Lampadarele si fintinile destinate Strazii Lapuseanu zac intr-o magazie din Baza III

Subtitlu

duminică, 18 iunie 2006, 23:34
3 MIN
 Lampadarele si fintinile destinate Strazii Lapuseanu zac intr-o magazie din Baza III

. Acolo stau, printre saci de ciment, capace de canal, sirme si cruci, obiectele care ar fi trebuit sa redea strazii infatisarea din perioada interbelica. Nici anul acesta nu vor putea fi montate, municipalitatea asteptind o investitie a RAJAC. „Momentul in care vom demara lucrarile pe Lapusneanu depinde de RAJAC. Intii va trebui sa fie schimbata conducta care traverseaza strada, apoi vom reface pavimentul, dupa care vom putea monta mobilierul urban”, a explicat Tudor Vericeanu, arhitectul sef al orasului, de ce intirzie refacerea strazii. De altfel, redarea parfumului de epoca strazii Lapusneanu este una din promisiunile electorale ale primarului Gheorghe Nichita.
La nivel de intentie, strada Lapusneanu a inceput sa fie refacuta inca din 2003. Atunci se vorbea de un program derulat prin Ministrul Culturii cu fonduri de la Natiunile Unite. Se avansase si o suma de investitii de 1 milion de euro. Lucrarile ar fi trebuit sa demareze in 2004, dar totul a fost lasat balta. Pur si simplu, banii nu au mai ajuns la Iasi. Ulterior, sefii Primariei au prins o alta posibilitate de finantare. Astfel, acestia au accesat 50.000 de dolari fonduri nerambursabile prin USAID. Desi proiectul inainta cu pasi de melc, Primaria a trebuit sa cheltuiasca banii pina la sfirsitul lui 2004, altfel ar fi pierdut si aceasta finantare. In aceste conditii, la sfirsitul anului 2004, municipalitatea a facut o licitatie pentru achizitionarea unor piese de mobilier facute dupa modelul celor existente in perioada interbelica. Piesele au sosit la Iasi in primavara lui 2005, dar sefii Primariei si-au dat seama ca nu au unde sa le monteze. „Au fost achizitionate atunci 175 de banci, 13 stilpi si 16 fintini arteziene. Au fost montate pe Lapusneanu un numar de 52 de banci, restul sint in magazia DSPM. Bancile pot fi vazute pe strada. Sint banci duble. Am trimis un angajat sa le inventarieze. La un moment dat s-a mai incercat achizitionarea unor ceasuri, a unui chiosc de ziare modele vechi”, a precizat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.
Bancile interbelice sint ascunse printre cruci
Practic, sefii municipalitatii au cheltuit 50.000 de dolari pentru ca pe mobilierul stradal, model interbelic, sa se depuna praful intr-o magazie din Bularga. Reporterii „Ziarului de Iasi” au intrat in depozitul DSPM unde sint pastrate piesele de mobilier. Acestea au fost depozitate in diferite colturi ale magaziei metalice, alaturi de stocul de materiale al DSPM. Astfel, intr-o parte a depozitului sint asezate lampadarele negre din fonta. Dupa un mormam de saci de ciment si linga un set de cruci pregatite pentru cimitire se pot zari cu greu piesele din care se vor compune bancile. Unele obiecte se gasesc in ambalajul orginal, iar altele stau pur si simplu si ruginesc in magazie. Acolo se pare ca vor sta si anul acesta. Regia de apa-canal nu a inceput inca lucrarile de reparatii la conductele care strabat strada Lapusneanu. „Avem programat ca anul acesta sa sapam pina aproape de Hotelul Astoria. Avem de lucrat la o conducta de distributie. Vom finaliza lucrarea in acest an. La anul avem o alta investitie in zona, dar nu va mai afecta strada Lapusneanu”, a afirmat Ion Toma, directorul RAJAC.

Comentarii