Nu platesti intretinerea, ti se taie curentul

Subtitlu

vineri, 18 iulie 2008, 21:37
5 MIN
 Nu platesti intretinerea, ti se taie curentul

Iesenii ar putea fi fortati sa-si achite impreuna datoriile la utilitati, pentru a nu ramine fara curent electric. Aceasta in urma unui protocol pe care primarul vrea sa-l semneze cu E.ON Moldova si E.ON Gaz. Nichita spune ca, daca vor semna, cele doua societati vor primi facilitati. Fiind o masura ce priveste majoritatea iesenilor, "Ziarul de Iasi" va cere opiniile despre acest "plan-soc", pentru a le prezenta edililor. Agreeati o astfel de masura? Va da rezultate? De ce va temeti cel mai mult? Aveti alte propuneri? 

 

Iesenii ar putea ramine fara energie electrica daca nu isi achita factura la caldura. Proiectul a fost anuntat ieri de primarul Gheorghe Nichita si presupune o colaborare viitoare intre E.ON Gaz, E.ON Moldova si CET. Deocamdata nu s-au stabilit conditii foarte clare, proiectul fiind inca in stadiu incipient.

Masura face parte dintr-un set de actiuni pregatite de Primarie si CET pentru imbunatatirea situatiei financiare a termocentralei. Imprumuturile la banci, reducerea datoriilor la E.ON Gaz, obtinerea unor reduceri la pretul gazului metan ar fi alte citeva masuri anuntate de edili.

Primarul Gheorghe Nichita a anuntat ieri si o scumpire-soc. O mie de metri cubi de gaz metan ar urma sa coste pina la sfirsitul anului viitor in jur de 1.000 de dolari, fata de circa 400 de dolari acum. In paralel, oficialii CET au anuntat ca negocierile cu furnizorii de carbune au esuat, urmind sa se organizeze o alta licitatie.

OPC: Ar fi un sistem eficient

Pretul enorm solicitat pentru carbunele necesar CET si iminenta explozie a facturilor la caldura au mobilizat autoritatile locale. Primarul Gheorghe Nichita a facut ieri o ampla apologie sistemului centralizat de incalzire in dauna centralelor de apartament.

"Indiferent de cresterile de pret de la combustibili, Primaria si CET fac toate eforturile ca sa asigure caldura la preturi suportabile pentru populatie. Sistemul centralizat este cel mai sigur pentru energia termica. Noi avem alternativa la combustibil, in timp ce la centrale se foloseste doar gazul. La temperaturi mari scade foarte mult presiunea, dar noi putem sa folosim pacura, carbune", a explicat Nichita. El a mai spus ca, dupa o intilnire cu mai multe persoane din conducerea E.ON Gaz, s-au stabilit mai multe masuri. Acestea ar urma sa asigure furnizarea continua a gazului metan catre termocentrala.

"S-a discutat si despre folosirea serviciului de facturare in comun. Este un concept european, folosit in mai multe tari. Am convenit ca vom discuta si cu reprezentantii E.ON Moldova. Astfel, CET nu s-ar mai ocupa de facturare si incasare, ci doar de calculul consumurilor. Toate costurile pentru gaz, electricitate si agent termic ar veni pe aceeasi factura. Cine nu va plati un serviciu, va fi debransat. Vrem sa colaboram si cu E.ON Moldova, pentru ca ei pot debransa individual ", a completat Nichita. El a mai spus ca aplicarea acestui sistem de facturare ar avea mai multe avantaje.

Pe de o parte iesenii ar fi obligati sa achite toate datoriile catre utilitati, inclusiv cele de la CET. Apoi, pe baza facturii unice, cei cu datorii vor putea fi debransati individual, de la energia electrica. Totodata, primarul a anuntat ca ar putea oferi unele facilitati societatilor de gaz si electricitate, daca vor agrea planul Primariei. "Recunosc eficienta unui astfel de sistem. Protectia Consumatorului poate sa verifice daca intr-un asemenea contract semnat de furnizori si consumator ar putea sa apara clauze abuzive. Dar trebuie analizat in amanunt", a explicat Valerian Salavastru, sef al Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorului.

CET va negocia pretul gazului

Sefii Primariei sustin ca din aceasta toamna CET ar putea beneficia de o reducere la pretul gazului metan. Singura conditie pusa de E.ON Gaz ar fi achitarea tuturor datoriilor avute de termocentrala la furnizor.

"CET are datorii de 30 milioane lei. Anul trecut erau 60 milioane lei, si am reusit sa le platim. Cred ca in septembrie vom fi cu plata la zi. Si vom putea negocia o reducere. Vom aloca de la bugetul local o suma de 10 milioane lei ca subventie la CET. Mai avem de primit 12 milioane lei de la Guvern in contul subventiei la combustibil. Exista si un imprumut de 15 milioane lei. Dupa ce ajungem cu plata la zi, vom negocia diminuarea pretului", a precizat Nichita. El a mai spus ca, pentru a evita pe viitor acumularea de datorii la E.ON Gaz, CET va deschide o linie de finantare la banca ING.

Astfel, in cazul in care termocentrala nu va putea achita factura la gaz din lipsa de fonduri, E.ON Gaz va primi contravaloarea facturii de la banca. "Si E.ON Gaz colaboreaza cu ING. Avem o oferta buna de la banca. Chiar am face economii, pentru ca dobinzile ar fi mai mici decit penalitatile percepute de E.ON Gaz, de 0,1% pe zi", a afirmat Nichita.

CET cerea reduceri de 100$/tona, ofertantul a propus doar 1$/tona

Termocentrala ieseana a decis ieri sa anuleze licitatia de la Suceava. Discutiile purtate ieri cu reprezentantii Unicom nu au avut nici o finalitate. Conducerea CET nu a reusit sa scoata un pret mai bun la carbune. Desi oficialii furnizorului de combustibil au fost de acord cu prezenta jurnalistilor la intilnire, sefii termocentralei s-au opus.

"Nu aveti ce face aici. Vom incerca sa obtinem un pret mai mic. Nu stiu daca acest lucru va fi posibil", afirma Melinte, inaintea discutiilor cu cei de la Unicom. Desi intrevederea a durat aproape doua ore, discutiile au fost inutile. Radu Orzata, unul dintre directorii firmei Unicom, a specificat clar ca nu se mai putea lasa din pret decit 1-2 dolari. Concret, ultima oferta la carbune a fost de 318 dolari pe tona. "Oferta initiala la Suceava a fost de 326 dolari, dupa care am scazut la 320 de dolari. Se mai puteau lasa unul sau doi dolari, dar nu o suta, cum voiau cei de la CET. Asta e piata. Noi nu sintem speculanti si nu facem noi preturile", a mentionat Orzata.

Cu toate ca oficialii CET au afirmat ca au invitat la intilnirea de ieri si alti furnizori, in afara de Unicom nu s-a mai prezentat nimeni. In aceste conditii, sefii termocentralei au anuntat ca vor demara o procedura proprie de achizitie a carbunelui necesar incalzirii la iarna.

Licitatia se va desfasura dupa data de 1 august. In continuare, CET asteapta oferte pentru achizitia carbunelui si de pe alte piete, in afara de cea ruseasca. "La Bursa din Marea Baltica o tona de huila energetica este 175 de dolari. Transportul ajunge la 45-50 de dolari/tona. Aceasta inseamna un pret de 220-225 dolari/tona, dar nu 320 dolari/tona. Calculele facute de CET arata ca ne permitem un pret maxim de 250 dolari/tona, pentru a pastra la populatie un pret de 175 lei/gigacalorie, sau chiar sa scadem pina la 160 lei/gigacalorie", spune primarul Nichita.

Comentarii