Primaria vrea sa scoata castanele din focul CET cu mina Guvernului

marți, 22 septembrie 2009, 23:30
2 MIN
 Primaria vrea sa scoata castanele din focul CET cu mina Guvernului

Primarul Gheorghe Nichita a mai prezentat ieri un set de masuri care sa ajute CET sa treaca peste iarna viitoare. Planul edilului se bazeaza insa pe masuri care ar trebui sa fie luate de Guvern.

Chiar si primarul recunoaste insa ca pina acum nu s-a reusit luarea unor masuri concrete. "Pretul la combustibil a crescut foarte mult anul trecut. Se impune un sprijin guvernamental. Daca nu se va intimpla acest lucru, situatia poate fi foarte dramatica pentru municipiu, dar si pentru alte municipii. Pina acum am gasit la nivelul Guvernului o mare disponibilitate pentru dialog, dar fara mai nimic concret", a declarat Nichita.

Primarul va trimite la Guvern un document cu propuneri pentru redresarea termocentralei. In sedinta de astazi a Executivului ar urma sa fie analizate o parte din aceste masuri. "Am discutat luni si la Coalitie. O ora din cele doua dedicate discutiilor din Coalitie a fost despre situatia termocentralelor. Toate merg foarte prost si se pune in pericol asigurarea incalzirii pentru iarna viitoare. Una din solicitari va fi legata de asigurarea rezervei de stat la combustibil. Aceasta rezerva ar trebui sa fie de 100.000 tone de huila, 20.000 tone de pacura si 22 milioane de metri cubi de gaz", a adaugat Nichita.

Pe termen scurt, municipalitatea ieseana va propune si suplimentarea subventiilor de la bugetul de stat pentru combustibil. Acestea sint acum la 45% din suma achitata pentru combustibil, iar Nichita propune majorarea procentului la 75%. "Ar trebui sa se faca si o serie de modificari legislative. Avem nevoie de o procedura clara pentru procesarea de combustibil. Pe termen lung si mediu ar fi citeva propuneri. Toti primarii vor ca termocentralele sa treaca la Ministerul Economiei. Ministerul va avea un miliard de euro pentru retehnologizarea uzinelor. La noi, CET I ar putea fi preluat de Romgaz. Se gasesc formule de colaborare, inainte sau dupa preluarea CET de catre stat. Ambele sint unitati de stat. Am inteles la Bucuresti ca Romgaz a inregistrat un profit de un miliard de euro. Romgaz poate sa faca investitii, sa ramina cu energia electrica si noi sa raminem cu energia termica", a explicat Nichita.

Edilul doreste si intensificarea investitiilor prin programele guvernamentale existente astfel incit CET sa reduca din pierderi, iar activitatea sa fie eficientizata. Situatia de la CET este una fara precedent in ultimii ani. Termocentrala are datorii imense, 30 milioane lei, catre furnizorii de gaz si risca la orice moment sistarea combustibilului. Pe de alta parte, depozitele pentru alte tipuri de combustibil sint aproape goale. Pina acum s-au livrat doar 3.500 de tone de carbune si pina la 5.000 tone de pacura.

Comentarii