati. „Stau de aproape patru ore aici. Ne tot trimit de la o usa la alta si la fiecare dintre ele este aglomerat si trebuie sa stai la coada. Pur si simplu, nu avem de ales“, a spus o pacienta nemultumita care a preferat sa-si pastreze anonimatul. La cabinetul de Diabet de la Policlinica, o familie va dormi doua nopti in fata usii, pe banca, pentru o reteta. Sotii Preda au venit din satul 10 Prajini de luni seara pentru a putea fi primii la bonurile de a doua zi. „Am dormit pe bancile din fata spitalului. Am reusit sa facem analizele dimineata si acum asteptam rezultatele. Dupa ora 14 trebuie sa ne luam si tratamentul“, a povestit Constantin Preda. Cei doi vor fi nevoiti astfel sa mai petreaca o noapte pe bancile spitalului din cauza ca au pierdut deja orice mijloc de transport catre casa. „E intotdeauna foarte aglomerat aici si nu se respecta rindul. Degeaba avem bonuri pentru ca intra cine vrea. Am renuntat sa mai numar citi oameni au intrat inaintea mea fara a avea bonuri. Daca zic ceva, ma enervez, ma doare capul si tot nu rezolv nimic. Mai bine nu mai spun nimic“, a spus un pacient. Oamenii cred ca singura solutie pentru evitarea acestor cozi poate fi programarea la o anumita ora si suplimentarea numarului de medici. „Am fost programat astazi, dar nu s-a specificat ora, astfel ca astept deja de patru ore degeaba. Iar astazi este o singura doctorita aici pentru ca cealalta este in concediu“, a adaugat un alt pacient. Aglomeratia de la cabinetele pentru diabetici este o problema mai veche a conducerii Spitalului „Sf. Spiridon“, in subordinea caruia se afla ambulatoriul. In luna martie a acestui an, Ioan Barliba, managerul spitalului, promisese infiintarea unui Centru de Diabet Multifunctional ce ar fi trebuit sa-si aiba sediul in fosta locatie a Institutului de Medicina Legala. Astfel, s-ar fi evitat multe dintre problemele bolnavilor, spatiul fiind mai generos acolo. Din pacate insa, initiativa managerului a ramas deocamdata doar la stadiul de idee din cauza lipsei fondurilor.

Peste 100 de pacienti cu probleme cardiace ieri la Spitalul „Sf. Spiridon“

La Unitatea de Primire Urgente a Spitalului „Sf. Spiridon“ au ajuns ieri cinci pacienti cu probleme din cauza caldurii. „In general femeile sint mai sensibile la aceste temperaturi. Pacientii au primit primul ajutor si au putut fi trimisi acasa“, a declarat dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPU-SMURD. De asemenea, 107 persoane s-au prezentat luni la Spitalul „Sf. Spiridon“ cu probleme cardiace. Dintre acestia, 25 au necesitat internarea in sectia de cardiologie. Medicii cred ca afectiunile cardiace se pot agrava din cauza temperaturilor ridicate si recomanda bolnavilor cronici sa nu iasa din casa daca nu este neaparata nevoie. 

Comentarii