O familie va da 100 lei/an, in plus, pentru apa

Subtitlu

duminică, 21 iunie 2009, 04:26
3 MIN
 O familie va da 100 lei/an, in plus, pentru apa

De la inceputul lunii viitoare iesenii vor avea parte de o crestere a pretului apei mai mare decit au avut parte in ultimii doi ani. Majorarea tarifului a fost aprobata de membrii Asociatiei Regionale a Servi­ciilor de Apa si Canal (ARSACIS), asociatia care va gestiona problema ca­nalizarii in judet. Primariile din judet, membre ARSACIS, au aprobat un plan de majorare multianual, justificind graficul de cresteri tarifare prin nevoia impunerii unui tarif unitar tuturor utilizatorilor, indiferent de distanta la care operatorul judetean ApaVital transporta apa. "Prin hotarirea asociatiei, preturile vor fi mo­dificate o singura data pe an, la data de 1 iulie si nu de mai multe ori, ca pina acum", a precizat Razvan Manolache, purtatorul de cuvint de la ApaVital.

Partea buna a lucrurilor, vazuta de purtatorul de cuvint, este contrazisa insa de un calcul al majorarilor cumulate din trecut. Raportat la cresterile tarifare practicate de furnizorul de apa potabila in ultimii doi ani, de la 1 iulie preturile practic vor exploda. Conform raportului de activitate al ApaVital, pe parcursul anului 2007 pretul metrului cub de apa de baut a crescut de la 2,08 lei la 2,13 lei, cresterea de 5 bani reprezentind un plus de 2,4%. La pretul de astazi, de 2,21 lei pe metrul cub de apa potabila, ApaVital a ajuns printr-o majorare a tarifului cu 8 bani de-a lungul anului 2008, respectiv 3,75%. Astfel, in doi ani pretul a crescut pe total cu doar 13 bani. Dintr-un foc, incepind de la 1 iulie distribuitorul de apa le va mai percepe iesenilor o majorare de 29 de bani. Astfel, iesenii vor plati 2,50 de lei de la 1 iulie, in loc de 2,21 de lei pe metrul cub de apa potabila, cresterea repre­zentind un procent de 13,1%. Tot din aceeasi data urmeaza a se majora si tariful la canalizare, pretul unui metru cub de apa urmind a fi taxat cu 1,40 de lei, cu 16,6% mai mult decit pretul actual, de 1,20 de lei. Agentii comerciali vor fi afectati si ei de majorare, pretul apei industriale urmind a fi modificat printr-o crestere de 13,37%, de la 1,72 lei la 1,95 lei pe metrul cub.

Concret, o familie standard, de patru persoane, consuma lunar aproximativ 12 mc de apa rece si 6 mc de apa calda. In cazul apei reci consumate, cresterea facturii va fi de 29 de bani pe metru cub, adica 3,5 lei lunar. Pentru apa calda, factura eliberata de CET va creste cu 20 de bani pe metru cub, respectiv cresterea de tarif pentru apa industriala. In total, lunar, familia va plati in plus la apa calda 1,4 lei. Canalizarea celor 18 mc de apa rece si calda va costa in plus lunar 3,6 lei. Adica, factura totala la apa a familiei considerate va creste cu 8,5 lei lunar, respectiv 100 lei anual.

Potrivit sefilor ApaVital, motivarea cresterii de tarif este reprezentata de obligatia platii unei redevente de 10 bani pe metrul cub de apa catre primarii. Aceasta suma este directionata catre primariile din judet pur si simplu pentru ca ApaVital le foloseste infrastructura pentru a transporta apa. Astfel iesenii din municipiu, care reprezinta circa 90% din consumatorii de apa, trebuie sa suporte cheltuiala cu redeventa, de notat fiind faptul ca mare parte din infrastructura de canalizare din mediul rural era nefolosita pina la preluarea ei in gestiune de catre RAJAC. O alta cauza o reprezinta diferenta de curs valutar din ultimii ani. ApaVital trebuie sa plateasca acum anual circa 2,5 milioane de euro, dupa ce a accesat in 1995 un credit de 7,7 mi­lioane de dolari si unul de 13,5 milioane de euro. "La anul vom mai accesa un credit, dar nu stiu deocamdata care va fi valoarea lui – asta in cazul in care vrem sa ne modernizam", a declarat Ioan Toma, directorul ApaVital.

Comentarii