Sat iesean lovit in plin de criza

Subtitlu

vineri, 20 februarie 2009, 22:46
6 MIN
 Sat iesean lovit in plin de criza

"Trei luni de zile am cautat ceva de lucru. Nimic", spune Culita Tamas, unul dintre cei veniti cel mai recent. Ce povestesc altii, despre cimpuri intregi de santiere abandonate, iti face parul maciuca: se va intimpla si la noi asa? Cu totii cred ca si miile de consateni plecati in Italia se vor intoarce in curind acasa, ca si ei. 

 

Criza financiara mondiala loveste fara mila si la tara, la Iasi, in comunele catolice din vestul judetului. Irlanda, una din cele mai puternic afectate state occidentale, in care sectorul constructiilor s-a prabusit complet, aduce inapoi acasa sute de ieseni grupati in echipe de mesteri care, pina de curind, cistigau aici in medie cite 3.000 de euro pe luna fiecare.

Zeci de ieseni se intorc abatuti in fiecare saptamina la Rachiteni, cel mai "lovit" sat din cauza Irlandei, dar si in comunele vecine, Mircesti sau Halaucesti. Numai in ultima saptamina, peste 20 de barbati s-au intors acasa. Ce povestesc acestia, despre cimpuri cu mii de santiere abandonate pur si simplu in Irlanda, iti face parul maciuca.

Saptamina viitoare, marti, alti 20 de sateni vor reveni in satele din care au plecat in cautarea unei vieti mai bune. "Cred ca numai noi sintem cam 200 de oameni, adunati din Rachiteni si de prin satele din jur, care am mers in aceasta tara pentru a lucra in constructii", spune unul dintre cei care s-au intors acasa saptamina trecuta.

Irlanda, pina de curind "tigrul" economic al Europei, a fost pentru ei un adevarat tarim al fagaduintei: aici se cistiga de doua ori mai mult decit in Italia. Acum, Irlanda este amenintata de riscul intrarii in incapacitate de plata, iar muncitorii imigranti pleaca de aici zilnic cu miile. Cu totii cred ca, in curind, la fel se va intimpla si cu cei din Italia ori Spania, mult mai multi.

Italienii n-au mai venit acasa de Sarbatori

Romania a fost in ultimii ani una dintre cele mai prolifice furnizoare de mina de lucru pentru piata europeana. Multi si-au parasit familiile in cautarea vietii decente la care au aspirat inca din 1989. Pentru ca visurile nu au devenit realitate la ei in tara, acestia si-au cautat fericirea in tari in care puteau cistiga din munca cinstita de 5-6 ori mai mult decit in Romania. Italia si Spania au fost tarile cele mai vizate, insa nici Germania, Irlanda, Franta nu au fost ocolite. Nici unul dintre cei plecati nu s-a gindit insa ca fericirea cistigata in aceste zone s-ar putea spulbera in doar in citeva luni.

Criza financiara care a acaparat si Europa inca de la sfirsitul anului trecut i-a lovit acum din plin. Zeci de mii de romani si-au pierdut deja locul de munca, dar inca se codesc sa se intoarca acasa, traind deocamdata din somaj. Sint tot convinsi ca oportunitatile pe care le vor gasi in tara ramin, in continuare, mai sarace decit acolo unde sint. Cei mai loviti ieseni plecati sint cei din Irlanda.

Numai din Rachiteni si din satele din jur s-au intors in ultima saptamina peste 20 de barbati in putere, buni de munca. Tot atitia sint asteptati sa revina si saptamina viitoare. Cu totii cred ca va veni in curind si rindul Italiei si al Spaniei. "Cei din Italia veneau an de an cu totii acasa de Sarbatori. Acum nu stiu sa se fi intors careva. In schimb, numai saptamina trecuta foarte multi s-au intors din Irlanda", spune proprietarul unuia dintre cele sase baruri din satul Rachiteni.

Trei luni a cautat de lucru, dar n-a gasit nimic

Unul dintre cei care si-au gasit fericirea timp de trei ani in Irlanda este Culita Tamas. El a lucrat in constructii la Dublin, capitala tarii. "A fost bine. Acolo nu e ca in Italia, luam salariu de 3.000 de euro", explica el. Viata lui si a sotiei sale a luat alt curs in urma cu trei luni. De atunci s-a inchis santierul. In tot acest timp si-a cautat de lucru, dar nimic.

"Si acum astept banii de la ultimul contract. Ce mai puteam face acolo? Au ramas lucrari numai cu temelia facuta si gata, s-au inchis santierele. Ne-am intors acasa, la parinti. S-au intors, ca si noi, tot saptamina trecuta, vreo 20 de persoane. Vin cu totii, din Rachiteni, din Izvoarele… Stiu ca marti vor mai veni tot cam atitia, vreo 20. Cred ca de prin zonele astea eram plecati in jur de 200 de persoane", spune Tamas.

S-a intors acasa, insa cu mare parere de rau. Spera sa treaca criza cit mai repede, pentru a se putea intoarce in Dublin. "Nu se compara Romania cu Irlanda. Aici totul e scump. Sper sa pot gasi ceva de lucru la noi. Insa, cum se rezolva lucrurile, ma si intorc acolo", isi doreste el.

700 de barbati plecati numai din Rachiteni

Cazul lui nu este singular. La citeva sute de metri de el locuieste Gelu Antal. "Da, m-am intors acasa, ce sa fac? Cred ca sintem cam 20 de insi intorsi in aceeasi zi, de prin mai multe sate din zona. Pai, ce sa mai fac acolo? Se lucra o zi, doua-trei ba", explica omul motivele pentru care s-a intors acasa. Era doar de sase luni in Irlanda, si asta dupa aproape cinci ani de lucrat in Israel. "A fost greu si in Irlanda. Acolo nu iti dadeau nici sculele. Cistigam totusi cam 80-90 de euro pe zi", adauga Antal. Ca si Tamas, si el a decis sa se intoarca acasa, linga familie. Insa, ne spune, cind lucrurile se vor linisti se va intoarce la munca.

Intoarcerea satenilor din Irlanda a fost semnalata si de conducerea comunei. "Conform datelor pe care le avem, din comuna noastra au plecat pe parcusul anilor in jur de 700 de persoane in diferite tari. Si in Irlanda, dar mai ales in Italia. Trebuie sa recunosc insa ca in ultima vreme au plecat destul de multi spre Irlanda, ca se cistiga mai bine. Dar mai trebuie sa adaug si ca in ultimele zile cei din Irlanda incep sa se intoarca acasa", descrie sec situatia secretarul comunei Rachiteni, Ion Miron.

Si el ne-a confirmat ca, numai in ultimele zile, peste 20 de consateni au revenit la casele din care au plecat. Unii, care nu au fost prea prevazatori sau nu au putut stringe bani, la case batrinesti, ridicate in stil stramosesc, cu closet in curte, fara apa curenta, cu soba si plita si cu curtea plina de noroi. Altii, la case moderne, cu doua si chiar trei nivele, cu bai cit un living si cu curtea plina de pavele colorate. Cu totii insa urmaresc seara de seara stirile, mai ales pe cele economice, si asteapta infrigurati trecerea crizei, sa se intoarca la munca.

"Tigrul" Europei Occidentale s-a jigarit in citeva luni

Supranumele de "Tigrul celtic", capatat pentru performantele economice uimitoare din ultimii 20 de ani, a devenit doar o amintire placuta pentru irlandezi. Tara lor se numara astazi in grupul celor mai afectate state de recesiunea economica. Interesant, criza pe piata imobiliara a lovit Irlanda in avans, primele efecte simtindu-se inca din primavara anului trecut.

Explicatia rezida in numarul imens de imobile construite in ultimii ani si in pretul locuintelor care a crescut in mod exagerat. De exemplu, daca in martie 1996 o casa in Dublin costa 82.000 de euro, in iulie 2007, apogeul dezvoltarii economiei irlandeze, aceeasi casa se vindea cu 420.000 euro.

Daca la inceputul lui 2008 sectorul constructiilor dadea deja semne de recesiune, criza economica mondiala a venit ca o lovitura de gratie. Potrivit Federatiei Industriei si Constructiilor din Irlanda, peste 30.000 de locuri de munca au disparut in domeniul constructiilor doar in 2008.

Pentru 2009, prognozele sint chiar mai pesimiste. Conform Centrului de Statistica din Irlanda, in acest an vor fi desfiintate peste 50.000 de posturi de munca in domeniul constructiile de locuinte. Alti peste 20.000 de lucratori din domeniul constructiilor comerciale vor fi nevoiti sa plece acasa. Cei mai afectati de disponibilizari vor fi imigrantii, sustine acelasi studiu.

Comentarii