Prefectul alearga dupa 96 de hectare date urmasilor boierilor Badarau

miercuri, 28 aprilie 2010, 11:46
3 MIN
 Prefectul alearga dupa 96 de hectare date urmasilor boierilor Badarau

Sedinta Comisiei Judetene de Fond Funciar de ieri a avut drept cap de lista cazul mostenitorilor boierilor Badarau. Prefectura a facut un raport cu privire la modul cum s-au facut retrocedarile catre mostenitorii familiei boieresti. Concluzia raportului este ca doua retrocedari de aproape 100 de hectare pe Iasi si Birnova au fost facute ilegal. CJFF a dispus imputernicirea prefectului pentru atacarea unui titlu de proprietate pe 50 de hectare, dar si sesizarea municipalitatii si Autoritatii Nationale pentru restituirea Proprietatilor (ANRP) in vederea atacarii in instanta a unei hotariri de validare pentru 46 de hectare, data de CJFF in 2008.

Dupa studierea arborelui genealogic al familiei Badarau, precum si tuturor titlurilor de proprietate eliberate la Iasi de-a lungul timpului, oficialii Prefecturii spun ca s-au gasit probleme in cazul a doua din ramurile pe care s-au facut retrocedari. In ceea ce priveste retrocedarile pe autorul Mircea Badarau, unul din cei trei fii ai lui Alexandru Badaru, nu au fost descoperite probleme. Hibele din retrocedari au fost descoperite de juristii Prefecturii pe ramurile celorlalti doi fii ai lui Alexandru Badarau, Teodor si Dan.

Prefectul a fost imputernicit ieri sa atace un titlu de proprietate pentru un teren de 50 de hectare, cu amplasament in Visan, la Birnova obtinut, potrivit juristilor, in baza unor acte false, CJFF validind o hotarire in acest sens in 2002. Retrocedarea a fost concretizata intr-un titlu de proprietate obtinut de Adriana Ghelt, descendenta a fiicei adoptive a lui Mircea Badarau, Simona Missir. "In 1936, Teodor Badaru, din cauza datoriilor acumulate la banci intra in imposibilitate de plata, iar proprietatile sale sint scoase la licitatie", sustin juristii Prefecturii. "Teodor Badarau si-a vindut proprietatile si de pe urma sa nu s-ar fi putut reconstitui vreun drept de proprietate nici unui mostenitor. Cu toate acestea, folosindu-se un act de donatie sub semnatura privata din 1955, prin care donatorul Teodor Badarau dona suprafata de 26,4 hectare nepotilor sai, Ghelt Doina Adriana obtine validarea a 50 de hectare. Intrucit actul de donatie nu este autentic si nici acoperitor pentru suprafata validata consideram ca prin acest mijloc s-a atribuit in mod nejustificat suprafata de teren lui Ghelt Doina Adriana", se arata in raport.

Retrocedarile dupa Dan Badarau s-ar fi facut pe numele lui Mircea Geanau, fiul Simonei Missir, acesta obtinind 50 de hectare prin doua hotariri ale CJFF din 2002, respectiv 2005. Validarea cu teren in plus s-a facut, spun specialistii Prefecturii in septembrie 2008 cind s-a dat o hotarire favorabila lui Dumitru Contoloru, descendentul Veronei Badarau, sotia lui Dan. Avocatii lui Dumitru Contoloru, prezenti la sedinta CJFF, au adaugat la dosarul cazului un certificat din 1968 prin care Verona a fost declarata mostenitoarea bunurilor lui Dan. Totodata, acestia au sustinut ca o parte din terenul care a fost preluat abuziv de comunisti apartinea Veronei, ai carei mostenitori sint indreptatiti la mostenire. "Din actele existente la dosar rezulta ca a predat doar Dan Badarau, avind calitatea de proprietar deposedat, dovada in acest sens fiind procesul-verbal din 1949, dar s-a considerat in mod eronat ca si Verona Badarau a avut calitatea de proprietar deposedat", se sustine in raport.

CJFF va inainta ANRP si Primariei Iasi o solicitare de atacare a hotaririi de validare a lui Contoloru, intrucit Prefectura nu mai are calitate procesuala in aceasta speta, pierzind un proces in octombrie 2008. "Pe mine nu ma intereseaza ca mai apar certificate de mostenitor, ci ca de pe fiecare autor deposedat sa nu se primeasca nimic peste limita legala", a declarat prefectul Dragomir Tomaseschi.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii