Marea tradare, ziua a doua

vineri, 11 aprilie 2008, 22:15
5 MIN
 Marea tradare, ziua a doua

Scena politica ieseana a continuat sa resimta si ieri replici ale cutremurului din PSD de alaltaieri. Pe de o parte, social-democratii au inceput sa isi critice din ce in ce mai dur fostii colegi. Nici in PD-L, noua "casa" a celor sase fosti social-democrati, lucrurile nu par a fi foarte linistite. Chiar daca sint destul de retinuti, multi dintre membrii PD-L critica decizia sefilor lor de partid.

Agitatie mare este chiar si in rindul celor care au negociat trecerea la PD-L. Lucian Flaiser a aflat ca unul din motivele pentru care a plecat din PSD s-a naruit chiar din prima zi in care a devenit membru al PD-L. El nu va fi desemnat de noul sau partid drept candidat in cursa pentru sefia Consiliului Judetean, asa cum negociase cu cei de la PD-L cind a plecat din PSD. Conducerea centrala a democrat-liberalilor l-a ales pe senatorul Dan Carlan pentru a intra in aceasta cursa electorala.

Vechii democrati, agasati de venirea social-democratilor

Majoritatea democrat-liberalilor se feresc sa-si arate public revolta, de teama unor repercusiuni pe linie de partid. Altii recunosc insa deschis ca "transferul" nu le pica bine. "Nu vad cu ochi buni venirea lor. Eu de 14 ani lupt pentru partidul asta. Din pacate, asa-i in politica: conteaza interesul imediat si mai putin principiile. Bine macar ca pina la urma candideaza Dan Carlan la sefia CJ", spune consilierul local PD-L Aurel Busoi.

Un punct de vedere asemanator are si colegul sau de CL Daniel Oajdea. El spune totusi ca respecta decizia conducerii, dar ca aceasta va trebui sa-si asume si responsabilitatea unui eventual esec. "Mi se pare inoportuna venirea lor. Nu le contest, unora dintre ei, valoarea profesionala, dar privesc cu neincredere trecerea lor in grup la PD-L. Dar, daca cei mai mari asa au decis, eu le respect decizia. Responsabilitatea le apartine", a declarat Oajdea.

Cele mai multe voci contesta trecutul "pesedist" al noilor membri. Ei se tem ca electoratul va percepe "transferul" ca pe o dovada de ipocrizie. "Vin oamenii si ne intreaba de ce trebuie sa-i voteze pe aceiasi «pesedisti» pe listele noastre", a explicat un membru vechi al PD, care a vrut sa-si pastreze anonimatul.

"Nici nu ma asteptam sa fie toti veseli. Eu pot sa-i asigur ca sint un om prietenos", a incercat sa-i linisteasca omul de afaceri si fostul membru PSD Gabriel Surdu.

Statutar, adeziunea unor noi membri trebuie validata de Birourile Politice locale ale organizatiei, dar surse din PD-L spun ca la vot nu mai pot sa apara surprize.

"Daca sint nemultumiti in partid, sigur vin din zona celor care pun interesul personal in fata interesului partidului. Cei care au venit sint oameni de calitate", a replicat aseara senatorul Dan Carlan. El a mai mentionat ca nominalizarea sa drept candidat la sefia CJ este sigura 100%.

Noii membri ai PD-L, balacariti de sefii PSD

Si social-democratii s-au lansat ieri in atacuri la adresa lui Flaiser, Surdu, Adrian Iurcan, Romeo Ciobanu sau a sotilor Antonela si Ionel Agrigoroaie. Pina mai ieri membri marcanti ai PSD, ei au devenit dupa plecare doar membri dispensabili.

"Toti au fost apreciati in partid si sprijiniti. Lui Ciobanu i s-a aprobat un schimb de terenuri. A revendicat un teren pe care l-a primit. Suprafata era neconstruibila si i s-a dat un teren construibil. S-a respectat legea, dar a fost sprijinit. La fel si in cazul lui Agrigoroaie. I s-au aprobat doua planuri urbanistice care l-au facut bogat: unul pe strada Basota si unul in Nicolina. Surdu nu a mai dat bani la partid de cind a plecat de la conducere senatorul Ion Solcanu, iar Iurcan nu este nici o pierdere. Imi pare rau de Flaiser. Era un bun specialist. Imi pare rau ca s-a lasat pacalit", a declarat viceprimarul Constantin Neculau, membru PSD.

Reactiile celor vizati de social democrat nu au intirziat sa apara. "Cine e Neculau? Eu n-am auzit de el de la nivelul meu de vicepresedinte PSD. De unde stie el ce-am facut eu? Iar daca am dat sau nu bani, nu era problema lui, ca-s banii mei", a raspuns Gabriel Surdu.

O declaratie asemanatoare a avut si Adrian Iurcan. "Cind cineva spune ceva, trebuie sa te uiti cine spune. Eu nu ma mai uit de mult la Neculau. Am cistigat tot timpul bani in spatiul privat, in vreme ce el, daca iese din zona administratiei publice, e ca si mort. De asta e asa disperat", a reactionat Iurcan.

Acuzat ca i s-au aprobat doua "PUZ-uri" care l-ar fi imbogatit, Ionel Agrigoroaie l-a numit pe viceprimarul Neculau "mincinos". "Am avut un teren in Tirgul Cucului pe care l-am vindut, iar noul proprietar s-a ocupat de toate documentele. Mai am un imobil in Nicolina pentru care am depus o cerere si care a primit un aviz favorabil de principiu. Pina la PUZ insa mai am multe formalitati de facut", a declarat Agrigoroaie.

Romeo Ciobanu nu a putut fi contactat.

Flaiser pare sa se fi resemnat

Desemnarea lui Dan Carlan candidat la sefia CJ nu i-a facut sa se razgindeasca pe cei trei social-democrati, veniti in partid odata cu Lucian Flaiser. "Fiecare e pe cont propriu si si-a negociat separat intrarea in PD-L", a precizat Surdu, completat de Adrian Iurcan: "N-am venit la PD-L doar din dorinta de a-l sustine pe Flaiser".

Cel mai afectat era vineri Lucian Flaiser. Actualul presedinte al Consiliului Judetean nu se astepta la o asemenea situatie. Practic, principalul motiv pentru care el a intrat in PD-L a fost sansa de a candida pentru un nou mandat.

De aceea, nominalizarea lui Carlan la sefia CJ din partea PD-L l-a luat prin surprindere pe fostul social-democrat, lucrurile parind joi dimineata ca batute in cuie. "Voi face campanie cu senatorul Carlan. Oricum nu ma cramponam de postul de presedinte al CJ si nici nu ma inscrisesem efectiv in cursa electorala", a spus, vizibil afectat, Flaiser.

Comentarii