Mii de ieseni vor trebui sa-si inlocuiasca medicamentele de la 1 aprilie

Subtitlu

miercuri, 28 martie 2012, 13:44
5 MIN
 Mii de ieseni vor trebui sa-si inlocuiasca medicamentele de la 1 aprilie

De la 1 aprilie, mii de ieseni nu-si vor mai putea lua compensat medicamentele pe care, de ani de zile, le primesc pe reteta. In urma unui raport realizat de catre Institutul britanic NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence), Ministerul Sanatatii a decis revizuirea listei de medicamente compensate. Primele trei medicamente care pica testul compensarii sint ginkgo biloba, eritropoetina si endorsteina. Reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca aceste medicamente nu vor mai fi prescrise compensat decit pentru un numar limitat de afectiuni, pacientul fiind nevoit sa-si achizitioneze din bugetul personal medicamentele daca nu se incadreaza in regulile stabilite. Dr. Vasile Cepoi, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, spune ca de multe ori aceste medicamente sint prescrise abuziv, cheltuindu-se fonduri care ar putea ajuta alti bolnavi. De cealalta parte, medicii spun ca vor fi pacienti care vor avea nevoie de aceste medicamente, dar nu si le vor putea permite.

Restrictii drastice la folosirea a trei medicamente

A inceput "curatenia de primavara" in lista de medicamente compensate. Actiunea vine in urma unui raport realizat de National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) din Marea Britanie. "Raportul Institutului britanic NICE vizeaza definirea pachetului bazal de servicii. Sint doua categorii de recomandari care se desprind din acest raport, unele pe care le putem implementa intr-un timp scurt si deja am inceput demersurile in acest sens, si altele care vor putea fi implementate intr-un timp mediu", a declarat dr. Cepoi. Primele "victime" sint trei medicamente care se afla de ani buni pe lista celor compensate. Astfel, conform noilor reguli, de la 1 aprilie ginkgo biloba se va utiliza numai in faza predementiala a Alzheimer, eritropoetina va fi prescrisa doar in insuficienta renala cronica si in anemia provocata de chimioterapie, iar erdorsteina va fi prescrisa doar in afectiunile pulmonare obstructive cronice. "Eritropoetina s-a introdus abia prin 2008 si oricum este un tratament care se face episodic, doar pentru sindrom anemic. Va putea fi prescrisa in continuare pacientilor cu insuficienta renala cronica si pacientilor care fac chimioterapie. Pentru restul afectiunilor, cum ar fi hepatitele, se va folosi ce se folosea si inainte de a aparea eritropoetina. Exista alte solutii terapeutice, spre exemplu in cazul hepatitei se poate reduce doza de ribavirina sub 600 de miligrame. Daca e totusi o forma grava de anemie, pacientul se interneaza, se pot face transfuzii, exista si alte solutii", a precizat dr. Cepoi. Pe linga hepatite, medicii mai recomandau eritropoetina si pentru pacientii aflati in stare posttransplant, lucru care nu se va mai putea realiza de la 1 aprilie. Medicii din Clinica de Hematologie a Spitalului "Sf. Spiridon" spun ca noua legislatie nu ii afecteaza in mod deosebit. "La noi eritropoetina se folosea oricum doar pentru pacientii care faceau chimioterapie. Totusi, daca pacientul are comorbiditati si neurologul ii recomanda si tratament pe baza de ginkgo biloba, atunci se prescrie si asta, insa doar de catre neurolog, nu de medicul hematolog", a declarat dr. Ecaterina Hanganu, sefa clinicii. Raportul NICE arata ca din limitarea prescrierii eritropoetinei se pot economisi in jur de 38 de milioane de euro.

"Am dat 20 de milioane de euro ca sa scuipam"

Pe lista "neagra" a compensarii a intrat si ginkgo biloba, care intra in componenta tanakanului, medicament folosit pina acum de catre multi medici, pentru multe afectiuni. Acestia spun acum ca pacientii vor fi foarte afectati de noile reguli. "Prescriam tanakan si pentru vertij, atac vascular cerebral, tinitus, medicii orelisti prescriau asta pentru hipoacuzii, oftalmologii il dadeau pentru retinopatii. Daca se va putea prescrie doar pentru Alzheimer va fi o limitare drastica. Este adevarat ca studiile facute pe acest medicament ii demonstreaza eficacitatea doar in cazul bolii Alzheimer, insa pacientii se simteau bine cu tanakan si incepeau sa se simta rau daca intrerupeau tratamentul. E folosit in AVC ca vasodilatator si neuroprotector sau in tulburari circulatorii periferice. Se prescria masiv, mai ales in cazul pacientilor peste 70 de ani", a declarat un medic neurolog. Dr. Cepoi spune insa ca tanakanul poate fi inlocuit cu alte medicamente in toate afectiunile in care era folosit pina acum. "Exista si alte variante care sa inlocuiasca tanakanul. Daca pacientul vrea sa-si pastreze medicamentul cu care e obisnuit, atunci il cumpara", spune secretarul de stat. Acesta precizeaza faptul ca toate demersurile care se fac acum in ceea ce priveste reducerea listei de medicamente compensate sint menite sa asigure fonduri si pentru pacientii care in momentul de fata se afla pe liste de asteptare a unor tratamente costisitoare. Raportul britanic considera ca prin scoaterea ginkgo biloba de pe lista compensatelor se pot "salva" peste 16 milioane de euro.

"E vorba si de intrebarea: pentru care risc ma asigur eu? Ma asigur pentru un risc minor pe care il pot suporta din propriul buzunar sau pentru riscul major, pentru boli pe care nu le-as putea sustine eu din propriul buzunar? Eu sint de acord ca romanul este obisnuit ca statul sa-i asigure ambele riscuri, insa constatam ca daca incercam sa le acoperim pe amindoua nu mai putem asigura riscul mare si facem liste de asteptare. Pacientul nostru nu s-a intrebat niciodata pentru ce se asigura. Ma asigur ca sa iau o reteta de expectorant, de exemplu s-au platit 20 de milioane de euro pe expectorante. Am dat 20 de milioane de euro ca sa scuipam. Eu zic sa ne mai gindim putin. De un expectorant ai nevoie o perioada limitata de timp, cit esti racit, cu exceptia bolilor grave pulmonare, unde trebuie sa ramina compensat. Ce te faci daca ai nevoie de interventii majore?", mai spune dr. Cepoi. De altfel, medicii pneumologi sint de acord cu noile reguli. "E foarte bine ca se limiteaza compensarea la erdosteina si se lasa doar pentru BPOC. Se folosea ca mucolitic, in tot felul de infectii respiratorii, ca sa ajute la expectorat. Mai bine ar compensa alte medicamente, produse esentiale, exista multe care in acest moment nu sint deloc pe lista de compensate, desi ar trebui", a declarat prof.dr. Traian Mihaescu, medic primar in cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie.

"Banii vor merge tot spre tratamente"

Secretarul de stat spune ca prin limitarea compensarii la medicamente pe care pacientul si le-ar putea permite, statul va reusi sa redistribuie fondurile care pina acum se cheltuiau pentru aceste compensari pentru a salva pacienti care nu au acces la tratamente in acest moment. "Nu se economiseste nimic, doar se redistribuie cheltuielile. Vom reduce listele de asteptare la medicamentele scumpe. Incepind cu cancerul, terminind cu hepatitele, la absolut orice, banii vor merge tot spre tratamente", a adaugat dr. Cepoi.

Acesta recunoaste faptul ca in momentul de fata unele medicamente sint prescrise abuziv. "E posibil sa se intimple si asta. Daca discuti cu medicii de familie iti vor spune ca pacientul solicita in mod expres un medicament, amenintind sa schimbe medicul daca nu i se face pe plac. Medicul ii da atunci medicamentul ca sa nu piarda pacientul. Exista acest abuz de prescriere si solicitare de servicii medicale, insa deocamdata e destul de greu de controlat", a adaugat medicul. Daca deocamdata doar trei medicamente sint afectate de limitarea compensarii, lista s-ar putea mari in urmatoarea perioada. Agentia Nationala a Medicamentului si comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii verifica in acest moment celelalte medicamente care sint prescrise in afara indicatiilor date de producator tocmai pentru a putea stabili daca mai sint medicamente pentru care trebuie limitata compensarea sau trebuie scoase complet de pe lista de medicamente compensate

Comentarii