„Prea multe modele masculine in manuale”

Subtitlu

vineri, 31 octombrie 2008, 22:20
2 MIN
 „Prea multe modele masculine in manuale”

Prea multe modele masculine in manualele scolare. Acesta este semnalul de alarma tras de presedinta Consiliului Judetean al Egalitatii de Sanse intre Femei si Barbati, Magdalena Diplasu, la o conferinta pe tema evitarii discriminarii de gen in educatie.

"De pilda, in manualele pentru invatamintul primar, textele obligatorii au in proportie de 97% autori si doar 3% autoare. Apoi, ilustratiile cu personaje masculine sint mult mai prezente, in proportie de 60%, in timp ce imaginile cu fete/femei sint prezente in proportie de 14%, restul de 26% fiind imagini cu femei si barbati impreuna", a precizat Magdalena Diplasu.

Mai mult, ea a subliniat ca elevii sint orientati catre discipline diferite in functie de gen: fetele incurajate spre literatura sau limbi straine, in timp ce baietii, catre stiinte exacte sau sport. "Acest lucru are drept consecinta limitarea dezvoltarii personale a fetelor si baietilor si orientarea stereotipa pentru profesii traditionale. O cercetare realizata de catre o echipa a Facultatii de Studii Politice si Administrative din Bucuresti a scos la iveala ca 76,7% dintre cele 176 de cadre didactice intervievate ar recomanda meserii diferite pentru fete si baieti", a mai spus Magdalena Diplasu.

Daca fetele ar fi asistent manager, baietii ar putea deveni manageri, fetele operator PC, baietii informaticieni, educatoare si invatatoare pentru fete, profesori pentru baieti. "De altfel, un raport al Ministerului Educatiei releva ca numarul cadrelor didactice de sex feminin este mult mai mare decit al celor de sex masculin, singura proportie inversa fiind in cazul profesorilor universitari", a mai evidentiat Magdalena Diplasu.

Inspectorul pe probleme educative al ISJ, Traian Fintinaru, a subliniat ca "exista paradigme culturale care pot da nastere la discriminari, cu toate ca nu au ca scop in sine discriminarea".

Toate aceste date statistice au fost prezentate ieri in cadrul unei actiuni comune organizata de Agentia Nationala de Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati( ANES), impreuna cu Inspectoratul Scolar Judetean si Fundatia "Pro Women" Iasi.

La manifestare au fost prezenti aproximativ 30 de consilieri educativi. "Actiunea a avut ca scop popularizarea legislatiei din domeniul combaterii discriminarii", a incheiat inspectorul pentru activitati educative, Traian Fintinaru.

Comentarii