Masinaria de vot PSD-PNL a functionat fara greseala

marți, 22 iulie 2008, 00:23
4 MIN
 Masinaria de vot PSD-PNL a functionat fara greseala

Prima sedinta de lucru a noului Consiliu Local a durat doua ore. Cu proiectele iesenilor pe masa, alesii au pendulat intre ridicol, certuri si dezbateri cu legea in mina. Toate proiectele care au avut nevoie de o majoritate simpla au fost ieri aprobate de cei 15 consilieri locali ai PSD si PNL. Alianta de la nivel local a functionat fara cusur. Printre disputele politice au fost aprobate mai multe proiecte importante pentru ieseni. Astfel, s-a aprobat lista cu spatiile medicale ce urmeaza sa fie vindute medicilor, o prima rectificare a bugetului local sau costul de productie al gigacaloriei.

Alesii locali nu s-au pus de acord inca de la aprobarea ordinii de zi. Primarul Gheorghe Nichita a introdus mai multe proiecte propuse pentru aminare de membrii comisiei de urbanism. "La comisia de urbanism s-a decis ca sapte proiecte trebuie retrase", a spus democrat- liberalul Sorin Ionescu. Pina la urma, cele mai multe dintre aceste proiecte au fost aminate. Pentru unul insa, primarul Nichita a insistat sa fie discutat in sedinta de ieri. "Nu mai sint probleme. Mai era nevoie de acordul unui vecin, dar acel vecin este Consiliul Local. Poate sa fie discutat", a afirmat Nichita.

Pina la urma, proiectul care viza ridicarea unei cladiri cu etaj si mansarda pe strada Pinului, a fost aprobat. Beneficiarul acestui plan urbanistic zonal este profesorul Tudorel Toader, judecator de la Curtea Constitutionala. Discutiile au degenerat apoi, putini alesi locali asteptind ca presedintele de sedinta sa acorde cuvintul, conform regulamentului.

Un alt conflict intre alesii PDL si executiv a fost prilejuit de indicatorii tehnico-economici de la modernizarea a aproape 50 de strazi. "Referatul de specialitate ori este facut de nespecialisti, ori cu rea-credinta, ori se doreste omiterea unor date. Fiind vorba de bani, proiectul trebuie aprobat cu voturile a doua treimi din consilieri", a adaugat Ionescu.

De partea cealalta, reprezentantii Primariei au explicat ca indicatorii propusi spre aprobare reprezinta actualizarea altora, aprobati deja de Consiliul Local. Noile valori au fost date de licitatia organizata pentru a doua etapa a "Marii Asfaltari". Proiectul a fost aprobat cu majoritate simpla.

Consilierii erau sa voteze de doua ori acelasi proiect

Subiect de disputa a fost si proiectul care viza scoaterea la vinzare a cabinetelor medicale. "Vom vota acest proiect, dar cu citeva amendamente. Sint informatii precum ca niste investitori imobiliari vor sa puna mina pe aceste spatii", a precizat Gabriel Grigore, consilier local al PDL.

Din viteza, alesii locali aveau sa voteze de doua ori acelasi proiect. Dintr-o greseala, un plan urbanistic zonal a fost pus de doua ori pe ordinea de zi. Eroarea a fost observata de viceprimarul Romeo Olteanu, inainte de a se vota pentru a doua oara.

Alesii locali au stabilit apoi ca iesenii vor plati in continuare 175 lei/gigacalorie, in timp ce costurile totale ale CET se ridica la peste 258 lei. Alesii PDL au blocat apoi un proiect care viza evacuarea unor persoane ce ocupa fara acte spatii ale Primariei. Pentru a trece, proiectul avea nevoie de votul a doua treimi din alesi, dar cei 11 consilieri PDL prezenti au votat impotriva.

Vot cu repetitie pentru bugetul scolilor

Discutii au avut loc si in jurul rectificarilor de buget. Punctul 49 de pe ordinea de zi viza o rectificare a bugetului centralizat al scolilor. La o prima strigare, alesii PDL au votat impotriva, la fel ca la rectificarea bugetului local. Apoi, dupa ce viceprimarul Camelia Gavrila a atras atentia ca era vorba despre scoli, proiectul a fost supus din nou la vot. De aceasta data a fost aprobat in unanimitate.

Un alt punct de pe ordinea de zi care a nascut dezbateri aprinse a fost cel prin care Consiliul Local a aderat la Asociatia Regionala a Serviciilor de Apa Canal (ARSACIS).

"Statutul spune ca obligatoriu trebuie sa fie si un consilier local in Consiliul de Administratie. Proiectul nu face decit ca primarul sa ocupe si postul de director la RAJAC", a spus Ionescu, criticind propunerea ca Nichita sa reprezinte CL la ARSACIS.

De partea cealalta, Nichita a afirmat ca municipiul risca sa piarda 21 milioane de euro daca proiectul este aminat. In dezbatere a intervenit si consilierul PDL Daniel Oajdea, care a solicitat ca primarul sa fie evacuat din sala pentru ca vorbeste fara a i se acorda cuvintul.

"Guvernul va aproba in curind normele metodologice la nivel national pentru astfel de asociatii. Acolo se va stipula ca la ARSACIS se poate trimite doar un reprezentant", a declarat Cosmin Coman, director executiv al Primariei. Si acest proiect a fost aprobat cu votul celor 15 consilieri locali ai PNL si PSD.

Alesii locali au aprobat ieri si un plan urbanistic zonal prin care s-a extins cartierul IC Bratianu, din Bucium, cu o suprafata de aproape 65.000 mp. Documentatia a fost depusa de SC Fene Grup.

Comentarii