Odiseea lui Petrica

Subtitlu

luni, 06 aprilie 2009, 11:18
5 MIN
 Odiseea lui Petrica

Un copil de 13 ani este pasat ca o minge de ping-pong intre membrii familiei. Baietelul pare sa incurce pe toata lumea, iar in loc de afectiune si grija, cei mari il trimit cu trenul de la unii la altii si il abandoneaza prin gari. Recuperat de Directia pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Petrica are deja de povestit o adevarata odisee: este odiseea copiilor cu parinti indolenti, care nu meritau sa aiba parte de copii.

Gindeste ca un om batrin

Petrica este de loc dintr-un sat din comuna Dumesti si, pina anul trecut, statea acolo cu tatal sau. La un moment dat, fratele pustiului, Dorin, de 23 de ani, a venit si l-a luat de acasa ca sa-l duca la sora lor, Daniela, de 22 de ani, care locuieste in orasul Otelu Rosu, din judetul Caras-Severin. Acolo a stat aproximativ o luna, pina ce a fost „revendicat" de un alt frate, Vasile. Acesta l-a dus undeva prin zona Timisoarei. „Prima data cind m-au luat de acasa era din cauza ca nu aveam ce sa mincam. Dupa aceea, Vasile m-a luat si m-a dus la un patron de pe la Timisoara ca sa am grija de niste oi. M-a lasat acolo, si el s-a dus la sora noastra", povesteste cu ochii in pamint baiatul, maturizat inainte de vreme. La pazit de oi Petrica a stat trei-patru saptamini; apoi, patronul l-a lasat in gara cu intentia de a-l trimite la rudele sale. Insa in gara unde trebuia sa coboare nu-l astepta nimeni, chiar daca era tirziu in noapte. Pustiul nu a stiut ce sa faca si s-a urcat singur intr-un tren, cu gind sa ajunga totusi la familia sa. Noapte fiind, Petrica a adormit in tren si nu s-a mai trezit decit la capatul liniei. Asa a ajuns el la Orsova, in judetul Mehedinti, unde l-a gasit Politia. Adolescentul a fost dus apoi la un centru de primire minori din Drobeta-Turnu Severin, unde a mai stat sase saptamini. Intre timp, s-a luat legatura cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi.

Totusi, nimeni din familie nu l-a cautat pe Petrica, si el nu a stiut sa dea autoritatilor numere de telefon de la fratii sai. De la centrul din Turnu Severin a fost dus la gara din Bucuresti, unde a fost preluat de un reprezentant al DGASPC Iasi. De citeva zile, baiatul sta in Centrul de Primire Minori in Regim de Urgenta si asteapta ca cineva sa se intereseze de el.

Asistentii sociali nu stiu ce sa faca cu Petrica

„Au vorbit de aici cu politia de la mine de acasa si au aflat ca tatal meu a plecat din tara, nu stiu unde. Mama a fost si ea plecata la munca in strainatate, dar acum cica s-a intors si sta la sora mea, dar eu n-am vorbit cu ea. Bunica e batrina, are 82 de ani, nu pot sa stau cu ea", mai spune baiatul. Deocamdata, Petrica sta in Centru, iar reprezentantii DGASPC au inceput deja verificarile pentru a vedea cum se va putea rezolva situatia baiatului. „Incercam sa vorbim totusi cu mama, daca tot s-a intors in tara. Pina se clarifica situatia lui, va ramine aici. Va fi evaluat si psihologic, pentru ca este posibil sa fie un copil cu nevoi speciale. In cazul acesta, daca familia nu-l vrea, probabil va fi repartizat intr-un centru de plasament. Este cam mare in virsta ca sa poata fi dat la un asistent maternal", a declarat Silvia Condrea, sefa centrului. Pe de alta parte, pustiul inca nu stie ce vrea sa faca mai departe. Ceea ce este sigur e faptul ca nu mai vrea sa fie plimbat prin toata tara. Chiar daca nu a facut decit patru clase, Petrica nu mai vrea sa mearga la scoala. Pentru ca, spune el, pe vremea cind mergea, lua bataie de la colegii de clasa.

„Sindromul drumomaniei"

Cazul lui Petrica nu este singular. Nu de putine ori reprezentantii DGASPC au fost nevoiti sa se deplaseze prin tara sa „recupereze" copiii de care nu se mai intereseaza familia. „Nu este vorba despre copii abuzati. Sint doar neglijati de catre niste parinti indolenti si care nu manifesta nici cel mai mic interes pentru propriii copii. Un tata ne-a spus sa mergem noi dupa copilul lui prin tara pentru ca nu se poate deplasa, fara a fi vorba aici de un handicap fizic. Multi dintre acesti copii sint pur si simplu cu dor de duca, nu avem ce sa le facem. Se urca intr-un tren si se opresc la un moment dat, fara un motiv anume. Pe de alta parte, asistentii nostri trebuie sa faca sute de kilometri ca sa-i aduca inapoi", a declarat Pintilii Penciuc, director adjunct al DGASPC.

De la inceputul anului, doi copii au fost adusi din nou la Iasi dupa ce au fost gasiti prin tara. Daca Petrica nu este inca „revendicat" de nimeni, celalalt baiat care a trecut prin aceasta situatie a ajuns deja in familie. Mihai N. a fost gasit ultima data in Ilfov, dar nu era la prima experienta de acest fel. Toata familia lui traieste din alocatiile celor trei copii minori, una dintre fete fiind deja majora. Chiar daca parintii detin o bucata de pamint, nu s-au obosit s-o si lucreze, astfel ca pamintul sta pirloaga.

Reprezentantii DGASPC spun ca riscul cel mai mare in cazul acestor copii este ca ajunge sa le placa „fugitul prin tara". „Se intilnesc cu alti copii ai strazii si ajung in grupuri care au un lider. In timp ce se bucura de libertate, invata comportamente deviante, se apuca de furat, de cersit. Cum acasa nu au modele pozitive, nici nu li se face dor de cineva", a mai spus si Gabriela Catana, sefa Serviciului pentru Situatii de Urgenta din cadrul DGASPC. In cursul anului trecut, 15 copii din judetul Iasi au fost „culesi" de prin tara si adusi inapoi acasa. De asemenea, altii aproximativ 100 de copii din alte judete au fost gasiti la Iasi si „returnati" la un moment dat in judetele de domiciliu.

Comentarii