Nada din cirligul ultimelor escrocherii: Loganul, plasma sau servieta cu bani

miercuri, 22 august 2007, 00:43
4 MIN
 Nada din cirligul ultimelor escrocherii: Loganul, plasma sau servieta cu bani

Escrocheriile prin SMS iau amploare la Iasi. Numai in ultimele zile au fost inregistrate doua cazuri de persoane care au fost inselate prin SMS.
La inceputul acestei saptamini, un barbat a sesizat Politia dupa ce a fost pacalit cu 100 de euro. „A fost sunat de o persoana necunoscuta, care s-a recomandat a fi reprezentantul firmei de telefonie mobila Orange si care i-a spus ca este cistigatorul unui autoturism Dacia Logan“, a declarat inspectorul principal Madalin Taranu, seful Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii (CAPC) din cadrul Politiei iesene. „Reprezentantul“ operatorului de telefonie i-a spus ieseanului ca, pentru a intra in posesia premiului, trebuie sa trimita codurile de reincarcare de la patru cartele de cite 25 de euro fiecare. Barbatul a cumparat cartelele si a trimis codurile la numarul de pe care a fost sunat, iar dupa aproximativ 30 de minute a sunat la centrul de relatii clienti al Orange pentru a afla cum poate intra in posesia premiului. Atunci a aflat de la reprezentantii firmei ca nu a fost organizat nici un astfel de concurs.

Concurs: „Sinteti fericitul posesor al unei plasme“

La sfirsitul saptaminii trecute, un tinar de 19 ani a fost inselat cu 150 de lei, dupa ce a fost anuntat ca a cistigat un televizor cu plasma si un telefon mobil. „Valoarea premiilor era de 1.700 de euro. I s-a spus ca, pentru a intra in posesia bunurilor, trebuie sa trimita codul de reincarcare al unei cartele Orange in valoare de 25 de euro“, a explicat seful CAPC. Tinarul a cumparat cartela si a comunicat codul de reincarcare unei persoane care s-a recomandat ca reprezentant al unui cunoscut lant de magazine ce comercializeaza produse electronice. „Oficialul“ magazinului i-a spus tinarului ca poate merge la orice reprezentanta din Iasi pentru a-si ridica premiul. „A doua zi a constatat ca a fost inselat, angajatii unitatii spunindu-i ca nu este in derulare nici un concurs de acest gen“, a mai explicat inspectorul principal Taranu.

„Turistii“ aflati la ananghie

Tepele prin SMS nu sint insa singurele metode de inselaciune care au fost sesizate de politisti. Anchetatorii spun ca o alta metoda destul de des folosita este cea in care infractorii actioneaza in grup pentru a-si impresiona victima, pe care o racoleaza din rindul persoanelor virstnice. „Grupul este constituit in principal dintr-o femeie si doi barbati, care prezinta victimei o poveste credibila. De cele mai multe ori sustin ca sint turisti si sotia unuia dintre ei a suferit un accident grav si este internata. Motiveaza ca nu au bani si ca urmeaza sa-i primeasca de la rude sau ca au doar valuta si nu au unde sa o schimbe“, a mentionat reprezentantul Politiei. Ca totul sa para mai credibil, acestia lasa victimei garantie o servieta incuiata in care ii arata ca sint diverse sume de bani in valuta, dar care pina la urma se dovedesc simple bucati de hirtie. Dupa ce obtin banii, dispar, iar cel inselat ramine cu o geanta plina cu bucati de ziar.
Schema cu gazul
Un alt mod de operare al infractorilor este acela in care se dau reprezentanti ai furnizorilor de utilitati. Cel mai des intilnite situatii au fost acelea in care escrocii s-au prezentat la usa celor care isi montasera de curind centrale de apartament si au pretins sume de bani, de regula pina in 100 de lei, pentru a monta contoare de gaz sau sa faca receptia lucrarii la instalatia de gaz. „Infractorul tipic nu are moralitate, este adesea violent si se adapteaza la orice situatie. De partea cealalta, victima poate deveni oricine. Cel mai adesea sint insa femei batrine si locuiesc singure. Singuratatea si dorinta de a ajuta sint trasaturi pe care acesti infractori le exploateaza“, a explicat seful CAPC.

Cum sa va feriti de escroci

Politistii spun ca exista unele indicii care ar trebui sa-i alarmeze pe cei care intra in contact cu astfel de infractori – va solicita sa va implicati într-o tranzactie dind pe loc toti banii, vi se prezinta concursuri cu premii tentante, promotiile valabile o singura zi sau costurile foarte reduse ale unor bunuri sau servicii. Schemele preferate de escroci sint bine puse la punct si au o plaja larga de acoperire. De la imbunatatiri aduse casei (deratizare, reparatii, evaluarea apartamentului) si investitii (lucru la domiciliu, cumparare de obiecte „minune“ sau la preturi extrem de mici) pina la fraude postale (jocurile piramidale, diferite concursuri de prin reviste) si prezentarea ca oficiali ai unor fundatii sau asumarea identitatii unor functionari publici.

Comentarii