Radioactivitatea de la Iasi cartier cu cartier

Subtitlu

vineri, 25 martie 2011, 12:08
4 MIN
 Radioactivitatea de la Iasi cartier cu cartier

Francezii au declansat isteria in Europa. Acestia au atras atentia zilele trecute ca norul radioactiv format in urma exploziilor de la centrala nucleara Fukushima Daiichi a ajuns deasupra continentului nostru. Cum si Romania a intrat in alerta, ieri, reporterii „Ziarului de Iasi" impreuna cu profesorii Facultatii de Fizica de la Universitatea „Al.I Cuza" au efectuat teste radiologice in 13 puncte ale Iasului. Inspectorii Agentiei de Mediu verifica si ei zilnic radioactivitatea probelor venite cu masina tocmai de pe Virful Toaca, de pe masivul Ceahlau.

Zonele inalte, mai expuse

Masuratorile au fost realizate ieri in jurul orei 12 cu un radiometru cu contor proportional care detecteaza doza de radiatii din aer, in nanosieverti pe ora. In mod normal radiatiile sint masurate la Fukushima de experti in milisieverti (intre 100 si 200), o astfel de unitate (milisievert) fiind egala cu un milion de nanosieverti. Prima oprire a reporterilor „Ziarului de Iasi" si a fizicienilor de la „Cuza" a fost in Copou. Aici se inregistreaza una dintre cele mai mari niveluri de radiatii din Iasi – o medie de 95 nanosieverti pe ora. Zona Copou este cunoscuta ca una dintre cele mai cautate din punct de vedere imobiliar. „Conteaza mult si faptul ca este o zona mai inalta, iar radiatiile solare sint putin mai intense. Totusi, valoarea este in limite normale, foarte mica incit sa produca efecte nocive", explica lectorul doctor Catalin Borcia, de la Facultatea de Fizica. In Tg. Cucului, media valorilor a scazut la 70 nanosieverti, iar in Podul de Fier a urcat usor la 80 nanosieverti. In Tatarasi, radiometrul a urcat din nou la 95 de nanosieverti, iar la Doi Baieti a scazut din nou la 78. In schimb, in zona Tepro aparatul a masurat o medie de 95 nanosieverti. „Valorile masurate pot varia. De exemplu, peste o ora am putea detecta o valoare mai mica sau mai mare, fluctuatii care sint normale la acest gen de masuratori. In aceasta zona chiar nu-mi dau seama ce ar putea fi, dar indica o valoare mai ridicata. Este totusi o zona joasa", a declarat Catalin Borcia. De remarcat este ca in zona Podu Ros si 1 Mai din Canta valorile masurate au fost cele mai mici. In zona Mercur Mary se inregistra ieri la ora 13 o valoare de 65 nanosieverti, iar la Moara 1 Mai tot 65 de nanosieverti. Aparatul a mai detectat 72 nanosieverti la Piata Dacia, 57 in zona ANL-urilor din Zimbru, 75 la Piata Alexandru cel Bun, si 71 la Tesatura.

Radiatii de un milion de ori mai mici fata de Japonia

Potrivit fizicienilor de la „Cuza", iesenii, ca si ceilalti europeni, inca respira radiatii emise de explozia de la Cernobil. „Izotopii 135 de Cesiu sint activi foarte multi ani. Si urmasii urmasilor nostri vor respira radiatii de la Cernobil", atentioneaza Dumitru Luca, decanul Faculatii de Fizica. Totusi, doza de radiatii in Iasi masurata ieri de reporteri era in mod evident si indubitabil in afara oricarui pericol cit de mic. „Debitul dozei pe ora este de 80 – 120 nanosieverti, adica radiatii de aproximativ un milion de ori mai mici decit cele detectate la centrala nucleara Fukushima din Japonia. Ceea ce am masurat noi se cheama fondul de radiatii si provin de la soare, de la pamint sau de la materialele de constructie din preajma, si nu din Japonia", a precizat lector doctor Catalin Borcia. Intr-un an, iesenii sint radiati cu trei milioane de nanosieverti, adica trei milisieverti. La centrala nucleara Fukushima, nivelul de radiatii la care sint expusi muncitorii care incearca sa restabileasca situatia este de peste 100 de milisieverti. Ieri, agentiile de stiri au precizat ca trei munictori de aici au fost iradiati, dupa ce s-au expus la un nivel de radiatii situat intre 170 si 180 de milisiverti.

Riscul intervine de la 100 milisieverti in sus

Faptul ca norul radioactiv de la centrala nucleara ar ajunge deasupra Romaniei nu ii ingrijoreaza pe fizicienii de la Iasi. Acestia spun ca, pentru a produce efecte adverse, particulele radioactive ar trebui inghitite sau respirate. „Faptul ca este transportat in nori, la o distanta apreciabila de pamint, nu este un pericol prea mare. Riscul este reprezentat de posibilitatea ca particule de praf sau aerosoli sa se depuna pe pamint. De la 100 milisiverti in sus creste semnificativ riscul producerii unui cancer", a completat Borcia. Iesenii ar trebui sa se teama mai degraba sa nu fie iradiati de analizele tomografice. La un set de analize, aparatul iradiaza corpul uman cu 15 – 30 milisieverti. Nivelul radiatiilor din aceasta parte a Romaniei este masurat necontenit si de catre inspectorii Agentiei de Mediu Iasi. Acestora le-a fost trasata obligatia de a verifica probele care vin zilnic de pe Virful Toaca, de pe masivul Ceahlau. „Pe Toaca si pe virful Babele din Bucegi sint statiile de masurare a radiatiilor cele mai inalte din Romania. Verificam spectrul Gamma, care ne arata ce fel de radioactivitate exista in atmosfera – naturala sau provenita din alte surse externe, cum ar fi cea de la reactorul nuclear. Monitorizam situatia din 24 in 24 de ore, iar probele de aerosoli nu indica depasiri ale valorilor normale", a declarat Galea Temneanu, purtator de cuvint al Agentiei de Mediu.

Comentarii