Prima intilnire a celor trei candidati la Primarie

duminică, 24 februarie 2008, 23:10
3 MIN
 Prima intilnire a celor trei candidati la Primarie

Grupul pentru Dialog Social (GDS) a gazduit simbata, in sala „Senat" a Universitatii „Al.I. Cuza", o dezbatere privind strategia de dezvoltare a orasului, plecind de la proiectul „Iasi 600". Alaturi de societatea civila, la eveniment au participat si candidatii la Primarie Gheorghe Nichita, Irina Schrotter si Dumitru Oprea. Iesenii prezenti la dezbatere au avut ocazia in premiera sa-i urmareasca pe cei trei intr-o confruntare preelectorala.

Schrotter: "Proiectul Iasi 600 trebuia sa apara cu 3-4 ani inainte"

De altfel, apropierea campaniei electorale si-a facut simtita prezenta in discursul candidatilor. Prima care a declansat „atacul" a fost Irina Schrotter.

Creatoarea de moda a intrebat, aratind cu degetul catre autoritati, daca a existat o viziune asupra proiectului „Iasi 600" atunci cind acesta a fost initiat. Ea a criticat ceea ce a considerat lansarea tirzie a proiectului si managementul deficitar al acestuia. „Un eveniment de asemenea anvergura nu poate fi pus la punct in citeva luni. Un astfel de proiect trebuia sa apara pe harta evenimentelor nationale cu 3-4 ani inainte. Alaturi de proiect trebuiau aduse toate marile companii din tara si implicate cele mai cunoscute agentii creative. Trebuia din timp facut lobby pentru finantare de la bugetul de stat. Daca ne propunem sa cheltuim bani publici ca sa nu ajungem nicaieri, nu vom avea decit un alt proiect ratat, asa cum am avut atitea", a acuzat Schrotter.

Nichita: "Orasul are o bogatie nestemata, aceea de a se indatora"

In replica, primarul Gheorghe Nichita a criticat lipsa de implicare a comunitatii in proiectele municipalitatii. El a dat drept exemplu dezinteresul cu care au fost primite dezbaterile premergatoare initierii strategiei de dezvoltare „Iasi – Orizont 2020". „La primele intilniri, sala era plina. La urmatoarele, cei invitati la dezbateri si-au trimis reprezentantii, pentru ca apoi sa nu mai vina nimeni. Acesta a fost si motivul pentru care am decis sa organizam o licitatie, cistigata de o firma de afara", a explicat primarul.

In opinia lui Nichita, orice proiect de dezvoltare a Iasului trebuie sa tina cont strategia „Orizont 2020", dar si de planul de Cadastru General si de Urbanism General, documente analizate in prezent de municipalitate. De asemenea, primarul spune ca Iasul trebuie sa foloseasca la maximum capacitatea de a contracta credite.

„Orasul are o bogatie nestemata, aceea de a se indatora. Gradul de indatorare a Iasului este acum de 7%, in vreme ce la Timisoara tinde spre 30%", a declarat edilul.

Nu in ultimul rind, Nichita a subliniat ca Iasul va trebui sa foloseasca la maximum statutul de „pol urban de dezvoltare", statut care-i confera un avantaj in atragerea fondurilor europene. Referindu-se strict la proiectul „Iasi 600", Nichita a afirmat ca evenimentul nu se va finaliza la sfirsitul acestui an.

Oprea: "Palatul nu a fost inca abordat din fata, ci doar din dos"

„Mie imi plac oamenii optimisti, dar eu nu simt ca traiesc intr-o capitala culturala. Nici nu da semne sa fie, cita vreme Teatrul National este intr-o magazie si Filarmonica in sirme. Eu cred ca abordarea izolata a culturii iesene este un pic riscanta", si-a inceput discursul Dumitru Oprea. De altfel, candidatul PD-L s-a folosit de intilnirea de la GDS pentru a-si prezenta, in premiera, liniile mari in care va aborda proiectele de dezvoltare a orasului.

Potrivit lui Oprea, Iasul beneficiaza de cinci „capitaluri", nevalorificate corespunzator pina in prezent. Acestea ar fi capitalul intelectual, de mediu, cultural, democratic si de infrastructura, toate stind la baza proiectelor cu care Oprea ar urma sa vina in fata electoratului. Fara a intra in detalii, europarlamentarul a spus ca are deja elaborat un proiect de punere in valoare a Palatului Culturii. „Palatul nu a fost inca abordat din fata, ci doar din dos. Am o solutie, foarte interesanta, pentru a integra tot acest patrimoniu intr-o forma extraordinar de eleganta", a precizat Oprea.

Candidatul PD-L a parasit primul dezbaterea GDS, scuzindu-se ca trebuie sa asiste la o disertatie de masterat. La finalul intilnirii, Gheorghe Nichita a depus o adeziune pentru a deveni membru al Grupului pentru Dialog Social. Documentul depus de primar nu a primit inca un raspuns oficial, membrii GDS urmind sa analizeze seriozitatea demersului.

Comentarii