Piata Unirii a fost plina de membri PSD si PNL (FOTO & VIDEO)

marți, 24 ianuarie 2012, 00:17
9 MIN
 Piata Unirii a fost plina de membri PSD si PNL (FOTO & VIDEO)

Nici un lider marcant al Puterii nu a fost ieri la Iasi. Pentru prima data in acest mandat, presedintele Traian Basescu a lipsit la manifestarile din Piata Unirii. In locul sau a fost trimis Iulian Chifu, consilier prezidential pentru Afaceri Strategice, Securitate si Politica Externa. Acesta a depus o coroana in numele Presedintiei, primind si huiduielile care, in mod normal, i-ar fi revenit sefului statului.

Din Piata au lipsit si reprezentantii Guvernului. Singurii care au reprezentat Executivul au fost cei doi sefi ai Prefecturii, Dragomir Tomaseschi si Bogdan Saramet. Si ei au fost huiduiti in momentul depunerii de coroane, primul primind o "doza" in plus in momentul rostirii discursului. "Ziua de 24 ianuarie 1859 sta la baza formarii statului roman modern, este pasul hotaritor in evolutia statului national catre independenta. Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca a fost posibila prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn in ambele Principate Romane. Aceasta alegere a pus Europa in fata faptului implinit, a dovedit maturitatea clasei politice de a infaptui intr-un sens aparte prevederea Conventiei de la Paris si a reprezentat o «solutie extraordinara, o abila si indrazneata actiune politica, o victorie rar intilnita in istorie» (…). Sarbatorirea zilei de 24 ianuarie evoca faptul ca orasului nostru i-a fost dat sa indeplineasca un rol hotaritor, pentru ca aici  a fost asezata prima piatra la temelia statului roman modern. Iasul a avut un rol deosebit de important: a reprezentat punctul de plecare al Unirii pentru ca aici a fost semnat actul de nastere a Romaniei moderne. La Iasi, ideea Unirii a devenit fapta istorica", a declarat Dragomir Tomaseschi.

Si Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean (CJ), a lipsit de la manifestari. Singurii reprezentanti ai coalitiei de guvernamint care au fost prezenti pe scena din Piata Unirii au fost citiva parlamentari PDL si UNPR de Iasi.

Liderii USL au facut "baie de multime" printre simpatizanti

In schimb, la Iasi au fost prezenti toti liderii USL. Crin Antonescu, presedintele PNL, Victor Ponta, presedintele PSD, Daniel Constantin, presedintele PC, fosti ministri, parlamentari, europarlamentari, primari si sefi ai CJ USL. Aflat linga acestia, liderul PSD Iasi, primarul Gheorghe Nichita, a transmis un mesaj prin care a criticat reprezentantii Puterii. „Nu ne-am fi aflat acum, aici, daca in urma cu 153 de ani, romanii din Moldova si Tara Romaneasca nu ar fi avut o nazuinta comuna, daca nu ar fi crezut in puterea lor de a schimba istoria. Atunci, vocea poporului, vointa puternica a populatiei a fost ascultata de marii intelectuali ai neamului, de marii oameni politici, de biserica ortodoxa stramoseasca. (…) Unionistii ne-au dat o lectie care trebuie insusita o data pentru totdeauna! Mesajul lor este unul simplu: patriotismul nu se declara, ci se infaptuieste! Martiriul eroilor, sacrificiul eroilor acestui neam a fost infaptuit pentru ca noi, cei de azi, sa fim liberi in a ne spune public nemultumirile, sa nu ne ascundem si sa nu ne fie frica de ceea ce gindim si spunem! (…) Ne e dor de un Cuza hotarit si de partea poporului, de un Kogalniceanu diplomat si de un Alecsandri inspirat! Astazi si in viitor sa le aducem aminte parlamentarilor romani si autoritatilor centrale cuvintele lui Cuza: «Nu uitati, domnilor, ca acest oras a fost leaganul Unirii! Romania este destul de mare si de bogata pentru a putea rasplati sacrificiile ce acest nobil oras a facut cauzei nationale!» De aceea organizam an de an aceasta mare sarbatoare si spunem hotarit Bucurestiului ca a ramas dator Iasului si Moldovei!", a declarat Gheorghe Nichita.

Dupa discursuri si parada militara, liderii USL s-au prins in Hora Unirii, in care au intrat si democrat-liberali. Ulterior, liderii PSD si PNL au vorbit pret de circa jumatate de ora cu o parte dintre manifestanti, in mare parte sustinatori ai USL, iar apoi au participat la slujba de la Biserica „Trei Ierarhi".

Dupa plecarea politicienilor din Piata Unirii, mai multe zeci de persoane au jucat Hora Unirii, dupa care o parte a plecat spre locurile de distributie a portiilor de cirnati si fasole, oferite de Primarie, iar alta a ramas in Piata, loc in care a strigat lozinci antiguvernamentale timp de mai multe ore.

––

Iesenii care au venit pentru hora unirii si nu pentru huiduieli: „E o zi de mare sarbatoare si vin in fiecare an cu speranta ca se va mai duce raul"

* crede Ileana Danila, in virsta de 84 de ani u „Dimineata chiar am plins. Mi-am adus aminte de tata, a murit in al doilea razboi mondial", ne-a spus Emilia Ciobica

Sarbatoarea unirii a adunat mii de ieseni in centrul orasului. Fie ca au vrut sa asculte discursurile politicienilor, fie ca au vrut sa-i huiduiasca, iesenii care au iesit in strada au cintat la unison si s-au prins in hora in momentul in care s-a auzit "Hai sa dam mina cu mina / Cei cu inima romana". Desi in Piata Unirii au venit ieseni de toate virstele, cei de virsta a treia au fost majoritari. Multi dintre ei au venit nu atit pentru a-i huidui pe cei de la putere, cit din respect pentru istorie si pentru ce inseamna de fapt data de 24 ianuarie 1859. La 84 de ani, Ileana Danila a venit sa sarbatoreasca Unirea tinind in mina un tricolor. Face acest lucru in fiecare an, cu sfintenie. "Am venit sa joc hora unirii. Macar o data pe an sa ne bucuram si noi, cei batrini. E o zi de mare sarbatoare azi si vin in fiecare an cu speranta ca se va mai duce raul de la noi, sa mai vina si binele", spune Ileana Danila. Femeia povesteste ca si-a invatat si nepoatele, acum studente, sa vina in Piata Unirii pe 24 ianuarie. "Cind erau mititele, le aduceam mereu aici cind sarbatoream Unirea. Uitati-va ce zi frumoasa este azi, parca special pentru Unire a iesit soarele. Destul ne-au otravit, parca  ar trebui sa mai fie si bine de acum", a mai spus femeia.

„Acum, toata lumea nu stie decit sa intinda mina si sa ceara"

Din respect pentru istorie si pentru cei care au realizat Unirea au iesit in strada si sotii Ciobica. "Dimineata, chiar am plins. Mi-am adus aminte de tata, a murit in al doilea razboi mondial si mama a ramas la 24 de ani sa creasca singura trei copii. A muncit mult, am muncit si noi si am razbit pina la urma. Acum nu se mai munceste in tara, de asta e haos. Cei care au fost la conducere timp de 22 de ani au distrus tara si oamenii din ea", spune Emilia Ciobica. Femeia de 68 de ani povesteste ca nu a avut o viata usoara, insa le-a rezolvat pe toate muncind. "Nu trebuie sa tot intinzi mina sa ceri. Dupa razboi am mincat numai turte din tarite, cum se facea mincare si pentru porci. Eram obisnuiti asa, n-aveam cum sa facem pretentii. Acum, toata lumea nu stie decit sa intinda mina si sa ceara", spune femeia aproape plingind. Emilia Ciobica a urmarit protestele care se desfasoara in tara si mai ales in Bucuresti in ultimele aproape doua saptamini insa nu este de acord cu ele si crede ca in mare parte sint cu implicatii politice. "Normal ar fi sa se aseze toti la o masa rotunda si sa discute problemele cu care se confrunta oamenii si sa incerce sa le rezolve asa, nu sa scoata lumea in strada. Sa le fie rusine ca fac asta! Fara munca nu se poate nimic, iar pina acum toti cei din conducere au fost obisnuiti sa bage mina unde nu trebuie. Ei, au tot bagat mina pina au ajuns la fundul sacului. Striga lumea in strada sa-i dea jos pe cei din conducerea tarii. Sa-i dea jos, bine, dar pe cine sa puna in locul lor totusi?!", se intreaba ironic femeia. Cei doi soti vin in fiecare an in Piata Unirii si spun ca fac asta tocmai pentru ca respecta istoria si pe cei care au realizat Unirea Principatelor. "Ne-am adus si copiii aici pe vremea cind erau mici", a spus mindru Ioan Ciobica. Oamenii au ramas in piata si dupa ce s-au terminat discursurile si au plecat oficialitatile. "Virsta inca ne permite sa mai iesim. Ne mai dezmortim si noi asa", a mai spus Emilia Ciobica.

––

10.000 de portii de fasole s-au terminat intr-o ora

Alimentele oferite ieri de municipalitate au atras ieri mii de ieseni. Imbulzeala si coada formata la mesele amenajate pe strada Lapusneanu au convins autoritatile sa deschida mai repede accesul catre bucate. Chiar si asa, oamenii nu au avut rabdare, iar la inceput s-au calcat in picioare pentru a ajunge primii la cei care distribuiau alimentele. Dupa ce primeau caserola cu fasole si cirnati, un colac si un pahar de vin fiert, iesenii se asezau pe orice pentru a consuma alimentele. Multi foloseau masinile parcate in zona ca masa, iar altii gardurile sau treptele cladirilor din zona. Totul a durat in jur de o ora, de la 11.30 si pina la 12.40. La aceasta ora, deja nu mai erau fasole, iar la coada mai erau citeva zeci de persoane. Acestea au fost servite in special cu cirnati. „Am avut pregatite 10.000 de portii. Totul a costat 25.000 de lei. Bucatele au fost gatite la caminele de batrini si la cantina de ajutor social. Doamnele care servesc au buletine de sanatate, lucreaza la cantina. Am avut achizitionat si 2.000 de litri de vin. In Piata Unirii s-au distribuit in jur de 10.000 de portii de ceai", a declarat Luminita Munteanu, sefa Directiei de Asistenta Comunitara, din cadrul Primariei.

––

Zece mii de ieseni au urmarit focul de artificii

Iesenii au putut participa ieri-seara si la un ceremonial militar spectaculos. Un numar de 100 de soldati cu torte aprinse in mina au defilat pe ritmuri ale fanfarei militare. Traseul din acest an a fost extins. Militarii au plecat din zona Muzeului Unirii, de pe strada Lapusneanu, si au mers pina in apropiere de piata Palatului Culturii. In mod normal, se pleca din zona Pietei Unirii. Marsul militarilor a dat startul concertului organizat de municipalitate in fata Palatului Culturii. Concertul a inceput la ora 17.30, Stefan Atargovitoaie si o trupa locala cintind in deschiderea acestuia. Pe scena au urcat Andra, Marcel Pavel, formatia Zdob si Zdub. Concertul, care a durat aproximativ trei ore, a costat municipalitatea peste 18.000 de euro. Conform reprezentantilor Primariei, costurile privind scena au fost de 10.000 de euro, iar cele cu artistii 8.500 de euro. Zdob si Zdub a primit 5.000 de euro, Marcel Pavel 2.000 de euro, iar Andra 1.500 de euro. In jur de zece mii de ieseni, conform estimarilor Jandarmeriei, au fost in fata Palatului Culturii. Acestia au avut parte si de un scurt foc de artificii, cu o durata de aproximativ zece minute. Ieri a fost ultima ocazie pentru ieseni de a vedea in aceasta iarna iluminatul de sarbatori. Instalatiile au fost aprinse doar in Piata Unirii si pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfint. Municipalitatea a avut la dispozitie o suma de 500.000 de lei pentru a organiza toate actiunile din data de 24 ianuarie.

––-

Asociatia "Traditia Militara" a venit de la Bucuresti pentru a defila

Membrii Asociatiei "Traditia Militara" au venit ieri de la Bucuresti pentru a defila de Ziua "Micii Uniri". Aproximativ zece membri ai Asociatiei, care isi propune reconstituirea istorico-militara a perioadei 1806 – 1947, au defilat ieri la Iasi. Acestia au facut o impresie foarte frumoasa in rindul iesenilor. "Aceasta este pasiunea noastra. Pentru majoritatea membrilor aceasta este armata. Din pacate, de-a lungul timpului, istoria Romaniei a fost ocultata si deformata. Noi vrem sa dam viata istoriei militare a Romaniei, sa o retraim noi insine si sa o redam publicului. Membrii asociatiei sint in majoritate civili din cele mai multe domenii de activitate. Avem ingineri, avem istorici, un arhitect, eu sint director operational la o companie aeriana. Echipamentul ni l-am procurat singuri, o parte din acesta fiind formata din piese originale", a declarat Mircea Stoica, presedintele Asociatiei. Acesta sustine ca in prezent asocatia are 26 de membri, cel mai tinar fiind chiar fiul sau, in virsta de 15 ani. "Nu au putut sa vina toti. Fiul meu avea lucrare. Toti cei zece care am reusit sa venim la Iasi ne-am luat concediu. Nu avem prea multi membri din cauza ca este o pasiune scumpa. Numai sabia pe care o am acum costa circa 500 de euro. Fiecare dintre noi are 11 sau 12 costume diferite. In plus, mergem regulat la diverse reconstituiri de batalie din Europa. Sintem primii membri din Romania ai Uniunii Europene a Asociatiilor Istorico-Militare. Am fost in Italia, Germania, Austria, Cehia, Ungaria, Ucraina si Bulgaria. Miine (astazi – n.r.) vom merge la marsul comemorativ al bataliei din Cotul Donului", a mai declarat Mircea Stoica. Membrii asociatiei, care activeaza din 2004, fac periodic stagii de instructie militara, conform regulamentelor si uzantelor din timpul epocilor evocate. Ieri, membrii asociatiei au fost imbracati in uniforme de vinatori pedestri si infanteristi de linie.

Comentarii