Mii de pelerini au luat cu asalt Romanul

miercuri, 17 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Mii de pelerini au luat cu asalt Romanul

Ora 7.30: In frigul diminetii, zeci de credinciosi s-au adunat in fata bisericii "Precista Mare”. Batrini, tineri, femei cu batic pe cap sau cu parul vopsit, barbati cu cravata sau in trening s-au asezat linga portile inalte. Nu fac greva, nu se cearta, nu vor bani. Pe fetele tuturor se citeste increderea si emotia. Se vorbeste de minuni, de vindecari miraculoase, de Briul Preacinstitei Fecioare Maria, care astazi va poposi la Roman. Pina la ora 19.00, credinciosii vor putea sa se inchine si sa se roage.
Ora 9.20: De-a lungul gardului s-a format o coada imensa. Tot ce poti auzi si simti e doar credinta si speranta. "Oare daca voi saruta Briul, imi va merge mai bine?" "Ma voi vindeca?" "Se va purta sotul mai bine cu mine?" "Imi voi gasi un loc de munca?" "Voi lua bacalaureatul?"
Poate e frigul de vina. Poate intensitatea momentului isi spune cuvintul, dar multi incep sa tremure. Miinile se framinta, fata se crispeaza, buzele incep sa tremure. S-au adunat oameni de la Cluj, Sibiu, Satu-Mare si din alte colturi ale tarii.
Ora 11.30: In fata Casei de Cultura s-au strins preoti, oameni cu icoane, batrini si copii in scaune cu rotile .O batrina cu parul alb si o desaga veche intreaba: "Maica draga, eu is de la Bozieni si nu stiu, chiar vine Briul la noi, aicea?"
Auzind raspunsul, isi deapana pasii mici si repezi catre Biserica "Precista Mare".
Drumul e plin de politisti si soldati. Lumea alearga care incotro, cautindu-si un loc cit mai bun.
Pe la 12 soseste Briul Precinstitei Fecioare Maria, in coloana oficiala. Este intimpinat de oficialitatile locale si de politisti, care fac in jurul Lui un zid de netrecut. Delegatia greaca, care insoteste Briul,
spune citeva cuvinte, apoi Prea Sfintitul Ioachim Bacaoanul rosteste o rugaciune. In cintece si rugaciuni, Briul este insotit de multimea de oameni la Biserica "Precista Mare". Aici, mii de credinciosi asteaptau nerabdatori sa intre in curte. Dupa ce Briul e dus in curtea bisericii, portile se inchid. Totul seamana mai mult a fortareata, mai putin a loc sfint. Zeci de soldati, politisti si jandarmi incearca sa tina in friu lumea care tipa, se impinge, plinge, tremura. Toti incearca sa atinga icoanele si relicva. Multi cad si sint calcati in picioare. Peste tot numai gemete si rugaciuni. Cei care au sarutat relicvele pleaca plingind de fericire. ”Doamne, Doamne, n-am crezut ca e adevarat! Bodaprosti, Bodaprosti, Doamne, pentru ziua asta!”, spune, printre hohote de plins, o femeie. La tot pasul vezi oameni plingind sau incercind, disperati, sa patrunda in curtea bisericii. Preasfintitul Ioachim Bacaoanul declara: ”Este o zi deosebita pentru noi. Trebuie sa ne consideram binecuvintati de Dumnezeu pentru acest dar deosebit pe care ni l-a facut astazi. Este o atmosfera extraordinara, lumea a dat friu liber credintei. La Roman a poposit o parte din Briu, adus din Grecia, de la Manastirea Kacosxenia, cuvint care inseamna «strain de lume». Tin sa multumesc autoritatilor locale, prefectului, subprefectului si celorlalte autoritati care au facut posibila desfasurarea acestui eveniment. Binecuvintez «Monitorul de Roman» care, prin pagina religioasa si materialele publicate despre Briul Preacinstitei Fecioare Maria, ne-au fost de mare ajutor in lupta noastra pentru credinta".
O concluzie ar fi de prisos. Autoritatile locale si miile de oameni care s-au imbrincit, unii dintre ei lesinind, au asteptat o minune.
Pentru cei care au asteptat spectaculosul, acesta nu s-a produs. Totusi, o minune s-a intimplat: credincios si pacatos, bogat si sarac, toti s-au bucurat de acest eveniment. Au plecat acasa cu sufletul mai curat. (E.V.P)

Comentarii