Miliarde din bani publici batjocorite la marginea judetului

miercuri, 25 aprilie 2007, 22:37
5 MIN
 Miliarde din bani publici batjocorite la marginea judetului
Gheorghe Furtuna

La marginea judetului, in comuna Deleni de linga Hirlau, banul public este cheltuit dupa ureche. Autoritatile locale platesc cu bani grei lucrarile de pietruire a drumurilor fara ca vreo piatra sa fie aruncata pe tronsoanele precizate in facturi. Acestea sint acuzatiile unor consilieri locali din comuna, care il acuza pe primar ca ar fi prejudiciat bugetul comunei cu peste 250.000 de lei numai la lucrarile de pietruire. Ca urmare, bugetul pe 2007 al comunei este blocat, dupa ce un grup de consilieri din toate partidele a refuzat sa aprobe executia bugetara pe anul trecut. Concret, dupa ce au verificat modul in care s-au cheltuit  fondurile, consilierii din Comisia economica au decis sa sesizeze organele competente pentru a face verificari cu privire la modul in care au fost utilizati banii. Primarul localitatii, Gheorghe Furtuna, membru PSD, neaga insa acuzatiile.

Razboiul facturilor

Potrivit consilierilor care-l acuza pe primar, cele mai multe neconcordante sint la intretinerea drumurilor. "Dupa parerea noastra, activitatea desfasurata este nelegala, facindu-se falsuri grosolane prin receptii si plati de lucrari fictive", se arata intr-o situatie informativa a Comisiei economice a Consiliului Local Deleni. Astfel, consilierii sustin ca selectia de oferte organizata in luna mai a anului trecut s-a derulat fara redactarea unui caiet de sarcini. Primarul comunei a negat acuzatiile consilierilor, dar fara sa prezinte acte justificative. "Exista documente pentru selectiile de oferte si caiet de sarcini, dar eu nu ma justific fata de consilieri si nici fata de dumneavoastra. Le voi prezenta cind va veni un control", a precizat primarul Furtuna. Situatia redactata de consilieri prezinta faptul ca la una din selectiile de oferte de la mijlocul anului nu s-a tinut cont de oferta cea mai avantajoasa. "La selectie s-au inscris patru firme: Rost Construct, Construct & Drum, Recons Grup si SC Lucrari Drumuri si Poduri. Din calculul ofertelor, de departe oferta cea mai buna era a Recons Grup, intrucit in pretul agregatelor era cuprins si transportul. Astfel, oferta de la Construct & Drum este de 3,89 mai mare decit a celor de la Recons. Mai mult, desi contractul a fost facut pe niste preturi fixe, in cursul anului au fost majorate preturile si s-au aplicat coeficienti de spor de 16% si 25% fara a se prezenta acte aditionale", a precizat unul dintre consilierii locali, membru in comisia economica.

Seful Curtii de Conturi: "Se poate vorbi de fals"

Consilierii au constatat ca la mijlocul anului s-a incheiat un contract cu firma cistigatoare, respectiv Construct & Drum, fara a se preciza valoarea lucarilor sau termenul finalizarii. Practic, firma a primit un contract in alb pentru a realiza lucrari de reabilitare a drumurilor din comuna. "Sigur ca se poate vorbi de fals. Responsabili sint cei care au organizat selectia. Ar trebui analizata procedura de atribuire sa se vada daca in contract s-au respectat cerintele din caietul de sarcini", a precizat seful Curtii de Conturi, Constantin Iatco. Mai mult, cu toate ca exista un contract in derulare, conducerea Primariei a decis sa mai contracteze serviciile unei alte firme pentru a achizitiona pietre refuz de ciur si balast. "Cu toate ca exista un contract in derulare cu Construct & Drum, se achizitioneaza, la numai citeva saptamini, refuz de ciur de la Andos", se arata in situatia informativa prezentata de consilieri. Astfel, la numai citeva zile de la semnarea contractului cu Construct & Drum, s-a incheiat un alt contract cu SC Andos Com SRL, semnat de primarul localitatii, pentru a achizitiona 450 metri cubi de refuz de ciur la un pret de trei ori mai mare decit cel propus de firmele prezente la selectia de oferte. Concret, de la Andos Com s-a achizitionat refuz de ciur cu 31 de lei metrul cub fara TVA, in conditiile in care nici o oferta a celor patru firme inscrise la selectie nu era mai mare de 10 lei pe metrul cub. "Am facut selectie de oferte si pentru Andos, au mai fost niste firme de la Neamt. Am descoperit firma cind ducea piatra in apropiere si, pentru ca aveau un pret bun, cu tot cu transport ajungea la 31 lei metrul cub, fata de pretul de la Construct & Drum, care ajungea la 39 lei, si am contractat-o pentru lucrari", a explicat Furtuna. Mai mult, potrivit consilierilor, catre aceasta firma primaria a achitat la sfirsitul anului o factura de peste 40.000 de lei pentru 500 metri cubi de balast si 600 metri cubi de refuz de ciur, cantitati care nu erau prevazute in contract. "Conform facturii, Andos primeste de la Primaria Deleni suma de 40.579 lei fara sa livreze marfa pina la aceasta data. Preturile sint mai mari decit toate ofertele anterioare desi prin plata anticipata se puteau negocia preturi mult mai avatoajoase", se precizeaza in situatia economica. "Eu nu ma justific fata de consilieri. Noi am transportat piatra in depozit, iar o parte a ramas in custodie pentru ca firma Andos a avut niste probleme. S-a marit riul Moldova si nu s-a mai putut aduce material. Am facut un proces-verbal de custodie urmind sa transporte piatra in momentul cind timpul o va permite", a precizat Furtuna.

Consilierii sesizeaza DNA

Consilierii locali sustin ca plati nejustificate s-au mai facut la sfirsitul anului si catre Construct & Drum. Astfel, potrivit unor facturi de la sfirsitul lunii noiembrie, s-au facut plati in baza unor lucrari realizate pe drumul comunal dintre Slobozia si Leahu-Nacu. Localnicii din  Leahu-Nacu sustin ca abia dupa sarbatorile de Pasti autoritatile au inceput sa aduca piatra pe acel drum. "Au venit acum citeva zile si au adus piatra aia, dar au lasat-o asa gramezi pe drum, fara sa o imprastie", a spus Dumitru Prodan. Primarul a justificat intirzierile invocind conditiile meteo. "A aparut o gura de ploaie si nu am putut sa intru. Pe Slobozia – Leahu -Nacu am bagat autogrederul asta toamna, dar au inceput ploile, am carat in depozit piatra si acum am inceput sa o punem pe drum", a spus Furtuna. Cu toate acestea, in luna noiembrie exista o factura catre Construct & Drum achitata in baza unor situatii de lucrari in care se precizeaza ca pe DC154 Slobozia – Leahu – Nacu au fost aruncati 480 metri cubi de balast in conditiile in care, pina dupa Pasti, locuitorii din sat nu au vazut nici o piatra. Mai mult, situatia de lucrari nu era datata. "Pentru a nu pierde banii, i-am dat la sfirsitul anului, chiar daca lucrarile nu s-au finalizat din cauza conditiilor meteorologice. Nu-i nimic, piatra este in depozit si o vom pune anul acesta", a spus Furtuna. Conducerea Curtii de Conturi a precizat ca pentru asemenea situatii se puteau trece banii in fondul de rulment. "Asta este o scuza puerila cum ca s-ar fi pierdut banii", a spus Iatco.
Consilierii locali au decis prin vot, in urma prezentarii situatiei informative, sa sesizeze Directia Nationala Anticoruptie (DNA). "Noi am prezentat o situatie informativa consilierilor, si ei au decis in consecinta", a afirmat Dumitru Prigoreanu, consilier local PNL, membru in comisie. Astfel, s-a hotarit cu noua voturi "pentru" si cinci abtineri sesizarea in cel mai scurt timp organelor competente.

Comentarii