380 de milioane de lei pentru apa

vineri, 02 martie 2001, 00:00
2 MIN
 380 de milioane de lei pentru apa

Joi dimineata, la sediul societatii Goscom a avut loc o intilnire dintre reprezentantii Goscom, ai Primariei Roman, ai Edil Proiect Piatra Neamt si ai Apelor Romane in scopul identificarii de noi surse de apa in vederea imbunatatirii alimentarii cu apa a orasului.
Concluziile ce au rezultat din aceasta intrevedere se refera la un ansamblu de actiuni pentru realizarea scopului propus. Acesta consta in efectuarea unui studiu hidrogeologic pe malul drept al riului Moldova, la Rosiori, in dreptul statiei de captare de la Pildesti, pentru descoperirea unor noi surse de apa, a caror existenta a fost certificata de reprezentanul Apelor Romane. La Rachiteni, studiile realizate de Apele Romane au demonstrat o foarte buna calitate a apei. Prin urmare, se va trece la realizarea unei conducte de la Rachiteni la Pildesti, in lungime de cinci kilometri (renuntindu-se la varianta Rachiteni-Roman, datorita lungimii sale), care va aduce un aport de 100 de litri de apa pe secunda. In aceasta conducta se va executa o "intepatura", de la conducta de la Timisesti-Iasi, cu acordul Consiliului Judetean Iasi. Apoi, se vor executa trei forari la distanta de 100 de metri, pe parcursul conductei, pe traseul Rachiteni – Pildesti, care sa aiba legatura la conducta principala.
Toate aceste surse de apa vor ajunge la statia de captare de la Pildesti. Valoarea investitiei, care se va realiza din fonduri locale, va implica, pentru fiecare litru de apa adus, un cost de 380 milioane de lei.
Romanul are nevoie de un debit de 800-850 de litri pe secunda. In acest moment, exista doar un debit de 500 de litri pe secunda. Statia de captare de la Pildesti furnizeaza doar 500 de litri pe secunda, din cauza secetei si a indepartarii albiei riului Moldova. Prin lucrarile de ameliorare se va ajunge la un debit de 600 de litri pe secunda. De la Rachiteni s-a luat in calcul un debit de 100 de litri pe secunda, iar de la Rosiori-Pildesti, se estimeaza inca 200 de litri.
Astfel, in maximum patru ani, romascanii ar putea beneficia de un debit de 850-900 de litri pe secunda, care ar putea asigura un program de furnizare a apei, in conditii normale, de cel putin 22 de ore pe zi. (C. BARGAOANU)

Comentarii