Sase copii in mare pericol

Subtitlu

luni, 06 iulie 2009, 22:57
8 MIN
 Sase copii in mare pericol

Fondurile alocate de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Iasi nu mai ajung pentru toti cei 19 copii care au nevoie de dializa. In aceasta luna, banii sint suficienti doar pentru o parte dintre ei, iar sase ar ramine fara tratamentul vital. Din cei 50.000 de lei necesari lunar, CAS a alocat doar 33.000 de lei. Luna trecuta, Clinica nr. 4 de Pediatrie a Spitalului "Sf. Maria“ a stat si mai prost: a primit doar 12.000 de lei. Pina acum, spitalul a completat cu fonduri proprii sau cu bani ramasi din lunile anterioare. Acum insa s-a ajuns la fundul sacului. "Este rau. Nu vad cum ne-am putea descurca. Intinem coarda cit o intindem, dar la un moment dat ne oprim, nu mai avem de unde. Este absolut necesara o realocare de buget“, a precizat conf.dr. Ingrid Miron, sefa Clinicii nr. 4 de Pediatrie. Seful CAS spune insa ca nu este nici o problema si spune ca "acesta este mecanismul financiar“. "Daca pîna acum le-au ajuns banii pentru dializa, le vor ajunge si pîna la sfîrsitul anului“, spune dr. Iulian Serban.
 

Banii alocati de Casa de Asigurari pentru dializa nu mai ajung pentru toti cei 19 copiii care au nevoie de tratament. Situatia financiara critica ar putea lasa fara dializa sase copii. "Este rau. Nu vad cum ne-am putea descurca. Intinem coarda cit o intindem, dar la un moment dat ne oprim, nu mai avem de unde. Dupa luna septembrie, este absolut necesara o realocare de buget", a precizat conf. dr. Ingrid Miron, sefa Clinicii nr. 4 de Pediatrie.

Din 50.000 de lei necesari lunar pentru dializa celor 19 copii, clinica a primit in aceasta luna doar 33.000 de lei, iar luna trecuta, cam 20 la suta din suma necesara, adica doar 12.000 de lei. "Anul acesta avem foarte putine fonduri alocate. Ne aflam in criza, iar daca cei de la CAS nu cred, inseamna ca la salariile lor nu a ajuns criza", a declarat Sanziana Sandu, asistenta sefa a Clinicii nr. 4 de Pediatrie.

Tratamentul pacientilor a fost asigurat luna trecuta din fondurile alocate de CNAS si din stocul spitalului, care, de altfel, s-a si epuizat. "Am trimis o hirtie Casei Judetene de Asigurari de Sanatate prin care i-am avertizat pe cei de acolo ca avem nevoie de 50.000 de lei, iar ei ne-au alocat doar 33.000 de lei luna aceasta. Speram sa ne dea voie sa utilizam diferenta de bani in avans, sa o luam din bugetul alocat pentru lunile ce vin", a adaugat  asistenta sefa Sanziana Sandu.

Chiar daca CAS ar permite Clinicii nr. 4 de Pediatrie sa utilizeze banii alocati pentru lunile urmatoare, acestia tot nu ar ajunge pentru tot restul anului. CAS nu a prevazut bani si pentru repararea aparaturii, iar acestea ar trebui realizate tot din fondul spitalului. Cum fonduri nu sint, la Clinica nr. 4 de Pediatrie se afla 9 aparate pentru efectuarea dializei, cumparate in anul 1995, dintre care doua sint imprumutate pe baza de contract, iar unul este stricat.

CAS: "Au avut bani si vor avea in continuare"

Conducerea CAS Iasi sustine ca acesta este managementul din sanatate si ca in fiecare an au fost mai putin bani in trimestrele trei si patru. "Sumele sint mult mai mici, aproape absente uneori in trimestrele trei si patru pentru ca acesta este mecanismul financiar. Ministerul Finantelor prevede un buget in functie de cheltuieli care nu este cert, se poate modifica. Spitalele ar dori sa aiba de la inceputul anului toata suma necesara, ceea ce nu se poate, ar insemna sa mintim. Este o lupta continua intre medici si Casa, una absurda", a declarat dr. Iulian Serban, presedintele CAS Iasi.

In privinta Clinicii nr. 4 de Pediatrie, conducerea CAS a precizat ca nu se poate vorbi de criza economica, intrucit vor suplimenta veniturile daca va fi necesar. "Fondurile au fost calculate in functie de numarul de pacienti si de cazul lor. Au avut bani si vor avea in continuare. Daca pina acum le-au ajuns banii pentru dializa, le vor ajunge si pina la sfirsitul anului. Vor fi alocati in avans, din fondul de rezerva, daca au nevoie, si dupa septembrie vom recalcula bugetul. Pina incep demersurile, furnizorii vor trebui sa  astepte platile, nu va fi o problema. Abia a inceput trimestrul", a adaugat dr. Iulian Serban.

Numarul de pacienti a ramas acelasi, doar bugetul a scazut, conform mecanismului financiar. Pina in momentul in care CAS va realoca fonduri Clinicii, toti cei 19 copii trebuie sa isi urmeze tratamentul.

Dializa – "Singura lor sansa de a supravietui"

Pentru pacientii Clinicii nr. 4 de Pediatrie Iasi, dializa reprezinta singura sansa de supravietuire pina la momentul transplantului renal. "Dializa functioneaza, practic, asemenea unui rinichi artificial. Singele pacientilor este extras, se epureaza toxinele si surplusul de apa, intrucit ei nu mai urineaza, si li se reintroduce in organism. Este salvarea lor, singura lor sansa de a supravietui, in conditiile in care nu le mai functioneaza rinichii", a mentionat asistenta sefa Sanziana Sandu.

Ce s-ar intimpla cu acesti copii daca nu ar beneficia de dializa? "Nu pot spune cit ar rezista un pacient fara dializa si fara transplant. Dar va pot spune ca este de ajuns sa nu se prezinte la doua, trei sedinte de dializa ca sa intre in coma uremica, din insuficienta renala. Nu stiu daca isi poate imagina cineva cit sufera un pacient dializat, dar cei de la CAS nici nu au putut sta in sectie atunci cind au venit in control. Copiii acestia trebuie sa se prezinte la clinica de trei ori pe saptamina, si sa stea aici cite cinci ore pentru dializa", a  afirmat asistenta sefa Sanziana Sandu.

Clinica nr. 4 de Pediatrie Iasi este singurul centru din Moldova pentru copii si trateaza pacienti si din Botosani, Bacau, Suceava si imprejurimi. Odata cu agravarea bolii, multi pacienti renunta la scoala. "Noi ii sustinem sa mearga la scoala, programam sedintele de dializa inainte sau dupa ore, ca sa poata ajunge in ambele parti. Foarte multi renunta insa, pentru ca fie stau in mediul rural, unde nu sint decit scoli de opt clase si nu ar putea face naveta pentru ca nu au bani, fie nu rezista sa se imparta mereu intre patul de spital si banca scolii. Trei zile pe saptamina sint aici, la dializa, cite cinci ore, si e destul de dificil sa mai ajunga si la scoala. Avem insa copii care au si dat examene de capacitate aici, sint fosti pacienti care au si absolvit facultatea in regim de dializa, la alte centre pentru adulti", a afirmat asistenta sefa Sanziana Sandu.

La Clinica de Pediatrie nr. 4 din Iasi sint tratati pacienti de la nou-nascuti la tineri de pina in 18 ani, atit dializati cronici, cit si cazuri acute si extrarenale. Printre dializatii cronici se numara 13 care fac hemodializa, iar sase pacienti fac dializa peritoneala. Cel mai tinar pacient al Clinicii este un copil de numai doi ani si jumatate si face dializa inca de cind avea sase zile. Copilul este mereu adus de catre mama la sedinte si este tinut in brate, intrucit nu poate merge. Iuliana, in virsta de 14 ani, este o alta pacienta a Clinicii si urmeaza tratamentul de sapte ani. Din luna februarie a inceput si dializa.

"Calvarul familiei a inceput la aflarea diagnosticului"

Mama Iulianei a fost mereu alaturi de ea, inca de la primele analize. Boala de care sufera tinara avea sa schimbe total programul familiei. "Am descoperit boala in urma unor banale analize, acum sapte ani. Fetita racea foarte mult si la virsta aceea inca mai urina in pat. Mi-am zis ca ceva nu e in regula, si am facut analizele. A durat un timp pina cind am primit diagnosticul: osteodistrofie renala, si, la citeva luni dupa, am descoperit ca avea si o problema la inima, mixom pe valva mitrala. Calvarul familiei a inceput la aflarea diagnosticului. Spitalul este o a doua familie, ca si dializa pe care a trebuit sa o acceptam, singura salvare", a povestit Mariana, mama tinerei.

Viata familiei s-a schimbat radical de atunci, in functie de regimul alimentar al Iulianei, de sedintele de dializa si de nevoia tinerei de a se odihni. "Am incercat sa fim zimbitori, asa cum eram inainte pentru a nu ne vedea fata suparati. Exista o relatie foarte strinsa intre noi toti, spre exemplu, Iuliana imi da mereu beep cind incepe dializa si cind o termina, isi pozeaza mereu mina ca sa mi-o arate acasa si sa fiu linistita", a continuat Mariana.

Iuliana este eleva in Iasi, a terminat clasa a VII-a si a luat premiul trei. Prietenii ei sint colegii de clasa si fratiorul, in virsta de noua ani. Iuliana imbina scoala cu spitalul si are mereu in vedere tezele cu subiect unic. Si-ar dori sa urmeze Liceul Sanitar, pentru a-si studia cazul. A urmat citiva ani cursuri de gimnastica, muzica si actorie si, asa cum afirma mama ei, a invatat-o sa isi ascunda durerea in spatele zimbetului. Desi nu are voie sa faca efort fizic, tinerei ii place foarte mult sa danseze si sa cinte si se opreste doar atunci cind ii atrage mama atentia ca i-ar putea urca tensiunea.

"Nu am crezut in viata mea ca Iuliana mea va ajunge aici si ca noi, ca parinti, nu o vom putea salva. Sintem o familie unita, dar se pare ca ne urmareste un ghinion. Imi vine foarte greu sa vorbesc despre asta, pentru ca luna trecuta trebuia sa facem transplantul. Tatal ei trebuia sa fie donatorul, dar s-a descoperit ca sufera de hepatita si trebuie sa se trateze intii. Ieri am plins, am plins la serviciu si pe strada, pentru ca nici sora sotului nu e compatitbila cu fata. Nici nu aveam curaj sa intru in casa si sa ma vada asa, ma citeste imediat. Eu am facut testele prima si, ca mama, nu o pot slava pentru ca avem grupe de singe diferite. Mi-am facut iluzia ca, daca eu am nascut-o, tatal ei ii va da o noua viata, o iluzie rasturnata, dar inca mai sper ca, probabil anul viitor, Iuliana va primi o viata noua. Iti trebuie o tarie de caracter extraordinara, altfel o iei razna usor", a marturisit Mariana, printre lacrimi.

Asemeni Iulianei, in Clinica nr. 4 de Pediatrie Iasi se afla alti 18 copii care, odata intrati in programul de dializa cronica, nu mai pot fi salvati decit printr-un transplant renal. Costurile transplantului sint asigurate de CAS, insa sansa copiilor la o viata noua depinde mereu de compatibilitate si donatori.

Comentarii