Leonte: Un Audi si 50.000 de euro pentru Prisacaru

miercuri, 06 decembrie 2006, 22:47
5 MIN
 Leonte: Un Audi si 50.000 de euro pentru Prisacaru

Spaga care ar fi fost ceruta in numele lui Radu Prisacaru in cazul Riscutia a crescut la 50.000 de euro si un Audi. Cel putin acestea au fost afirmatiile de ieri ale subprefectului Tudor Leonte. Spaga ar fi fost ceruta, in numele prefectului suspendat, de consilierul judetean Marius Spinu, pentru a urgenta retrocedarea a 1.000 ha de padure in zona Deleni. Afirmatiile subprefectului, facute in fata procurorilor DNA si detaliate ieri, au condus la demararea cercetarilor intr-un nou dosar de coruptie. "Daca mai are un dosar, si-a facut-o cu mina lui. Daca nu ar fi iesit cu acuzatiile gratuite legate de cazul Scully Logothety, probabil nu ar fi trebuit sa raspund la intrebarile celor de la DNA", a spus Leonte.

Leonte, acuzat initial

Concret, prefectul suspendat a afirmat in urma cu aproape o luna ca suprefectul Leonte ar fi facut presiuni pentru ca mostenitoarea unui teren de 41 ha la Scinteia sa fie pusa in posesie pe un amplasament mult mai bun in apropiere de Tirgu Frumos. Leonte sutine ca, in urma afirmatiilor lui Prisacaru, a fost chemat la DNA pentru a da detalii referitoare la cazurile grele de fond funciar din judet. In fata procurorilor, Leonte a facut referire la un alt caz de retrocedare a 1.000 de ha de padure in comuna Deleni, pentru care s-ar fi cerut mita in vederea accelerarii procedurilor de punere in posesie.
Subprefectul a afirmat ca reprezentantul Irinei Riscutia, Constantin Stefanuca, i-a spus ca i s-au cerut bani pentru ca hotarirea Comisiei Judetene de Fond Funciar (CJFF) sa fie semnata. "Reprezentantul doamnei Riscutia a fost prezent cind a fost discutat cazul in comisie. A revenit pe 2 sau 3 septembrie, dupa arestarea lui Prisacaru, sa ma intrebe daca a fost semnata hotarirea de catre prefect. La sfirsitul lunii septembrie a revenit cu doamna Riscutia, si atunci mi-a spus ca diverse persoane i-au cerut sa dea 50.000 de euro si o masina Audi pentru a i se urgenta trecerea hotaririi, fara a da mai multe date despre persoanele care i-au cerut acest lucru", a spus Leonte.

"Banuiesc ca ar fi o razbunare"

Acesta a precizat ca hotarirea CJFF privind reconstituirea dreptului de proprietate a Irinei Riscutia, care trecuse prin comisie la mijlocul anului, se afla in biroul lui Prisacaru in momentul arestarii sale. Subprefectul Leonte a afirmat ca hotarirea privind cele 1.000 de ha de teren a fost semnata de prefectul interimar, Nicusor Paduraru. "Pe 8 octombrie, l-am contactat telefonic pe Stefanuca si l-am intrebat daca acum, dupa ce a intrat in posesia hotaririi, este dispus sa precizeze pentru cine a cerut mita, si mi-a spus ca Marius Spinu (n.r. consilier judetean ex-PNL) a pretins mita in numele lui Radu Prisacaru Vasile, fostul prefect", a precizat subprefectul la inceputul lunii noiembrie la o audiere in calitate de martor la DNA Bucuresti. Prefectul suspendat din functie a sustinut insa ca nici nu stie la ce caz de retrocedare face referire Leonte. "Nu stiu despre ce este vorba, nu am discutat cu Spinu despre terenuri, singurele probleme pe care le-am abordat au fost cele legate de problemele cu apa de la Hirlau", a spus Prisacaru. La rindul sau, Marius Spinu considera absurde afirmatiile lui Leonte si ameninta ca il va da in judecata atit pe subprefect, cit si pe Constantin Stefanuca. "Banuiesc ca ar fi o razbunare a lui Stefanuca pentru ca am semnalat mai multe nereguli privind activitatea acestuia. El a fost la PNL, iar acum stiu ca este membru PD. Si nu ne-am mai intilnit de la inceputul acestui an, de cind a plecat de la noi din partid. Cum as fi putut sa merg eu la prefect si sa-i cer ceva pentru Stefanuca, cind eu nici nu l-am sustinut pe Prisacaru pentru a ajunge prefect? Vreau sa merg si eu la DNA si sa vad cine a facut declaratiile acestea legate de persoana mea si ii voi da in judecata. Am sa le cer eu cele 50.000 de euro, sa vad daca le au", a spus Spinu. Acesta a afirmat ca detine intr-adevar un Audi, dar ca l-ar fi cumparat in acest an, facind si un credit bancar de 350 milioane lei. Stefanuca nu a putut fi contactat telefonic pentru a-si prezenta punctul de vedere. "Am incercat si eu sa-l sun, de ieri tot incerc, dar nu dau de el. Vreau sa-l intreb personal cind i-am cerut eu 50.000 de euro pentru Prisacaru, sa-mi spuna in fata", a mai afirmat Spinu.

Avocatii vor ca procesul sa se judece la Iasi

Prisacaru a fost trimis alaltaieri in judecata, sub acuzatiile de luare de mita si complicitate la luare de mita. Potrivit procurorilor, acesta ar fi cerut, pentru urgentarea procedurilor de punere in posesie in cazul familiei Forna, 3 ha de teren in zona Metro, din cele 16 pe care acestia trebuiau sa le primeasca. Alaturi de el, au mai fost trimisi in judecata omul de afaceri Cristian Maftei, fostul sel al ADS Flavius Ionita si avocatul Toni Baltag.
Avocatii "lotului Prisacaru" nu doresc stramutarea dosarului de la instanta ieseana. "Eu am incredere in judecatorii ieseni si nu doresc stramutarea dosarului. Insa voi discuta cu clientul meu si vom stabili ce este de facut", a declarat Sandra Gradinaru, avocata lui Radu Prisacaru. Potrivit avocatilor, motive de stramutare ar fi mai multe. Unul dintre ele ar fi faptul ca unul dintre acuzati, Toni Baltag, este avocat in Baroul Iasi. "Nu mutam dosarul in functie de cleveteala tirgului. Daca ar fi existat o suspiciune din partea anchetatorilor in legatura cu avocatul Toni Baltag, acestia ar fi trimis din start dosarul la alta instanta", a declarat George Stancov, avocatul lui Baltag. Un alt motiv pentru care ar putea fi ceruta stramutarea ar fi si faptul ca Radu Prisacaru si Flavius Ionita au detinut functii importante pe plan local. "Nu am de ce sa cer stramutarea dosarului. Am inteles ca o parte dintre avocatii prefectului ar dori stramutarea, deoarece ar exista o vrajmasie locala", a precizat Constantin Durgheu, avocatul lui Flavius Ionita. Singurul care nu ar avea nici un motiv sa ceara mutarea dosarului ar fi omul de afaceri Cristian Maftei. "In mod hotarit clientul meu nu doreste stramutarea dosarului, deoarece are incredere deplina in justitia ieseana. Aceasta este de altfel si opinia mea", a subliniat Marius Striblea, aparatorul lui Maftei.

Comentarii