Patronii au alungat boala din trupul multor angajati ieseni

joi, 08 octombrie 2009, 23:54
4 MIN
 Patronii au alungat boala din trupul multor angajati ieseni

Criza i-a facut anul acesta pe ieseni sa renunte la concediile medicale si sa se prezinte la serviciu. De teama de a nu pierde locul de munca sau sub amenintarea sefilor, tot mai multi salariati s-au limitat si au plecat mai putin in concedii medicale decit in alti ani.

Daca anul trecut un salariat beneficiase, in medie, de 3,5 concedii medicale, anul acesta numarul concediilor a scazut la 2,5 de salariat, conform datelor furnizate de Casa Judeteana de Asigurari (CJAS) de Sanatate.

Chiar daca datele arata ca angajatii nu si-au luat doar cite un singur concediu medical, CJAS sustine ca nu poate face nimic in aceasta privinta. Angajatorii au sustinut si ei ca anul acesta a scazut numarul concediilor, dar asta pentru ca au luat masuri si i-au amenintat pe angajati ca vor ramine fara locul de munca. Ciudat, cele mai multe concedii medicale erau acordate chiar in perioada recoltelor de toamna.

Criza financiara s-a resimtit anul acesta in buzunarele iesenilor si chiar in cabinetele medicilor. Numarul concediilor medicale acordate salariatilor a scazut la Iasi, iar principalul motiv pare a fi nevoia de conservare a locului de munca, spun angajatorii. In anul 2008 au fost emise 132.377 de certificate medicale, unui numar de 37.676 de salariati. Datele arata ca un salariat a beneficiat anul trecut, in medie, de 3,5 concedii medicale.

Anul acesta, insa, au fost inregistrate doar 68.672 de certificate care au corespuns numarului de 26.179 de salariati. Prin urmare, anul acesta, un salariat si-a "permis" doar 2,5 concedii medicale, in medie. Si numarul zilelor de concediu reprezinta doar jumatate din cele acordate anul trecut. Pina acum, la Iasi au fost acordate 565.164 de zile de concediu, fata de anul trecut, cind numarul lor a fost de 1.073.523. Anul nu s-a terminat inca, insa numarul lor este clar in scadere conform cifrelor.

"Angajatii mei aveau concediu medical cind mai plecau in Italia la munca"

Angajatorii au recunoscut ca si-au fortat salariatii, printr-o metoda sau alta, sa ramina la serviciu si sa evite concediile medicale. Solutiile au dat roade, indiferent daca vorbim despre amenintari cu pierderea locului de munca sau despre acordarea de bonuri de masa la ziua lucrata.

"Anul acesta au plecat mai putini in concediu medical decit anul trecut. De cind dam tichete de masa pe zilele lucrate, nu prea mai pleaca nimeni in concediu. Totusi, in lunile iulie si august, cind nu am avut tichete, numarul de concedii medicale s-a triplat. Nu pot spune ca toti si-au luat concedii nejustificat, insa foarte multi dintre angajati s-au «imbolnavit» cu un anumit scop. Am avut angajati care si-au luat concediu de aici si au mers sa lucreze in alta parte. Un inginer si-a luat concediu de la doi medici diferiti", a declarat Maricel Gherca, director RATP.

Si omul de afaceri Maricel Popa a inceput "curatenia" in rindul angajatilor chiulangii. Astfel, angajatul care este descoperit ca si-a luat concediu medical nejustificat este disponibilizat. "Angajatii mei aveau concediu medical cind mai plecau in Italia la munca sau la muncile cimpului, primavara la insamintat si toamna la stringerea recoltei. Problema este ca, daca pina acum se dadeau concedii pentru boli ca lumbago sau spondiloza, au inceput medicii sa dea concedii medicale pe fond de stres. Primii pe lista viitorilor disponibilizati vor fi tocmai acei angajati care isi iau concedii medicale multe si nejustificate", a declarat Maricel Popa.

Iulian Serban paseaza problema la Colegiul Medicilor

Chiar daca un angajat si-a luat doua concedii medicale sau mai multe, seful CJAS sustine ca nu poate verifica veridicitatea lor din punct de vedere medical. "Eu nu am cum sa il verific pe om daca a fost sau nu bolnav, decit daca are concediu un barbat pentru boli vaginale si este evidenta greseala. Eu pot doar sa refuz plata concediilor atunci cind sint in neregula formal, adica actele nu sint completate corect. Este anormal sa mearga atitia bani pe luna doar pentru concediile de boala, dar eu nu pot rezolva reclamatii, asta face Colegiul Medicilor", a explicat dr. Iulian Serban, directorul CJAS.

Anul acesta, CJAS a platit pentru concediile medicale suma de 8,1 milioane de lei, exact cit a platit si in anul 2008. Explicatia este una simpla insa. "Chiar daca avem mai putine concedii, suma este la fel de mare pentru ca in ea sint incluse si datoriile din anul 2008, cind nu au fost efectuate toate platile pentru acele concedii. Nu stiu sumele exacte, dar cred ca aproximativ 2 milioane de lei sint datorii", a adaugat dr. Serban.

Si Colegiul Medicilor se spala pe miini

Pe de alta parte, Colegiul Medicilor a precizat ca nu se poate ocupa de reclamatiile cu privire la concediile medicale decit in anumite conditii. "Reclamatia se poate face la Colegiul Medicilor doar daca s-a demonstrat deja ca acel concediu s-a dat nejustificat. Acordarea propriu-zisa a concediului se controleaza de catre CJAS", a precizat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Medicii sustin si ei ca anul acesta nu a fost observat un fenomen in privinta concediilor medicale, asa cum se intimpla anul trecut. "Noi am dat concedii medicale, poate chiar si mai putine, nu am semnalat sa fie un fenomen in acest sens. Cei care erau bolnavi au primit certificatele, cel putin la cabinet nu au fost date foarte multe concedii", a declarat dr. Tania Bernstein, presedintele Societatii Medicilor de Familie.

CJAS a avut reclamatii din partea angajatorilor pentru ca salariatii si-au luat doua sau mai multe concedii, insa nu a intreprins nimic pe principiul: medicul nu poate fi contrazis, bolnavul nu poate fi verificat. Pe de alta parte, Colegiul Medicilor asteapta ca reclamatiile sa fie validate intii.

In aceste conditii, angajatorii, vazind ca reclama degeaba, i-au atentionat pe salariati ca vor ramine fara locul de munca daca abuzeaza de concediile medicale. Efectele pot fi remarcate deja, avind in vedere ca numarul concediilor a scazut anul acesta. In conditiile crizei, iesenii au preferat, astfel, sa isi pastreze locul de munca, decit sa mearga in concediu medical.

Comentarii