RAJAC face profit record in plina criza

miercuri, 21 aprilie 2010, 12:15
3 MIN
 RAJAC face profit record in plina criza

In timp ce multe firme isi inchid sau restring activitatea, ApaVital merge in continuare pe profit. Furnizorul de apa a incheiat anul trecut cu un profit brut de 5,7 milioane lei, de trei ori mai mare decit in 2008. Cu toate acestea, planul de investitii nu a fost pus in aplicare decit partial, in schimb, au crescut cheltuielile cu lefurile angajatilor. Bilantul urmeaza sa fie aprobat in sedinta Consiliului Judetean de pe data de 28 aprilie.

Explicatiile

Furnizorul de apa a reusit in 2009 performanta greu de egalat ca intr-un an de criza sa obtina un profit de trei ori mai mare decit in anul precedent. Daca in 2008, exercitiul financiar arata un profit de 1,8 milioane lei, in 2009 acesta a ajuns la 5,9 milioane lei. "A fost un an greu, ca pentru toata lumea. In 2008 profitul a fost mult mai mic din cauza pierderilor rezultate din diferentele de curs valutar, dar si a ratelor la creditele externe", a explicat Paul Benesch, vicepresedintele Asociatiei Regionale a Serviciilor de Apa si Canal Iasi (ARSACIS). Conform bilantului intocmit, in 2009 furnizorul de apa a inregistrat venituri totale de 96,6 milioane lei, cu 16% mai mult decit in 2008. Si nivelul cheltuielilor este mai mare decit cel inregistrat in 2008, dar intr-un procent de 10,4%, cheltuielile totale ridicindu-se anul trecut la 89,5 milioane lei. La sfirsitul lui 2009, ApaVital avea datorii de 65,6 milioane lei, majoritatea fiind credite care insumeaza 35,1 milioane lei, iar 17,7 milioane lei furnizori. Pentru anul 2010, ApaVital si-a propus un profit net de 5,5 milioane lei si investitii totale de 43,4 milioane lei.

Desi in raportul care urmeaza sa fie prezentat Consiliului Judetean sint trecute investitii de 42,5 milioane lei, conducerea ApaVital a omis sa treaca si investitiile programate, dar care nu s-au mai derulat pe motiv de „criza financiara". Desi unitatea a inregistrat un profit urias, o serie de investitii nu au mai fost derulate, cum ar fi: inlocuirea conductei de pe strada Pictorului, alimentarea cu apa potabila pe tronsonul soseaua Bucium – Tabara de Copii Bucium – Spitalul Clunet, inlocuire conducta la Statia de Pompare Bucium, inlocuirea retelei de apa din strada Aurel Vlaicu sau reabilitarea sistemului de alimentare cu apa din comuna Andrieseni. Tot pe motiv de criza au fost sistate lucrarile de canalizare ape pluviale zona Hirlau, inlocuire conducte strada si soseaua Sararie si soseaua Stefan cel Mare Iasi, extinderea alimentarii cu apa in localitatea Pircovaci. "Pregatirea bugetului anului 2009 a inceput de la mijlocul anului 2008, cind criza financiara nu era inca aparuta si Romania se afla pe crestere economica. Intr-un mediu economic in care toata lumea sufera de lipsa de fonduri, ApaVital nu avea cum sa nu suporte astfel de consecinte, astfel ca previziunile asupra fondurilor nefiind atinse, o parte din investitiile preconizate nu au putut fi realizate, iar altele au fost sistate. Investitiile ce si le poate propune un operator care nu este finantat cu bani din alte surse, ci doar din tarif, nu reprezinta o obligatie de punere in manopera, ci doar o expresie a ceea ce isi propune, o lista de prioritati, ce pot fi sau nu realizate in functie de evolutia economica si financiara a unitatii", a explicat la inceputul anului Razvan Manolache, sef Birou Relatii Publice in cadrul ApaVital.

A crescut fondul de salarii

Bilantul prezentat de ApaVital arata insa ca de criza au fost afectate doar investitiile, nu si salariile angajatilor. Concret, daca la sfirsitul lui 2008 unitatea inregistra cheltuieli cu salarii si indemnizatii de 26,8 milioane lei si avea 1.128 angajati, in 2009 numarul salariatilor a scazut la 1.062, iar cheltuielile cu salariile acestora au crescut la 28,9 milioane lei. De altfel, anul trecut, fondul de salarii la ApaVital a fost de 26,8 milioane lei, ceea ce inseamna ca leafa medie lunara bruta in unitate a fost de 2.105 lei.

Comentarii