Pacient plimbat intre spitale

Subtitlu

sâmbătă, 03 mai 2008, 18:25
5 MIN
 Pacient plimbat intre spitale

"Aventurile" unui iesean, victima unui accident rutier care a avut loc in prima zi de Pasti, pun in discutie o grava problema a sistemului sanitar iesean: inexistenta unui centru medical pentru pacientii cu traume multiple. Aceasta face ca ei sa fie pasati pentru investigatii de la un spital la altul, ceea ce este nu doar costisitor pentru sistem, incomod pentru cei bolnavi, ci, inainte de toate, un factor de risc care poate agrava starea lor de sanatate. "Ziarul de Iasi" va prezinta povestea peregrinarilor unui tinar politraumatizat, relatata de tatal sau, care l-a insotit in aceasta calatorie, devenita deja subiect de film premiat la Cannes. Din fericire, eroul articolului de fata a avut o soarta mai buna decit "domnul Lazarescu".

 

"Este o rusine pentru un oras ca Iasul sa nu existe un centru medical in care sa se faca toate investigatiile pentru un pacient cu mai multe traumatisme. Unui pacient dintr-un accident rutier, de exemplu, ar trebui sa i se faca toate analizele cap-coada in acelasi loc, nu sa fie plimbat pe la o mie de spitale", a declarat revoltat Stefan Timofte, primarul localitatii Tomesti.

In prima zi de Pasti, fiul sau, Stefan, de 23 de ani, a fost implicat intr-un accident de circulatie. Ambulanta l-a transportat initial la Spitalul de Neurochirurgie "N. Oblu". Medicii de acolo au considerat insa ca mai important este sa ajunga la Spitalul "Sf. Spiridon" pentru un control la Clinica ORL din cauza unei posibile fracturi de piramida nazala.

De la "Sf. Spiridon" tinarul a ajuns la Spitalul de Urgente "Sf. Ioan". Pentru ca pacientul era suspect si de fractura de coloana cervicala i s-a pus un guler pentru a tine gitul nemiscat. "Baiatul mi-a spus ca ii este greata si vrea sa vomite, iar cind i s-a facut rau, tot personalul medical a fugit de pe linga el. Nu pot sa-mi explic de ce, poate se temeau ca se va misca si va pati ceva mai rau. Am ramas numai eu cu un brancardier. L-am ridicat in sezut ca sa nu se inece. A vomat la mine in pumni, nici macar o punga nu mi-a dat nimeni pentru asa ceva", a mai spus tatal pacientului. Dupa un timp, tinarul a fost asezat din nou pe targa, iar tatalui i s-a spus sa iasa din incinta spitalului. "Ce era sa fac?! Sa ma cert cu ei?! A trebuit sa insist ca sa i se faca un computer tomograf pentru ca mi se parea mai importanta rana la cap decit orice altceva", a povestit Timofte.

Daca pe traseul pina la "Urgente" tatal a fost lasat sa mearga ca insotitor cu fiul sau in ambulanta, la intoarcerea la Neurochirurgie nu s-a mai intimplat acest lucru. De altfel, barbatul se gindeste foarte serios sa faca plingere la Serviciul de Ambulanta Judetean pentru acest lucru pe care el il considera un abuz. Intr-un final, Stefan Timofte jr. a beneficiat si de computer tomograf care a aratat ca traumatismele sint minore si nu se impune nici o interventie chirurgicala.

Tatal nu a vrut sa-si mai lase copilul in spital si l-a luat acasa, iar la control il va duce la o clinica privata. "Jumatate de zi am umblat pe drumuri aiurea. Iti vine sa-ti faci dreptate singur. Sintem la pamint, si sistemul e prost, dar nici oamenii nu-s de calitate. Sint plictisiti, satui, toti vor salarii mari, dar interes nu exista deloc. Parca ne dusmanim, noi, romanii", a mai spus primarul din Tomesti.

"Noi, medicii, nu avem cum sa schimbam situatia"

Stefan Timofte este unul din zecile de pacienti cu politraumatisme care sint plimbati pentru investigatii de la un spital la altul, chiar daca asta le-ar putea pune in pericol sanatatea. Medicii stiu mai bine decit altii ca "naveta" pacientilor intre spitale nu este recomandata, insa declara ca sint neputinciosi.

"De ani de zile se intimpla acest lucru. Noi, medicii, nu avem cum sa schimbam situatia. Singura solutie ar fi infiintarea unui Centru de Trauma in care pacientul politraumatizat sa beneficieze de toate investigatiile fara a mai trebui sa fie mutat. Orice deplasare a unui pacient politraumatizat poate face mai mult rau. De exemplu, un pacient proaspat operat este mai predispus infectiilor daca este scos din mediul steril sau, daca este vorba de o fractura de coloana cu bucatele rupte de os, acestea se pot misca si traumatismul se agraveaza", a declarat dr. Anda Paulet, medic la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului "Sf. Spiridon".

Un protocol intraspitalicesc  ce nu ajuta la nimic

Pentru tratarea pacientilor politraumatizati exista un protocol care prevede existenta la acest spital a unui ortoped si a unui neurochirurg, insa medicii spun ca acest lucru nu este suficient. In spital, nu exista instrumentarul necesar unei interventii chirurgicale ortopedice sau neurologice. Pacientul nu poate fi decit stabilizat si iar trimis la spitalele de specialitate, pe rind, pentru a-i fi tratate toate traumatismele. De asemenea, in cazul in care pacientul are nevoie de mai multe interventii chirurgicale, ideal ar fi ca acestea sa fie efectuate sub aceeasi anestezie, dar sistemul sanitar iesean nu permite inca acest lucru.

"Am avut zilele trecute un pacient care a fost in decurs de 12 ore de trei ori la Neurochirurgie, de doua ori la "Sf. Spiridon" si o data la Urgente pentru o coma cu etiologie neprecizata. A fost consultat la Clinicile de Cardiologie, Chirurgie, Diabet, Toxicologie, Neurologie, Neurochirurgie, apoi a mers la computerul tomograf, s-au adaugat si alte analize medicale. Toate acestea ar trebui sa se faca intr-un singur loc, nu sa se piarda atita timp cu ambulanta prin oras", a spus si conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef UPU-SMURD.

Speranta e in viitorul Spital Regional

Problema va fi rezolvata cind va fi definitivat Spitalul Regional de Urgente, care ar trebui sa reuneasca toate specializarile medicale, putindu-se astfel evita "moartea domnului Lazarescu" in varianta ieseana. SRU este insa tot la stadiul de vorbe, in ciuda nenumaratelor promisiuni din partea autoritatilor.

Cel mai optimist termen de incepere a lucrarilor de constructie a fost avansat de directorul Autoritatii de Sanatate Publica Iasi. "Din cite inteleg eu, vara aceasta vor incepe lucrarile de constructie. Dupa finalizarea licitatiei se va sti cine va ridica noul spital", declara dr. Mihnea Hurmuzache la inceputul lunii aprilie 2008.

Astfel, atit medicii, cit si pacientii politraumatizati vor mai avea de asteptat un centru medical performant cel putin patru ani, termenul de finalizare a constructiei, emis intr-un mod optimist de insusi ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Comentarii