Scandalul repartitoarelor de la Iasi a ajuns la Guvern

marți, 12 februarie 2008, 22:32
3 MIN
 Scandalul repartitoarelor de la Iasi a ajuns la Guvern

Noul scandal al repartitoarelor a ajuns si la Bucuresti. Facturile aberante emise de firmele de repartitoare au adus la Iasi o comisie a Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC).

Intr-o sedinta maraton de aproape trei ore, autoritatile locale, reprezentantii CET, ai firmelor de repartitoare, ai asociatiilor de proprietari si ai ANRSC au incercat sa afle cum a fost posibil ca facturile iesenilor sa fie facute, desfacute si refacute ca sa "dea bine". Au fost anuntate ieri primele controale la asociatii si la firmele de repartitoare.

Consumuri de 2-3 ori mai mari decit normalul

Zecile de specialisti adunati ieri la Iasi nu au reusit sa gaseasca o solutie concreta la problema repartitoarelor. Reprezentantii Primariei s-au declarat totusi multumiti ca discutia a ajuns pina la nivel guvernamental. "Este o intilnire constructiva, pentru a nu se ajunge la fenomene sociale. In cadrul audientelor ne-am confruntat de multe ori cu probleme legate de repartizarea consumurilor la incalzire", a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Conducerea CET a aratat cu degetul spre firmele de repartitoare si s-a aratat nemultumita de activitatea acestora. Sefii termocentralei au afirmat ca citirile repartitoarelor se fac prea tirziu si apar astfel diferente intre datele inregistrate de gigacalorimetru si cele de repartitoare. "De exemplu, firma Techem a facut citirile pe 4 februarie, dupa ce noi am citit gigacalorimetrul pe 25 ianuarie. Este o diferenta de caldura consumata care nu se va regasi", a explicat Didi Melinte, directorul CET.

Acesta a precizat ca, prin protocolul  incheiat cu firmele de repartitoare, citirile ar trebuie facute la maximum 4 zile diferenta dupa ce ce echipele CET au transmis consumul de caldura inregistrat de contorul general.

Oficialii furnizorului de agent termic au mai scos in evidenta diferentele enorme rezultate din repartizarea consumurilor. "Pe luna ianuarie, diferentele intre apartamente sint foarte mari. Daca un consum normal se cifreaza undeva la 2,4 gigacalorii pentru un apartament cu 4 camere, in urma repartizarilor a reiesit un consum de 5,8-6 gigacalorii, ceea ce nu este posibil", a exemplificat Melinte.

O alta problema evidentiata de CET s-a referit la imobilele unde numai unii dintre locatarii bransati la sistemul centralizat de incalzire au montate repartitoare. Specialistii termocentralei sustin ca, in aceste situatii, locatarii fara repartitoare sint incarcati la intretinere. Constantin Ciofu, inginer-sef in cadrul CET, a specificat ca pierderile de caldura ar trebui suportate de catre toti locatarii imobilului respectiv.

Sefii firmelor de repartitoare au tacut milc

Nici unul dintre reprezentantii firmelor de repartitoare nu a luat cuvintul in cadrul sedintei. Antoaneta Macovei, din cadrul Autoritatii Nationale a Prestatorilor de Servicii de Calcul (ANPSC), a fost singura care a luat partea firmelor de repartitoare. Aceasta este de parere ca exemplele date de CET sint cazuri singulare. "Din verificarile noastre a reiesit ca, in cazul a 97,44% dintre locatarii care au montate repartitoare, facturile sint sub 350 lei. Sa nu desfiintam un sistem din cauza unor cazuri singulare", a declarat Macovei.

Reprezentantul ANPSC sustine ca o parte din diferente apar si ca urmare a faptului ca se apeleaza la aproximari in cazul locatarilor care nu sint acasa. Macovei a precizat ca s-au facut verificari in cazul consumurilor exagerate si s-a descoperit ca in unele situatii locatarii aveau montate mai multe corpuri de incalzire, iar consumul era justificat.

Cu toate acestea, mai multi administratori de asociatii s-au plins de discrepantele intre consumurile repartizate intre diferite apartamente. De exemplu, administratorul de la PT 102 a declarat ca avut cazuri in care, la doua apartamente similare, un consum a fost de 408 lei, iar in celalalt caz de numai 105 lei. Reprezentantii ANRSC au declarat ca problemele aparute in relatia cu firmele de repartitoare au mai multe cauze. "Relatiile contractuale dintre asociatiile de proprietari si firmele de repartitoare sint necunoscute de catre primii. Problemele apar din necunoastere, dar si din comoditate", a concluzionat Constatin Stanciu, reprezentantul ANRSC. Acesta a precizat ca vor fi demarate mai multe controale la firmele de repartitoare.

Mai exact, vor fi facute verificari plecind de la intocmirea contractelor si pina la repartizarea consumurilor. "Apar probleme si in cazul autocitirilor de catre locatari care nu sint instruiti in acest sens. Diferente apar si ca urmare a citirilor partiale si a aproximarilor in cazul celor care nu sint acasa. Trebuie ajuns la un consens cu privire la o data cind sa fie executate aceste citiri", a mai declarat Stanciu.

Comentarii