Moartea secera tot mai multi tineri pe neasteptate si in Iasi

duminică, 23 septembrie 2012, 21:45
2 MIN
 Moartea secera tot mai multi tineri pe neasteptate si in Iasi

Marea majoritate a iesenilor care mor subit au mai putin de 30 de ani. De multe ori, medicii stabilesc drept cauza a mortii afectiuni cardiace sau neurologice de care tanarul nu avea habar.

Un sfert dintre cei 700 de ieseni care au ajuns anul acesta la Institutul de Medicina Legala au decedat in conditii suspecte, desi, aparent, erau sanatosi. Majoritatea celor carora li s-a facut necropsie aveau varsta sub 30 de ani. Medicii au constatat ca principala cauza o reprezinta problemele cardiace, care au rapus chiar si persoane care nu se stiau suferind de vreo afectiune. Directorul IML spune ca a crescut numarul tinerilor care au parte de morti suspecte. "Anul acesta s-au efectuat 700 de necropsii. Un sfert dintre acestea au fost morti subite, iar majoritatea decedatilor erau tineri, cu doar 10, 15 exceptii. Anul trecut medicii au facut 964 de necropsii. Dintre acestea, 299 s-a constatat ca au avut la baza diverse patologii, iar restul au fost decese violente. Majoritatea celor patologice au fost morti subite, desi persoanele se aflau, aparent, in plina stare de sanatate. Astfel de morti ridica un semn de intrebare, intrucat cei care au decedat nu stiau ca sufera de vreo afectiune", a declarat dr. Diana Bulgaru, directorul IML.

"Desi se stiu sanatosi, cad inconstienti pe strada"

Potrivit directorului IML, cele mai multe decese suspecte au drept cauza principala problemele cardiace. "A crescut foarte mult numarul celor tineri, cu varsta sub 30 de ani, care fac infarct miocardic. Anul acesta, cei mai multi care au decedat subit erau tineri, cu doar cateva exceptii", a adaugat dr. Diana Bulgaru. Decesele in randul celor "sanatosi" s-au petrecut instantaneu, in timp ce persoanele mergeau pe strada sau stateau in casa. "La moartea suspecta, medicii nu pot constata care a fost cauza decesului si este nevoie neaparat de necropsie. In urma acesteia, se descopera ca decedatul avea probleme cardiace, neurologice sau de alta natura. Boala insa nu a dat semne pe timpul vietii, de aceea nu a mers la controale si nu a tinut un regim de viata specific afectiunii de care suferea. Pentru astfel de persoane, doar necropsia poate stabili un diagnostic exact", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae. Acesta sustine ca, de foarte multe ori, mai ales pe timpul verii, iesenii decedeaza din cauza caldurii. "Desi se stiu sanatosi, ei cad inconstienti pe strada. Acest lucru se intampla mai mult in perioada caniculara, atunci cand, afectati de caldura, fac stop-cardiac", a adaugat prof. dr. Vasile Astarastoae. Medicii din cadrul IML au afirmat ca de vina pentru cresterea numarului tinerilor care mor este modul de viata pe care acestia il au, alimentatia, dar si consumul excesiv de alcool, droguri sau tutun, care pot provoca afectiuni grave ale inimii si duc la infarct miocardic.

Comentarii