Mesajul lui Traian Basescu pentru ieseni

Subtitlu

sâmbătă, 21 iulie 2012, 17:46
14 MIN
 Mesajul lui Traian Basescu pentru ieseni

– In 2007, inaintea primului referendum de demitere, la Iasi a fost organizat un miting urias de sustinere a lui Traian Basescu. Dupa patru ani, tot in Piata Unirii, erati fluierat vehement. Cum va explicati decalajul de simpatie?


– Presedintele Romaniei are deja opt ani de cand se afla in functie. Nu poti sa ceri unui politician dupa un asemenea timp petrecut in fruntea tarii sa fie la fel de popular ca la preluarea mandatului. In plus, nu trebuie uitat ca ultimii trei ani au fost ani in care Romania a trecut prin criza, si a trecut cu masuri de austeritate severe, care au adus costuri de popularitate. Totusi cred ca romanii sunt cei care, chiar daca sunt suparati pe mine, ei vor dori sa-si apere Presedintele. Ei sunt cei care m-au ales si tot ei vor fi cei care ma vor da jos atunci cand va fi cazul. Trebuie insa sa nu incurcam lucrurile. Mandatul unui Presedinte este unul de cinci ani, potrivit actualei Constitutii. Insasi ideea de mandate presupune ca ai castigat o competitie pentru un timp dat, timp in care iti poti aplica politicile, poti face proiectele pentru care ai fost ales, poti sa-ti indeplinesti proiectele. Eu am candidat in 2009 cu proiectul de modernizare a Romaniei, de reformare a institutiilor statului comunist pe care le-am mostenit, peste care am asezat legislatie europeana, si sa incercam sa modernizam aceasta birocratie de la baza, aceste institutii vechi si sa le aducem la exigentele si nevoile europene. Ca e vorba despre sanatate, educatie, justitie sau despre organizare teritorial administrativa si Constitutie, vechile institutii trebuie adaptate la realitatea europeana in care traim. Am fost votat pentru a face acest lucru, si am facut aceste reforme concomitent cu o criza economica globala extrem de puternica. Nu mai sunt la fel de popular dar am incredere ca romanii vor sti sa judece modul in care s-a produs suspendarea, fara incalcarea Constitutiei, faptul ca nu a fost corect, ca acest lucru ne costa pe toti astazi si nevoia de echilibru a puterii, si dorinta politicienilor de a pune mana pe justitie pentru a face pe placul puscariabililor din Parlament. Ei vor cantari si vor alege daca doresc sa ramana europeni, sa mearga inainte, sau sa se intoarca din drum, sa sprijine restauratia si revenirea la Romania lui Nastase.

„Nu am o relatie speciala cu Gheorghe Nichita"

– De-a lungul celor opt ani de mandat la Cotroceni, dincolo de unele intepaturi politice, nu am asistat la atacuri dure intre Traian Basescu si primarul Iasului, Gheorghe Nichita (PSD). La Iasi, s-a vehiculat o perioada chiar un posibil non-combat al primarului fata de dumneavoastra. Puteti detalia pe tema relatiei pe care o aveti cu edilul PSD?

– Nu am o relatie personala speciala, mai ales dupa afirmatiile facute, gesturile facute de acest vicepresedinte al PSD. Nu cred ca aprobarea unui miting lung, de 12 ore, exact in ziua in care soseam eu la Iasi, exact in acelasi loc, e o dovada de non combat si nu de sicanare. E bine ca a inteles pericolul de a primi in Iasi doua mase mari de oameni, pro si contra, si ca nu a permis sa se materializeze riscul de a crea incidente majore in oras.

– Ce inseamna PDL Iasi? Cum comentati slabele performante ale filialei de aici?


– Nu am referinte la partid acum. Sunt in campanie de explicare pentru toti romanii a situatiei actuale a Romaniei, a costurilor pe care lovitura la adresa institutiilor statului de drept le-a adus. Incerc sa le explic tuturor romanilor ca nu am taiat salarii si pensii, dar mi-am asumat masurile de austeritate pentru ca Romania sa-si recastige credibilitatea pe pietele internationale, sa nu ajungem in faliment ca Grecia sau cu somaj ca-n Spania, 25% la nivelul populatiei active si 50% la nivelul tinerilor. Am evitat efectele nocive ale neplatii totale a salariilor si pensiilor. Nu mai spun ca masurile au fost discutate si evaluate cu toti responsabilii statului roman, Guvern, Banca Nationala, apoi au fost discutate cu FMI, Banca Mondiala, Comisia Europeana. Cred ca astazi romanii sunt cei ce vor restabili credibilitatea Romaniei, odata cu votul lor la referendum. Ei vor fi cei ce platesc aventura lui Ponta si Antonescu cu un cost mai mare al euro, deci la credite, cu cresterea pretului litrului de benzina si a tuturor produselor, cu inflatie, cu pierderea locurilor de munca la retragerea investitorilor, cu costuri mai mari la imprumutul pentru acoperirea deficitului bugetar, si asa mai departe. Si ei vor sanctiona aceste dorinte de a face dupa bunul plac si nu dupa lege. Tot ei vor fi sanctionati, nu domnii Ponta si Antonescu, cu libera circulatie – ei au pasapoarte diplomatice. Tot romanii vor avea restrictii de munca in strainatate sau nu li se vor recunoaste diplomele. Asta ne costa aventura celor 4 zile negre ale democratiei.

„Daca te-a luat Nastase de urechi si te-a facut sef, nu ai cum sa stii cum arata viata reala"

– In urma ultimelor evenimente, ati ramas la fel de decis ca o data ce va incheiati mandatul de presedinte, indiferent sub ce forma, sa va retrageti din viata politica?

– Da, fara nici un dubiu. Am deja opt ani ca presedinte, vreo 20 ca politician, e de ajuns, o noua generatie de politicieni trebuie sa vina, nu numai ca varsta alta, ci si mult mai profesionista. Am sprijinit intotdeauna sosirea la conducerea tarii a unei noi generatii mai tinere, acordarea de incredere si responsabilitati acestei generatii politice noi, care nu a fost tarata in timpul comunismului de regulile regimului. De aceea am condamnat comunismul. Unii din aceasta generatie au performat, altii nu, unii s-au dovedit buni si eficienti in functiile de responsabilitate, altii nu. Dar avem oameni care au demonstrat ca pot face fata acestor functii si cred ca ei sunt castigati pentru societate. Nu varsta face totul, ci si mediul in care ai trait. Daca nu ai avut o meserie ci esti doar politician, daca te-a luat Nastase de urechi si te-a facut sef de corp de control al Premierului pentru ca erai liderul tineretului PSD, nu ai cum sa stii cum arata viata reala, nu ai experienta si nu esti un profesionist in domeniul tau, atunci nu ai cum sa performezi, nu ai cum sa ai caracter si nu poti fi un conducator al Romaniei. Sau cand o faci risti sa faci numai rau celor din jur, sa risti viitorul tarii pentru ambitiile tale politice sau risti aliante gresite cu oameni carora le promiti libertate si protectie fata de justitie pentru bani si sprijin politic. Asta nu e un politician modern, nu astfel putem scapa de coruptie si nu astfel putem ajunge pe deplin integrati la nivel European.

„Ungureanu si Neamtu trebuie intai sa performeze in politica"

– Este Mihai Razvan Ungureanu, in acest moment, principala optiune a dreptei pentru o viitoare candidatura la presedintie? Cum ii vedeti viitorul politic ?

– Nu am sa comentez aici viitorul politic al oamenilor din Romania. Mihai Razvan Ungureanu e un iesean de-al dumneavoastra, care a performat  in functie publica, sper sa performeze si in politica, in functii alese. Mai exista si altii tineri, uitati-va la Mihai Neamtu, si la altii. Ei sunt profesionisti, sunt absolventi de varf al unor scoli internationale care au ramas in Romania si ei pot fi viitorul Romaniei alaturi de multi altii, de tineri din noua generatie dar care au o meserie, sunt foarte buni in domeniile lor. Puneti-i fata in fata cu membrii cabinetului actual si veti vedea ce da. Dar ei trebuie sa performeze si in politica, trebuie sa convinga electoral, inainte de a putea sa preia fraiele Romaniei de maine.

– Sunt doua curente de opinie printre sustinatorii dv.: unul spune ca v-ar fi de mai mare ajutor neprezentarea la vot, celalalt afirma contrariul. Dv. ati pledat pentru prezenta la vot, pentru ca nu va place sa cistigati „la masa verde". Cum comentati afirmatiile celor care sustin ca este legitim si indicat sa boicotezi un referendum organizat cu sfidarea regulilor democratice.


– Nu comentez acest lucru. Modul de a ajunge la suspendarea presedintelui a fost unul neconstitutional si antidemocratic. Insa Presedintele Romaniei trebuie sa se supuna controlului parlamentar si, odata declasata procedura de suspendare, am fost in parlament si m-am supus acestei proceduri. Exact asa cum ma prezint la judecata romanilor, pe 29 iulie. Si o fac pentru ca trebuie pentru credibilitatea Romaniei, trebuie ca referendumul sa aiba loc pentru a demonstra partenerilor nostri ca vrem sa ramanem occidentali, ca vrem sa fim europeni, ca am insusit toate valorile europene comune si ca poporul este mai democratic decat politicienii. De aceea astept pe toti romanii la vot.

– Exista inca un curent, mai larg, care, desi admite ca ati putea pierde competitia, arata ca scorul pe care l-ati obtine ar fi unul ridicat (in jur de 40%). Ar putea conta el pentru alegerile din toamna?


– Este votul romanilor pentru democratie, pentru justitie independenta, pentru a mentine echilibrul si a bloca preluarea prin forta a statului, capturarea lui de catre politic, in mod abuziv. Nu este un vot politic, pentru un partid sau altul. Nu este nici macar votul pentru presedintele Romaniei, eu nu mai candidez la alte alegeri. Nu stiu daca cine va vota astazi NU la referendum va vota maine pentru un partid politic sau altul, pentru un candidat sau altul. Cred ca nu se suprapun.

„Am stiut de planul USL dar am crezut ca institutiile statului s-au maturizat"


– Planul prin care ati fost suspendat de USL a parut foarte bine pus la punct si creionat din timp. Cum de nu a „rasuflat" nimic si de ce ati fost surprins si dumneavostra si PDL de acest asalt. De ce este Dan Voiculescu atit de influent in USL?

– Planul a fost pus la punct de demult, imediat cand am dat mandatul de formare a Guvernului. Nu e adevarat, am stiut de derularea lui, dar am crezut ca Romania din 2012 nu mai este Romania din 2007, ca institutiile statului s-au maturizat, sunt mai solide si vor rezista. Nu a fost asa, desi cu justitia cred ca schimbarile sunt suficient de importante, au gustat independenta prea mult pentru a mai putea sa fie intorsi din drum. Au invatat ca nu trebuie sa-si faca lege pentru casta lor, dar ca pot sa-i judece pe politicieni, si asta le-a dat forta. Nu am fost surprins de acest asalt, dar institutiile statului de drept, ele, trebuiau sa reziste. Intr-o oarecare masura a rezistat Curtea Constitutionala, insa nivelul lor de planificare a fost dincolo de orice imaginatie. Sa-ti imaginezi ca un plan cu rigoare militara va da lovitura de stat prin limitarea controlului Curtii Constitutionale pe hotararile Parlamentului – gest neconstitutional – sa emiti ordonante neconstitutionale in domenii in care Constitutia nu-ti permite sa o faci, sa controlezi abuziv Avocatul poporului pentru a bloca posibilitatea controlului constitutional al acestora, practic statul a fost luat ostatic, capturat si paralizat. Ca a fost o ilegalitate o vedem nu numai in reactiile internationale in fata abuzurilor, a incalcarii tuturor angajamentelor electorale, ci o vedem in faptul ca au fost nevoiti sa convoace o sesiune extraordinara a parlamentului pentru a repune lucrurile in regula, dupa ce s-au angajat la Comisia Europeana ca o vor face. si tot nu au facut-o pe deplin. Readucerea institutiilor statului de drept la normal va dura. Sunt insa procese reversibile. Ce nu e reversibil e credibilitatea si prestigiul Romaniei, cladit cu migala in ultimii 8 ani si daramat in 4 zile, intre 3 si 6 iulie. Ce e de asemenea ireversibil este suspendarea presedintelui, care trebuie sa se prezinte in fata poporului, la referendum. Si nu e corect sa ceri presedintelui dupa 8 ani de mandat si 3 ani de austeritate sa probeze ca are sustinerea a 50% plus unu dintre romani. E o misiune imposibila, dar si eu sunt un om imposibil, si cred in romani, cred ca sunt mai democrati decat politicienii, vor da o lectie acestor politicieni si vor reda lumii increderea in Romania la 29 iulie. Dan Voiculescu este mintea din spatele acestui atac, care a decapitat conducerea statului roman, toata conducerea, toti cei trei oameni prevazuti in constitutie pentru a conduce succesiv statul in caz de vacanta a functiei. E reprezentantul puscariabililor din tara asta, care s-au speriat dupa arestarea lui Muresan, a lui Vintu, a lui Iacubov, a lui Nastase, s-a speriat cand trebuia sa apara pronuntarea sentintei in cazul sau de coruptie si a fugit din Senat ca sa amane procesul prin mutarea la tribunal, pentru ca Inalta Curte nu mai are competenta. Dar are doar o amanare. Justitia isi va face treaba, asa cum si-a facut-o cu ceilalti 19 parlamentari puscariabili care au votat suspendarea, cum au facut-o cu ceilalti 3 parlamentari incompatibili care au votat suspendarea, cum o vor face cu toti cei ce au incacat legea in Romania. Totul e sa nu permitem preluarea controlului politic al justitiei la partid, a Parchetelor si a conducerii instantelor la partid si sa lasam justitia sa functioneze independent.

– Daca ar fi sa va puteti adresa simpatizantilor USL care se vor aduna la Iasi pe 22 iulie (a doua zi dupa mitingul dv.), ce le-ati transmite?


– Le-as transmite sa se gandeasca cu totii la avantajele pe care ni le-a adus Europa, la subventiile agricole, la investitii, la infrastructura, la libera circulatie, la dreptul de munca, si sa vada daca isi doresc asta mai departe sau limbajul dur prin care sunt calificati drept politruci Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso sau doamna Cancelar Merkel. Pana la urma nu e rau sa fii vertical, sa spui ce crezi, sa stai pe picioarele tale in Europa, dar si sa vezi in momente de criza ca ceri ajutorul la aceeasi Europa. Mai mult, securitatea Romaniei e satisfacuta daca suntem membri in NATO si UE si nu daca suntem izolati in Europa, daca suntem monitorizati si intorsi in timp cu 8-12 ani in urma. Apoi cred ca cei ce vor veni pe 22 iulie la Iasi se vor mai gandi daca merita sa lase tara pe mainile lui Ponta si Antonescu, niste oameni care, in 4 zile, au aruncat in aer Romania. Se vor gandi daca le place politica bunului plac, a abuzului de drept, a instabilitatii si ilegalitatii, a controlului justitiei de catre puscariabilii din Parlament si din politica, sau isi doresc totusi un echilibru, isi doresc ca cineva sa mai echilibreze si sa vegheze la functionarea institutiilor statului, iar batalia politica sa se dea in institutiile politice si in cadrul regulilor democratice.

„Moldovenii au acel bun simt al romanului gospodar si echilibrat care stie automat ce nu se cade"

– Suntem la jumatatea anului si deja se spune ca Romania a pierdut in cateva zile o parte din ce a construit in cativa ani. Care este impactul acestor pierderi si la ce schimbari sa se mai astepte romanii pina la sfarsitul anului?


– Impactul acestor pierderi se vede in caderea leului in raport cu dolarul, in blocarea investitiilor straine care trebuiau sa vina in Romania, in plecarea unor investitori actuali, in cresterea costurilor pentru imprumuturi si a dobanzilor a scaderii ratingului de tara. In plan democratic, am intrat in cea mai neagra perioada a istoriei Romaniei dupa mineriada din 1990, am regresat cu ani buni si am aruncat in aer prestigiul Romaniei. Mai grav, lucrurile nu s-au oprit aici iar avertismentul Comisiei Europene nu a contat. Nu a contat in inversarea efectelor ordonantelor de urgenta ilegale, Curtea Constitutionala nu are controlul deplin de legalitate, de constitutionalitate asupra hotararilor Parlamentului, Referendumul nu e organizat potrivit deciziei Curtii, iar incompatibilii declarati prin hotarari definitive sunt inca in Parlament. Mai grav, joi au incercat o noua lovitura de acelasi calibru, prin tentativa de decapitare a STS, convocarea intempestiva a Comisiei de Aparare si a CSAT pentru a inlocui un sef al unui serviciu special, desi e doar un presedinte interimar, cel ales este inca suspendat si nu demis, iar cel interimar a ajuns in functie dupa grave actiuni de uzurpare a puterii in stat. Dar eu am incredere in romani pentru ca vad ce se intampla si inteleg ce e corect si ce nu, unde sunt fortate lucrurile, unde se incalca flagrant legea si unde nu sunt respectate regulile competitiei democratice, unde politicienii se baga in institutii care ar trebui sa functioneze dupa rgulile profesionale. Am incredere si in ieseni. Si la Iasi sunt alegatori, si la Iasi sunt intelectuali, oameni destoinici, oameni care isi doresc stabilitate si buna randuiala. Iar moldovenii sunt mai molcomi, mai asezati, eu am copilarit la Iasi, gandesc pe indelete si simt, au acel bun simt al romanului gospodar si echilibrat care stie automat ce nu se cade, ce nu-i cinstit, ce-i trebuie si ce ar putea sa echilibreze spiritele mai incinse si zvapaiate ale unor novici in ale politicii, chiar daca sunt sustinuti de voturi. Eu cred in ieseni si, veti vedea, ei vor fi alaturi de ceilalti romani care vor da o lectie politicienilor care au plecat in aventuri si au riscat viitorul tarii.

Patriciu nu-si utilizeaza media in manipulari politice

– In campania pentru prezidentialele din 2009, in discursul public al lui Traian Basescu existau trei „moguli rai": Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vintu si Dinu Patriciu. Voiculescu a ramas, Vintu stim unde se afla, ce s-a intamplat cu Patriciu? Nu mai e un „mogul rau"?


– Avem in continuare probleme cu proprietarii de media care le utilizeaza in manipularea populatiei si in scopuri politice. Dinu Patriciu nu isi utilizeaza media in manipulari politice, nici nu are ambitii politice. Ceea ce nu inseamna ca nu raspunde in continuare in dosarele sale din justitie si ca atunci cand isi va utiliza media in scopul de a face presiuni sau a se proteja, nu va fi o atitudine la fel de reprobabila. Dar acum vorbim despre lucruri si mai complicate, respectiv incalcarea statului de drept, distrugerea unor institutii, a credibilitatii lor si a noastre ca stat, limitarea controlului constitutional si dinamitarea statului de drept. Tendinta este a ceea de a prelua justitia sub control pentru a da satisfactie puscariabililor si a-i proteja, or de aceea a inceput procedura de suspendare a presedintelui, dupa ce au suspendat statul de drept in Romania si au dat cea mai puternica lovitura Romaniei din motive inguste, particulare si de partid. Suntem in cea mai grava situatia de la inceputul integrarii in UE, iar actiunile din 3-8 iulie au dat Romania in spate cu 8 -10 ani. Am revenit in anii 2004 ai steguletelor rosii, ca sa nu spunem ca suntem in situatia dinainte de inceputul negocierilor, cand indeplineam criteriile politice si democratice de la Copenhaga, respectiv statul de drept si suprematia legii. Astazi am pus sub semnul intrebarii aceste valori pe care le castigasem deja.

Geoana si Tariceanu nu ar fi achiesat atat de simplu la sacrificarea Romaniei

Cand ii vedeti pe Ponta si Antonescu, nu vi se face uneori dor de Geoana si Tariceanu?

– Geoana si Tariceanu erau politicieni dintr-o alta generatie. Si ei sunt diferiti intre ei. Erau oameni realizati, unul avea afaceri si traia pe banii lui, altul avea niste calitati de diplomat. Erau politicieni cu bune si cu rele, dar care aveau limite in respectarea literei si spiritului Constitutiei, desi si ei au votat alaturi de ceilalti parlamentari la suspendarea Presedintelui Romaniei, chiar daca nu a incalcat Constitutia. In orice caz aveau mai multa experienta si au trecut prin mai multe batalii. Ei nu ar fi achiesat atat de simplu la sacrificarea Romaniei pentru niste ambitii politice ieftine. In rest fiecare are propria experienta cu Traian Basescu: pe Tariceanu l-am facut prim ministru si a facut acord cu PSD pentru a ma suspenda in primul mandat, cerandu-mi sa intervin in justitie pentru oameni de afaceri cu probleme, al doilea e infrantul meu de la ultimele alegeri prezidentiale, care nu are cum sa ierte si sa uite infrangerea suferita.

Comentarii