Eroii de pe E85

marți, 02 mai 2006, 23:25
3 MIN
 Eroii de pe E85

Sunetul unei alarme face ca, in citeva secunde, din corpul de cladire in care functioneaza Detasamentul de Pompieri din Roman, 10 -11 militari sa iasa in fuga. Toti intra in garajele unitatii de unde, in mai putin de un minut, ies echipati cu haine de interventie si, la fel de rapid, fiecare isi ocupa locul pe masina de interventie. Motorul masinii este pornit. In acelasi timp, alt militar a deschis deja poarta unitatii pentru ca autospeciala sa poata ajunge cit mai rapid la locul interventiei. Pompierii militari s-au invatat sa lupte cu secundele pentru ca, undeva, viata unui om poate depinde de viteza cu care ei ajung la fata locului.
Demonstratia de la Detasamentul de Pompieri din Roman nu era in urma unui apel de urgenta. Plutonierul adjutant Remus Chirila, unul dintre cei cinci subofiteri care asigura interventiile pe autospeciala de descarcerare si stingere a incendiilor, a vrut sa-i testeze pe militarii care formeaza echipajul pe care el il coordoneaza. Militarii s-au comportant excelent, dovada ca cele citeva luni de instructie le-au fost de invatatura. Din luna noiembrie 2005, Detasamentul de Pompieri din Roman a fost dotat cu o masina de descarcerare si stingere a incendiilor. Autospeciala este produsa in Franta, iar piesele care asigura interventia medicala si de descarcerare sint produse de o renumita firma din Olanda. Dupa cursuri de specializare la Bucuresti si Tirgu Mures, cu specialistii de la Serviciul Mobil de Urgenta Resuscitare si Descarcerare (SMURD), pompierii militari din Roman au invatat cum sa lucreze cu o astfel de masina. In cele citeva luni de cind autospeciala este in dotarea unitatii, cei cinci subofiteri specializati in executarea unor astfel de interventii au participat la mai multe misiuni de descarcerare. Ei au trecut de la rangi si ciocane la echipamente actionate hidraulic, care reduc foarte mult durata interventiei si, implicit, cresc sansele la viata a celor implicati in accidente. „Trebuie sa fii tare ca sa poti lucra in astfel de situatii. Nu este comod sa mergi la o interventie in care un om trebuie scos de sub fiare, cu membre rupte sau cu tot felul de traumatisme. Insa, trebuie sa ne facem datoria si sa ne concentram asupra a ceea ce avem de facut. Prin achizitionarea acestei masini ni s-a usurat foarte mult munca si, in acelasi timp, a scazut foarte mult timpul de interventie pentru salvarea victimei descarcerate”, ne-a spus plutonierul adjutant Remus Chirila.
Pe linga subofiter, din echipajul autospecialei de descarcerare mai fac parte si citiva militari. Fiecare stie exact ce are de facut si ce aparate trebuie sa minuiasca. „Una dintre misiunile la care am participat a fost un accident de circulatie la Dulcesti. Din cauza vitezei, un Renault Scenic a intrat intr-un copac de pe marginea drumului. Conducatorul auto, un tinar de 21 de ani, din Piatra Neamt, a murit pe loc. Insa, ca sa fie scos din fiarele masinii, am muncit citeva zeci de minute. Masina intrase cu laterala din stinga in copac, pliindu-se, practic, in jurul copacului. Dupa ce am stabilizat masina – locul era intr-o panta – am trecut la scoaterea victimei. Nu avea rani vizibilie, cred ca a murit in urma unor leziuni interne. Pentru ca si noi sintem oameni, este foarte dureros sa vezi astfel de evenimente”, ne-a mai spus plutonierul adjutant Remus Chirila.
Faptul ca zona Roman este traversata de soseaua E85 – care atrage, implicit, un numar mare de evenimente rutiere soldate cu victime – a constituit ratiunea pentru care Detasamentul de Pompieri Roman a fost dotat cu o autospeciala de descarcerare. Un ultim eveniment nefericit la care pompierii romascani au intervenit s-a consumat zilele trecute, la Horia. Un autocar plin cu oameni s-a izbit cu violenta intr-un TIR. Si datorita interventiei echipei de descarcerare, nici un pasager nu si-a pierdut viata, evenimentul soldindu-se cu 15 raniti.
Pe linga interventia la accidente de circulatie, pompierii militari care deservesc autospeciala de descarcerare participa si la misiuni de stingere a incendiilor si la tot ce inseamna salvarea unor vieti omenesti.

Comentarii