MAREA INCLESTARE

luni, 02 iunie 2008, 02:16
8 MIN
 MAREA INCLESTARE

Reprezentantii Biroului Electoral Judetean au anuntat ca la Vladeni si Probota au disparut doua stampile cu "Votat". "In cele doua situatii s-a sesizat Politia si cercetarile continua", a precizat purtatorul de cuvint al Biroului Electoral Judetean, Marian Grigoras.

In cursul diminetii de ieri, la o sectie de vot din comuna Motca a mai fost raportata disparitia unei stampile de vot, care a fost insa gasita in scurt timp la unul din observatori. Pe de alta parte, au fost demarate cercetari in cazurile mai multor persoane care au dat bani unor alegatori. La Miroslovesti s-a depus o plingere din partea PSD privind doua persoane care au oferit cite 10 lei unor batrani si i-au condus la sectii pentru a-si exercita dreptul de vot. "Fapta este prevazuta ca infractiune, iar cele doua persoane pe numele carora au inceput cercetarile risca inchisoare de la sase luni la cinci ani", a declarat purtatorul de cuvint al IPJ, Virginia Pralea.

Plingerile privind unele manifestari sanctionate de legislatia in vigoare nu au lipsit nici la Pascani. "A fost inregistrata o plingere din partea PNL cum ca o persoana care avea copii dupa un buletin de vot arata oamenilor cum sa puna stampila de vot, iar buletinul era stampilat pe candidatul PSD. S-au sesizat organele de Politie si s-au demarat cercetarile", a precizat presedintele BEM Pascani, Mihai Balan. Plingerea a fost insotita si de o inregistrare video a situatiei.

Reprezentantii IPJ au anuntat ca s-au deplasat la fata locului si nu au mai gasit pe nimeni la fata locului. "Noi vom analiza filmul prezentat pe internet si vom continua ancheta", a afirmat Pralea. Tot la Pascani, reprezentantii biroului electoral au primit sesizari privind prezenta a doua masini ale PSD care faceau campanie in doua suburbii ale municipiului.

Totodata, candidata PNG la Primaria Iasi, Gabriela Boca a anuntat ca la trei sectii de votare din municipiul Iasi, insemnele a doua formatiuni politice lipseau de pe buletinul de vot pentru desemnarea candidatilor la Consiliul Local Iasi. "In sectiile in care s-au sesizat probleme legate de absenta unor partide politice, s-a constatat neregula si li s-au inminat alegatorilor buletine valide", a precizat Grigoras. Reprezentantii BEJ au anuntat ca in comunele Vladeni si Probota au disparut doua stampile de vot.

A plecat cu buletinele in buzunar

Un alt caz semnalat la BEJ cu o ora inainte de incheierea procesului electoral a fost cel al unui alegator din municipiul Iasi care a iesit din sectia de votare cu doua buletine de vot in buzunar.

Cetateanul din Mircea cel Batrin s-a prezentat la BEJ cu un buletinde vot pentru CLM. "Am primit in loc de patru buletine, sapte. Patru le-am folosit si am votat cum trebuie, dar trei mi-au ramas. Unul a fost anulat la sectie, iar doua le am eu, unul este la mine, iar pe al doilea il trimit miine la Bucuresti", a spus barbatul. Acesta a recunoscut ca a introdus buletinele in buzunar fara sa atentioneze membrii sectiei de votare ca a primit prea multe exemplare. "Nu le-am spus. De ce sa le spun? Sa fie mai atenti, ca de asta iau bani", a afirmat sec barbatul.

Presedinta sectiei de votare, Alina Roibu, a precizat ca s-au semnalat cazuri in care s-au dat mai multe buletine de vot unei persoane pentru ca acestea erau lipite intre ele, dar ca cele in plus au fost anulate. "Trebuie sa intreb sa vad ce membru a dat buletinele acelei persoane. Eu am urmarit cite buletine se introduc in urne", a spus presedinta sectiei numarul 166. Reprezentantii BEJ au anuntat ca reprezentantii sectiei de votare pot fi sanctionati pentru neglijenta, iar ieseanul care a iesit din sectie cu buletinele de vot va fi cercetat pentru sustragerea materialelor electorale.

2.000 de lei amenda pentru carti postale de tombola

Alte probleme au fost semnalate in comuna Golaesti. In localitatea Cotul lui Ivan, seful de sectie a refuzat sa primeasca in sectie un candidat PSD la functia de consilier local. Presedintele sectiei ar fi fost amendat apoi cu 800 lei. Tot in comuna Golaesti a fost data o sanctiune si unui patron de bar. Localul, in care se comercializau si bauturi alcoolice, a fost deschis desi se afla la o distanta mai mica de 500 metri de sectia de votare. Proprietarul a fost amendat cu 500 lei.

Si in localitatea Bosia au fost date amenzi electorale. O persoana a fost prinsa impartind carti postale de la tombola organizata de PDL, "Votez si cistig un televizor cu plasma". Persoana a fost amendata cu 2.000 lei pentru ca distribuia materiale cu caracter electoral dupa finalizarea campaniei electorale. Pentru acelasi lucru a mai fost data o sanctiune tot unei persoane din Bosia.

Mai multi ieseni au reclamat ieri si primirea unor SMS-uri cu mesajul "E ora 17: Nichita si Simirad au un avans de citeva procente. Te rog sa mergi la vot. E ziua copiilor nostri nu a fostilor turnatori. D. Carlan". PSD a fost singurul partid care a depus plingeri oficiale la BEM. Pina aproape de inchiderea sectiilor de votare doar sesizarile social democratilor au fost depuse in scris. PSD a reclamat ca un post local de televiziune a prezentat stiri negative din campania electorala cu Gheorghe Nichita, dar si ca un site de stiri a prezentat un sondaj in ziua alegerilor.

O alta sesizare a PSD depusa la BEM a vizat un autoturism de campanie al PNL care era condus prin municipiu. Social democratii au sesizat Biroul Electoral Municipal si de o actiune a Irinei Schrotter. Ea ar fi avut un afis cu candidatul PDL la Primarie Dumitru Oprea si mobiliza studentii din campusul Tudor Vladimirescu sa se duca sa voteze.

39% prezenta la vot la oras, 56% la tara

La inchiderea urnelor, datele prezentate de BEJ aratau ca in judet au votat 47,48% din totalul alegatorilor. "Potrivit acestui procent, ne situam pe locul 33 pe tara. Pe urban am inregistrat o prezenta de 39,18%, iar in rural 56,19%", a afirmat purtatorul de cuvint al BEJ, Marian Grigoras.

 Potrivit reprezentantilor BEJ este stabilit un grafic in baza caruia pina astazi la ora 14.00 presedintii birourilor locale de circumscriptii vor trebui sa prezinte procesele verbale in care sint trecute voturile obsinute de candidatii la CJ si la consiliile locale, dar si scorurile primarilor si presedintelui de CJ din fiecare localitate. La nivelul municipiului s-a inregistrat o prezenta de 35,37%. Datele au fost calculate pe un esantion de 24 de sectii de votare din Iasi.

Dintre sectiile monitorizate, cea mai buna prezenta s-a inregistrat la sectia 36, de la Liceul de Informatica. Aici au venit sa voteze 52,6% din alegatorii de pe liste. La polul opus s-a aflat sectia 20, situata pe strada Strapungere Silvestru. Aici s-au prezentat la vot doar 27,58% din totalul alegatorilor arondati.

Pachete date din ambulanta

Singurul incident major consemnat in municipiu a aparut ieri dimineata, inca de la primele ore ale votului. Candidatul PSD la sefia CJ, Constantin Simirad, a sesizat politia dupa ce l-a zarit pe liberalul Valentin Salavastru impartind pachete alimentare dintr-o ambulanta. Salavastru a negat insa ca ar fi oferit mita electorala, precizind ca pachetele erau destinate exclusiv reprezentantilor PNL din comisiile de vot.

Totusi, pentru a fi sigur ca incidentul nu va scapa nepedepsit, o Dacie apartinind PSD a blocat masina de salvare. "Am primit un apel la 112 de la Constantin Simirad in care eram anuntati ca in zona Select sint doua masini blocate: o Dacie bloca o Ambulanta. Echipajul nostru s-a deplasat la fata locului si-a detensionat situatia", a declarat Virginia Pralea, purtatorul de cuvint al Inspectoratului Judetean de Politie.

Ciudat, reprezentantii Spitalului de pediatrie, de care apartinea ambulanta, au afirmat ca soferul a plecat cu masina "de capul lui". "Conducerea spitalului nu are stiinta despre aceasta actiune. A fost un demers personal al soferului, care a fost rugat, din cite am inteles eu, de catre un prieten. Dupa ce se va intoarce soferul, managerul spitalului va cerceta acest caz si va lua masurile care se impun", a afirmat purtatorul de cuvint al Spitalului de Pediatrie, Catalina Ionescu.

In judet a plouat insa cu sesizari spre birourile electorale de circumscriptie. La Motca, o stampila data disparuta a fost gasita in buzunarul unui dintre membrii sectiei de votare. La Golaiesti, seful unei de sectii de votare a fost amendat cu 300 de lei dupa ce i-a interzis unui candidat sa asiste la procesul de vot.

De asemenea, liberalii au sesizat faptul ca la Pascani, in apropierea unei sectii de vot, un barbat distribuia pagini asemanatoare buletinelor de vot, cu stampila votat pe sigla PSD. Tot PNL a acuzat ca in fata unei sectii de votare din Zanea, sotia unuia dintre bulibasele satului ii indemna pe alegatori sa voteze PD-L. Potrivit liberalilor, Dan Carlan i-ar fi promis femeii ca-i va elibera baiatul din inchisoare daca face campanie pentru PD-L.

Care vor fi echipele de consilieri

Alegerile de ieri vor schimba din temelii structurile celor doua foruri legislative locale. Astfel, conform datelor prezentate la exit-poll, in Consiliul Local vor fi reprezentate doar trei partide, PDL, PSD si PNL. Nici un alt partid nu a atins pragul de 5%, minimul pentru a fi reprezentat in CL.

Astfel, PDL va avea in viitorul CL in jur de 12 membri, PSD ar urma sa aiba 11 membri, iar 4 alesi locali ar fi de la PNL. Calculele au fost facute pe baza unui exit-poll Insomar. In functie de redistribuirea voturilor si de rezultatele finale, fiecare partid ar putea avea cu un ales local mai mult sau mai putin. Apoi, majoritatea partidelor au pus pe primele locuri persoane care mai mult ca sigur nu vor ramine la CL.

Practic, primele 12 pozitii de la PDL sint ocupate de Dumitru Oprea, Dan Carlan, Petru Movila, Constantin Axinia, Gabriel Grigore, Iulian Serban, Daniel Oajdea, Catalin Toma, Constantin Birhala, Gabriel Surdu, Ionel Agrigoroaie si Sorin Ionescu. In functie de ce vor alege primii trei de pe lista PDL, in CL ar putea intra Catalin Cristian, Ciprian Chiruta sau Florin Negrescu.

Din partea PSD, primii 11 candidati de la CL sint Gheorghe Nichita, Constantin Simirad, Constantin Neculau, Ion Giurma, Valentin Ciuca, Ioana Timofte, Vasile Munteanu, Gica Gradinariu, Seryl Talpalaru, Sorin Iacoban, Aneta Manolache. Sanse pentru a ajunge in CL ar avea si Petra Carp, Romeo Olteanu sau Florina Ciocoiu. In cazul PNL, primele patru pozitii de pe lista depusa pentru CL sint Camelia Gavrila, Radu Botez, Radu Miron si Marin Burlea.

Si in forul judetean vor avea reprezentanti doar trei partide, aceleasi ca si in cazul Consiliului Local. In functie de ce vor alege primii candidati de pe liste, ar putea ajunge in CJ si consilieri aflati dupa pozitiile aferente fiecarui partid. Astfel, pe baza studiului Insomar CJ ar urma sa fie format din 15 alesi PSD, 13 de la PDL si 9 de la PNL.

Consilierii judeteni din partea PSD ar putea fi Constantin Adascalitei, Iovu Brezuleanu, Luminita Iordanche, Catalin Ivan, Vasile Dumitriu, Cristian Stanciu, Cristian Nechifor, Citea Vasile, Dinu Apavaloaie, Iulian Cozianu, Mirela Dobresanciuc, Mihail Baciu, Silviu Florin Popa, Simona Adonicioaie si Valentin Soroceanu.

PD-L ar putea fi reprezentat in CJ de Dan Carlan, Dumitru Oprea, Lucian Flaiser, Petru Movila, Constantin Serban, Marius Spinu, Tiberiu Brailean, Marian Angheluta, Narciza Nedelcu, Leonte Constantion, Maria Cabalau, Valerica Andronache, Radu-Ionel Ursanu, Matei Aurora, Vasile-Lucian Suficianu si Ioan Haraga.

Pe listele PNL la CJ s-ar putea regasi Victor Chrila, Camelia Gavrila, Mugur Cozmanciuc, Dorina Isopescu, Marin Burlea, Eugen Ticau, Magdalena Lupu, Costel Alexe si Petru Dascalu.

Comentarii