UPDATE: Cei cinci ieseni acuzati de contrabanda cu cereale, lasati in libertate (VIDEO)

Subtitlu

miercuri, 26 ianuarie 2011, 09:26
3 MIN
 UPDATE: Cei cinci ieseni acuzati de contrabanda cu cereale, lasati in libertate (VIDEO)

Actiune de amploare a DIICOT Iasi, pentru destructurarea unei retele ce a pagubit statul cu peste 600.000 de euro. Cel putin trei persoane au fost retinute azi-noapte de procurori, in urma unei actiuni care s-a desfasurat in Iasi, Calarasi si Bucuresti. Actiunea a vizat destructurarea unei retele care se ocupa cu importuri de cereale prin Vama Sculeni. In urma perchezitiilor, s-au gasit si peste 6.000 de pachete cu tigari de contrabanda din Republica Moldova (vezi video). 

Reteaua aducea in tara griu furajer, mult mai ieftin si fara taxe vamale, si il transforma in acte in griu de panificatie. Grupul cuprindea si membri din Rusia, Moldova si Ucraina. Deocamdata 12 persoane sint acuzate ca, prin intermediul a 9 firme, au creat un prejudiciu de peste 600.000 de euro. Procurorii au pus sechestru pe mai multe masini de lux si diverse sume de bani gasite la perchezitii. Capii retelei par sa fie doi frati din Valea Lupului. 

Procurorii si politistii au declansat o actiune ampla impotriva unei grupari care facea afaceri cu cereale importate. Actiunea coordonata de DIICOT a fost declansata ieri-dimineata in Iasi, Calarasi si Bucuresti. Ofiterii de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate si de la Serviciul Investigarea Fraudelor au efectuat 18 perchezitii in urma carora au ridicat mai multe persoane pe care le-au adus la audieri. Potrivit anchetatorilor, actiunea a urmarit destructurarea unei retele care se ocupa cu importuri de cereale din Republica Moldova, Ucraina sau Rusia. Procurorii spun ca pina la acest moment al anchetei au fost identificate 12 persoane care faceau parte din grupare. „S-a actionat in vederea destructurarii unui grup infractional organizat, constituit din 12 de invinuiti, specializat in savirsirea infractiunilor de contrabanda, evaziune fiscala, spalare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals. In fapt, se retine ca invinuitii au efectuat importuri de cereale din Republica Moldova, prin Vama Sculeni, in cantitati mai mari decit cele declarate la punctul vamal, cerealele fiind declarate in alta categorie decit cea reala", se precizeaza intr-un comunicat al DIICOT. Anchetatorii au precizat ca, pentru a acoperi in contabilitatea firmelor diferenta dintre cantitatile declarate la autoritatile vamale si cele reale, gruparea folosea borderouri false. Tot pe baza acestora, banii rezultati din tranzactiile cu cereale erau ridicati in numerar din conturile firmelor. „Cumparau griu furajer, care este mai ieftin si scutit de taxe. Il importau, il «transformau» in acte in griu panificabil, care poate fi folosit la produsele de panificatie, si il vindeau mai scump la firme din tara. Exista informatii ca banii rezultati din aceste comercializari erau apoi scosi din conturi si trimisi catre off-shore-uri din Cipru", a detaliat unul dintre anchetatori modul de actiune al gruparii.

Masini de lux si bani luati de procurori

Potrivit procurorilor, au fost identificate 9 societati comerciale prin intermediul carora membrii retelei si-au desfasurat activitatea. Mare parte din tranzactii au fost efectuate prin societatea Bora Company SRL din Valea Lupului. Societatea, aflata acum in insolventa, era administrata de fratii Lucian Mihai Dobrincu si Ionut Bogdan Dobrincu. De altfel, cei doi sint considerati de anchetatori capii intregii afaceri. Potrivit DIICOT, din documentele ridicate rezulta ca reteaua a comercializat in acest mod aproximativ 7.000 de tone de cereale. „Invinuitii au comercializat cantitatea de cereale, fara a evidentia in actele contabile veniturile obtinute, in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale aferente. Valoarea totala a prejudiciului creat depaseste 600.000 de euro. In cauza au fost invinuite si 9 persoane juridice, societati comerciale din judetele Iasi si Calarasi, pentru savirsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani", se mai precizeaza in comunicatul DIICOT. Azi-dimineata in jurul orei 1, ancheta era inca in desfasurare la sediul BCCO. Pina la inchiderea editiei pentru cel putin trei persoane procurorii emisesera ordonante de retinere pentru 24 de ore. In cursul zilei de astazi urmeaza ca acestea sa fie prezentate instantei cu propunere de arestare preventiva. Dupa descinderi, procurorii DIICOT au pus sechestru pe mai multe masini de lux, printre care si un BMW X5 al lui Lucian Dobrincu, dar si o suma mare de bani. Vom reveni.

 

Comentarii