Santaj cu 100 de miliarde marcate cu portocaliu

marți, 01 august 2006, 23:24
8 MIN
 Santaj cu 100 de miliarde marcate cu portocaliu

Banii de la Guvern sint alocati in functie de carnetul de partid. Cel putin asa reiese dintr-un simplu calcul matematic. In primii doi ani de guvernare, spre comunele din judetul Iasi au plecat de la Guvern 125 de miliarde lei, ca alocatii extrabugetare pentru realizarea de investitii. Din acestia, doar 29 de miliarde s-au dus catre comune conduse de primari PSD. Practic, mai bine de trei sferturi din fonduri ajung la comunele in care Alianta PNL-PD are primari. Aceasta, cu toate ca, dupa alegerile locale din 2004, aproape 70% din comunele judetului erau conduse de primari PSD. Nici banii veniti prin programele guvernamentale nu fac exceptie de la regula culorii carnetului de partid. In majoritate, beneficiarele fondurilor centrale sint tot comunele cu primari PNL-PD, desi necesarul de fonduri este la fel de mare si in comunele conduse de primari PSD. Astfel, din cele 30 de comune selectionate pentru a primi fonduri pentru dezvoltare rurala, doar 9 sint conduse de primari PSD. Mai mult, de programul lansat recent de filiala judeteana a PD, „100 de proiecte pentru dezvoltarea judetului Iasi“, vor beneficia tot comunele in care primarii sint membri ai Aliantei PNL-PD. „Sint deputat liberal. Obligatia mea este sa-i sprijin pe primarii liberali“, a spus liderul filialei judetene a PNL, Relu Fenechiu.
„Au existat primari
care si-au depus adeziunea la PNL dupa ce au primit sprijin“
Guvernarea PNL-PD a alocat judetului Iasi din 2004 si pina acum peste 125 de miliarde de lei, ca fonduri extrabugetare, pentru diverse proiecte de investitii. Comparativ cu primii doi ani ai ultimei guvernari PSD, actuala conducere a alocat de 12 ori mai multi bani. Astfel, in perioada 2000-2002, de la Bucuresti au fost alocate doar 10 miliarde de lei pentru localitatile din judetul Iasi. Teoretic, alesii PNL-PD de la Iasi se pot simti multumiti ca si-au indeplinit o parte din promisiuni aducind catre judet numeroase fonduri. Problema majora apare insa la repartizarea banilor in judet. Practic, mai mult de trei sferturi din fonduri se duc catre primarii care fac parte din partidele aflate la conducere. „Cel mai important este ca am adus bani la Iasi mai mult decit orice guvernare de pina acum. Am ajutat comunele ale caror primari mi-au cerut sprijinul, indiferent de culoarea politica. Este adevarat totusi ca au existat primari care si-au depus adeziunea politica la PNL dupa ce au primit sprijinul nostru. Unul dintre acestia este primarul din Tirgu Frumos“, a precizat deputatul PNL Relu Fenechiu.
Fondurile trimise spre judet in primii doi ani de guvernare demonstreaza ca mai mult de 75% din bani au fost trimisi catre comune ai caror primari fac parte din PD si PNL. Aceasta in conditiile in care, la alegerile din 2004, 69% dintre primarii comunelor erau membri ai PSD. Teoretic, si fondurile de la Guvern ar fi trebuit sa respecte aceasta proportie, in conditiile in care toate comunele au nevoie de bani. Insa, din cele peste 125 de miliarde de lei alocate in ultimii doi ani, doar 29 de miliarde au fost trimise catre comune conduse de primari din PSD, restul revenind celor din PNL si PD. „Toate aceste alocari de fonduri nu fac altceva decit sa demonstreze presiunile economice la care sint supusi primarii PSD de actuala putere portocalie. Aceste fonduri sint dirijate politic. Au mai dat si la primari PSD, ca sa nu iasa cu scandal, dar aceste proiecte erau deja intrate in circuit pentru finantare. Nu fac altceva decit sa foloseasca banii publici pentru politica PNL si PD. Ar trebui sa se gindeasca si la oamenii care au votat cu PSD. Acesti oameni au drepturi egale cu cei din comune cu primari ai Aliantei“, a declarat liderul filialei judetene a PSD, primarul Gheorghe Nichita.
Anul trecut, cu trei zile inainte de Craciun, la Tomesti au fost alocate aproape 15 miliarde de lei pentru repararea unor scoli, gradinite si drumuri. In acelasi an, la Coarnele Caprei s-au trimis 14 miliarde de lei pentru realizarea aductiunii de apa in satul Arama. Ambele comune sint conduse de primari ai PNL. Anul acesta, comuna Miroslava, unde primarul este membru al PNL, a primit 15 miliarde de lei pentru a realiza o aductiune de gaz metan. Tatarusi a fost singura comuna al carui primar este membru PSD si care a primit fonduri consistente de la Guvern. Mai exact, comuna a primit 20 de miliarde de lei pentru reabilitarea drumurilor din localitate. Banii erau insa necesari deoarece comuna a fost grav afectata anul trecut de inundatii.
21 din 30 de comune selectate pe OG 7/2006 sint conduse de primari PNL-PD
Un alt proiect prin care primarii Aliantei PNL-PD ies in avantaj este reprezentat de OG 7/2006. Ordonanta prevede lansarea unui program de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural. Astfel, urmeaza sa fie alocate fonduri pentru constructia de poduri, podete si punti pietonale, platforme de gunoi, dar si pentru sisteme de alimentare cu apa potabila, canalizare si epurare. Concret, primarii trebuie sa depuna o cerere de finantare si documentele justificative la biroul unei comisii interministeriale de la Bucuresti. Cei care au solicitat finantarea unui proiect vor primi un raspuns in scris asupra hotaririi luate. Comisia analizeaza eligibilitatea proiectelor si decide selectarea acestora in vederea obtinerii de fonduri. Din cele 94 de comune din judet, 30 au fost chemate la Bucuresti pentru a-si sustine proiectele. Din cele 30 de comune selectate in prima etapa a proiectului, doar 9 sint conduse de primari ai PSD. „Si primarii nostri au proiecte depuse. Consiliul Judetean are o situatie a acestor proiecte. Au fost cazuri in care proiecte mai proaste au fost refacute sau chiar s-au facut foarte repede pentru ca banii sa vina pentru cine trebuia. Urgente au fost banii pentru primari care urmau sa treaca la PNL si PD. In ultimele saptamini, multi primari PSD au fost plimbati pe la Bucuresti, pe la secretari de stat pentru a li se promite fonduri. Multi au fost impresionati si au semnat adeziunile la Bucuresti“, a spus Nichita.
Reprezentantul PNL, deputatul Relu Fenechiu, a afirmat ca cei mai multi primari PNL au obtinut proiecte deoarece a existat un program de informare privind posibilitatile acestui program. „A existat un program de informare si de sustinere a primarilor care au avut nevoie de consultanta pentru realizarea proiectelor pentru programul de dezvoltare rurala“, a afirmat deputatul Relu Fenechiu.
Programul lansat prin ordonanta 7/2006 a fost insa cunoscut de toti primarii din judet. Consiliul Judetean a organizat doua runde de informare a tuturor primarilor, astfel incit acestia sa poata depune in timp util proiectele de investitii. „Noi am stiut, cum a stiut toata lumea, si am depus proiecte, cum a facut toata lumea. De ce nu au fost chemati la Bucuresti si alti primari de-ai nostri, asta nu mai stiu“, a spus primarul PSD al comunei Costuleni, Dimitrie Nichita.
100 de proiecte pentru dezvoltarea comunelor
Unul dintre programele initiate de PD la inceputul acestui an este intitulat „100 de proiecte pentru dezvoltarea judetului Iasi“ si are drept scop atragerea de fonduri de la Guvern pentru Iasi. Obiectivul declarat al programului este obtinerea pina in 2008 a aproximativ 200 milioane euro pentru infrastructura judetului. Din cele aproape 40 de comune mentionate in programul de dezvoltare, doar doua sint conduse de primari PSD, restul avind, in majoritate, primari ai PD. Filiala PD s-a angajat sa sprijine localitati conduse de primari PSD, dar in aceste cazuri este vorba de proiecte asumate politic de Alianta PNL-PD, de tipul centrelor regionale SMURD, al Institutului regional de oncologie sau al soselei de centura a municipiului Iasi. Practic, comunele conduse de primari ai Aliantei PNL-PD au beneficiat in primii doi ani de guvernare de sprijin direct pe trei planuri. Favorizate la alocarea fondurilor extrabugetare, acestea au beneficiat de consultanta si asistenta din partea specialistilor din partid si au fost inscrise in programe de finantare pe linie de partid. Primarii PSD au ramas sa se bazeze aproape exclusiv pe resursele proprii, pe programele de finantare ale Uniunii Europene sau pe fondurile alocate de Consiliul Judetean. „Exista o doza de sentimentalism in relatiile noastre cu primarii proprii. Exista si un 5% de sustinere politica la nivel central a proiectelor depuse de primarii nostri. Pe de alta parte, esentiala este implicarea parlamentarilor in relatia directa cu primarii. Noi ne mobilizam primarii sa faca proiecte pe care sa le trimita la Bucuresti. Nu stiu daca si parlamentarii PSD se implica la fel de mult“, a spus deputatul PD Petru Movila.
Ultimele alocari de fonduri guvernamentale, tot la primarii PNL-PD
Saptamina trecuta au fost aprobate alte doua hotariri de Guvern prin care s-au alocat catre patru comune din judetul Iasi fonduri pentru diverse proiecte. Toate cele patru localitati sint conduse de primari PD si PNL. Astfel, comuna Cristesti, in care primarul a trecut de la PC la PNL, urmeaza sa primeasca un miliard de lei pentru realizarea unui drum. In Ruginoasa, comuna condusa de un primar PD, au fost trimise 800 de milioane pentru reabilitarea scolii. Alte 500 de milioane lei au fost alocate comunei Vinatori, al carui primar, fost membru PSD, se afla, in prezent, in rindurile PD. Pentru orasul Podu Iloaiei au fost alocate 170 de milioane, suma care va fi folosita in vederea extinderii retelei de gaz metan pentru racordarea scolii primare dintr-un cartier al orasului. „Primarul de la Sinesti vrea sa treaca la Alianta de la PSD. A primit o finantare de 14 miliarde lei, dar au fost virati doar 7 miliarde lei. Asteapta si restul banilor pentru a semna adeziunea. Cam aceeasi situatie este si in comuna Ion Neculce“, a precizat Nichita.
Harta politica a judetului in 2004 si in 2006
In urma alegerilor locale din 2004, PSD si-a adjudecat 63 de primari in cele 94 de comune existente in judet, adica aproape 70%. La aceeasi data, PNL cistigase doar 17 primarii, PD – 9, PUR (PC) – 3, iar PNT-CD, PNG sau Alianta Populara cite una. Lucrurile s-au schimbat insa radical de la inceputul acestui an, de cind a fost relansata ideea interzicerii migratiei politice. Astfel, PD se lauda acum cu 30 de primari, iar PNL cu alti 35. Practic, PD si-a marit de peste trei ori reprezentarea la nivelul conducerii comunelor, iar PNL si-a dublat numarul de primari de acum doi ani. „Avem cam 35 de primari, dar situatia exacta o vom sti dupa 12 august, cind expira termenul de depunere a declaratiilor de apartenenta. Cei mai multi primari sint ai PNL, care au fost pe la PSD, iar acum s-au intors la partid“, a precizat deputatul PNL Relu Fenechiu.
De partea cealalta, PSD s-a angajat intr-o actiune puternica defensiva, incercind sa-si pastreze primarii pe care inca ii mai are. Liderul filialei judetene a PSD, primarul Gheorghe Nichita, a renuntat la o deplasare in SUA tocmai pentru a coordona actiunile din judet ale partidului. Liderii zonali din judet au fost trimisi sa-i convinga pe primarii PSD sa nu paraseasca partidul. „Oricum, oamenii au inceput sa inteleaga ca pleaca degeaba din partid. Primarii din Motca si Ciortesti s-au intors la PSD, dupa ce au tot asteptat banii promisi de la PNL-PD“, a spus Sandu Manolache, secretarul executiv al PSD Iasi.
Legea impotriva migratiei politice
Noua lege privind migratia politica prevede ca alesii locali care-si parasesc partidele dupa 10 august isi vor pierde mandatul. Conform legii 249/2006 privind statutul alesilor locali, incepind cu 22 iunie 2006, primarii, viceprimarii si consilierii locali sau judeteni care au plecat din partidul pe listele caruia au fost alesi au la dispozitie 45 de zile pentru a-si prezenta declaratia de apartenenta la noul partid. Dupa 12 august, demisia din partidul pe listele caruia au fost alesi duce in mod automat la pierderea functiei publice detinute.

Comentarii